Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva nå?

15.05.06

Jeg har lagt planene om versjon 7.0 av bekkelund.net litt til side, hovedsakelig for å forbedre de funksjoner jeg allerede har. I denne anledning ønsker jeg å spørre deg som bruker om hva du syntes om den gjeldende versjonen (6.05). Spørsmålene er like aktuelle enten du er fast leser eller tilfeldig besøkende, besøkende via nettleseren eller med RSS.

 • Er det noen funksjoner du savner, enten i webloggen eller på bekkelund.net generelt?
 • Hvordan er lesbarheten? Skriver jeg for mye tekst eller for lite tekst? Er avsnittene logisk strukturert? Er teksten for stor eller liten?
 • Hvordan er fargene og kontrasten?
 • Hvordan er mengden grafiske elementer? I antall kilobyte, hvor mener du smertegrensen for grafiske elementer ligger, og hvorfor?
 • Er det greit med et design med fast bredde, eller foretrekker du flytende? Hva er i så fall argumentene for ditt valg?
 • Fungerer design og innhold for akkurat din nettleser, ditt operativsystem og oppsett? Hvis ikke, hva er det som ikke fungerer?
 • Er sideoppsett og menystrukturer optimalt oppbygget? Hvis ikke, hva bør være annerledes?
 • Har du behov for utskrift og støtte for håndholdte enheter? (Jeg har ikke egne stilsett for dette i dag, men skal lage det.)
 • Hvis det er andre tanker du har om mitt nettsted blir jeg utrolig glad om du poster de her!

Jeg skal ta hver seriøs kommentar til nøye etterretning, men til syvende og sist må jeg selvfølgelig være fornøyd med eventuelle endringer selv. Jeg ønsker å fremme brukervennlighet og tilgjengelighet, i tillegg til en god brukeropplevelse som gjør at den besøkende blir fast leser.

Den besvarelsen som gir meg mest konstruktive tilbakemeldinger belønnes med en lunsj på min regning.

Fyr løs! :-)

Martin skriver regelmessig om hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Dersom du er interessert i å følge med på hva Martin skriver, finnes det flere måter å holde deg oppdatert på. Les mer...

40 kommentarer

 1. Bare sørg for at teksten ikke er mindre enn nå og at bokstaver per linje ikke overstiger 80, så blir jeg glad.

 2. Punkt nr. 1:
  Jeg savner en søkefunksjon, dette er noe jeg tror jeg har etterlyst tidligere. Helt hvordan du skal gjøre det sånn teknisk har jeg ikke svar på, det kan bli kronglete siden du har sidene utenfor WordPress.

  Punkt nr. 2:
  Lesbarheten er bra, i tillegg skalerer teksten rett sånn at de som vil ha større tekststørrelse ser siden rett.

  Punkt nr. 3:
  Kontrasten er vel ok, eneste er kombinasjonen av farger som ikke faller helt i smak hos «yours truly». Overgangen fra brun til hvit er litt merkelig på en ubeskrivelig måte.

  Punkt nr. 4:
  Mengden grafiske elementer var helt grei, og er fremdeles grei på poster med få kommentarer. For en som sitter på andre siden av kloden med satelittlink er båndbredde noe jeg ikke har overskudd av. Gravatar forsurer opplevelsen litt.

  Punkt nr. 5:
  Fast sidebredde er praktisk i den forstand at en vet at siden ser lik ut uansett tekstmengde. Upraktisk siden folk har ulik skjermstørrelse. Hva med å la brukerne bestemme selv og lagre valget i en kake?

  Punkt nr. 6:
  Ja! Det fungerer både i FireFox, Opera og i Safari. Siden validerer å så den skal vises likt (i teorien).

  Punkt nr. 7:
  Personlig er jeg litt fan av en sidemeny slik som du har på forsiden. En slik meny er kjekk for å kunne enkelt navigere mellom relevante poster og lignende.

  Punkt nr. 8:
  Nei, ikke i den nære fremtid i hvertfall.

  Punkt nr. 9:
  Jeg liker «Forrige/neste post» navigasjon, ser du har den liggende på lur i kildekoden din. Integrere den på et snedig vis?

 3. Ser nå at gravataren og «Din kommentar avventer godkjenning»-teksten koliderer. Går under punkt nr. 9.

 4. – Menyen din har aldri vært spesielt stabil grafisk sett. Jeg vet ikke om du planlegger en redesign med versjon 7, men hvis ikke bør du se om du kan få hover-effekten til å fungere i alle nettlesere. I IE fungerer den ikke i det hele tatt, og i FireFox lagger den med noen pixler…
  – Hva med et valg hvor man kan velge mellom statisk og relativ bredde, ala den simplebits har?
  – Jeg foretrekker et arkiv som viser alle artikkeltitler på førstesiden. (Ala det jeg selv bruker)
  – I SEO-perspektiv burde hovedside-linken peke til toppnivå (/) heller enn index.php, ettersom dette betraktes som 2 forskjellige steder.
  – Selv om det har blitt aldri så populært med lys tekst på hvit bakgrunn foretrekker jeg helt klart det motsatte.

  Har du noen tidsramme for når den nye versjonen skal være ferdiglansert forresten?

  • Per Christian: Teksten blir i hvert fall ikke mindre. Til tross for at den absolutt bør være større har jeg valgt å la den være i denne størrelsen inntil noen argumenterer godt og kraftig for noe annet. Når det gjelder 80 tegn per linje er ikke det noe jeg kontrollerer, men du eller nettleseren din.
  • Håvard:
   • Punkt 1: Jeg har også vurdert en generell søkefunksjon, men den må være så god at den erstatter webloggsøket. Det er derimot notert.
   • Punkt 3: Jeg har notert meg at du tidligere har ønsket litt fresjere farger. I mellomtiden har jeg eksperimentert med en rekke farger, uten å finne en god kombinasjon. Jakten fortsetter imidlertid.
   • Punkt 4: Gravatarintegrasjonen er ikke optimal på flere måter. For det første er implementeringen fortsatt i en slags beta (derav problemene du omtaler i din andre kommentar), mens hastigheten er begredelig. Bli ikke overrasket om den forsvinner.
   • Punkt 5: Det er ingen tvil om at det er en utfordring å designe for både fast og flytende bredde. Selv har jeg tittet mye på SimpleBits-løsningen og syntes den fungerer bra.
   • Punkt 7: Jeg har med vilje fjernet sidemenyen inne i postene. Årsaken er å vie innholdet full oppmerksomhet. Hvorvidt det er en god ide kan kanskje diskuteres, men jeg tror det fungerer.
   • Punkt 9: Forrige / neste post skal på plass så snart jeg finner en grei måte å integrere det på i designet, samt får det til å fungere med .htaccess.
   • Når det gjelder din peker til optimalisering av nettstedet, har jeg brukt den før, og resultatet er alltid som forventet. Jeg har lenge vurdert å kun krympe størrelsen (i bytes, ikke dimensjoner) på de eksisterende bildene.
  • bza:
   • Menyen er vel stabilt dårlig, om du forstår hva jeg mener. Har kun gjort ett forsøk på å fikse på den, og det hjalp i IE. Neste steg er å bytte ut hele menyen med en fungerende en. Har koden klar.
   • Hva gjelder arkivet har jeg sett på din løsning, og syntes den fungerer bra. Har dog ikke hatt tid til å prøve ut denne løsningen.
   • Når det er snakk om SEO har jeg en liste over ting som må utbedres, og pekeren til rot-nivå står på lista.
   • Ellers er jeg fan av god lesbarhet (tross tekststørrelsen), så hvit tekst på mørk bakgrunn utgår nok.
   • Jeg har ikke bestemt meg for hvorvidt jeg skal gå for en ny versjon, eller om jeg skal arbeide videre på den gamle enda. Det frister lite å skru til et helt nytt WordPress-tema, da det tar en god del tid.

  Stor takk til dere alle for gode innspill så langt! Kom gjerne med flere!

 5. Vel, siden jeg nettopp fant siden din blir dette litt på sparket.

  Lesbarheten er veldig bra. Fin størrelse på teksten, og god avstand mellom linjene – husk å beholde det!

  Kommentar-skjemaet trenger litt arbeid, virker ganske rotete (ja, jeg skriver ettersom jeg ser ting nå.. :).

  Ser du nevner en «mørk» side som utelukket. Så lenge du ikke bruker helt hvit eller liten, kan det være minst like godt å lese, synes nå jeg..

  Ellers, flott side! Subscriber nå, og ser frem til ditt nye design.

 6. Takk for god tilbakemelding, Olav! Når det gjelder kommentarskjemaet syntes jeg det blir for mye tekst som sjenerer mer enn jeg ønsker. Formateringsteksten har jeg lenge vurdert å dytte inn i formateringshjelpen. Hva tenkte du på?

 7. Ja, det er en god idé. Tror en bakgrunnsfarge også kunne hjulpet mye, skiller skjemaet litt ut fra resten av siden.

  En ting til: Margen på venstre side av kommentarene virker litt i meste laget.

 8. Jeg synes ikke kommentarskjemaet ditt virker rotete, ikke i det hele tatt. Men jeg savner en forhåndsvisningsfunksjon, samt at jeg synes det kunne vært kjekt å ha muligheten for å velge at navn, epost og URL ikke skal huskes til neste gang.

 9. Olav: Jeg har vurdert en bakgrunnsfarge, men har vært litt avventende til å tukle for mye med nettleserens standardutseende for skjemaer og knapper. Personlig mener jeg det er best å la nettleseren styre utseendet, da brukeren lettere kjenner seg igjen. På den andre siden er det svært lite sexy.

  Når det gjelder venstremargen er den også styrt av nettleserens standardinstillinger for nummererte lister. Enig i at den kan bli litt stor, men jeg tror jeg velger å la det være slik.

  Asle: Hyggelig å høre at du syntes kommentarskjemaet fungerer bra. Selv har jeg vært redd for å forvirre de uten kompetanse på XHTML med formateringsinformasjonen.

  Standard WordPress kommer verken med forhåndsvisningsfunksjon eller mulighet for å huske / ikke huske inntastet informasjon. Det brukes tre informasjonskapsler som automagisk husker informasjonen, dersom man tillater informasjonskapsler, selvfølgelig. Jeg skal derimot notere meg ønskene og se om jeg finner noen tillegg til WordPress for formålet.

  Takk til dere begge for gode tilbakemeldinger! :-)

 10. Synes sidene dine stort sett er veldig bra, men orker ikke lire av meg masse skryt nå ;-)

  «Jeg har med vilje fjernet sidemenyen inne i postene. Årsaken er å vie innholdet full oppmerksomhet.»

  Dette er jeg ikke enig i. Det er tungvint å navigere tilbake for å finne andre poster igjen. Jeg ville hatt med menyen her også.

 11. Takk for bra tilbakemelding, Thorstein! Koden for sidemenyen på hver enkeltside ligger klar, den er bare kommentert bort. Skal vurdere konsekvensene av innføring, for jeg minnes vagt at den inviterte til noen utfordringer i CSS sist.

 12. Dette med at jeg kunne ønske meg en mulighet for å velge at informasjon for navn, epost og URL ikke skal huskes, det er altså ikke av noen stor betydning for meg. Jeg vil også tro at jeg er ganske alene om å føle det slik. En forhåndsvisningsfunksjon derimot, det hadde vært veldig kjekt, for når jeg forhåndsviser kommentarene mine er det mye lettere å oppdage og luke vekk stavefeil.

  Forøvrig så ble kommentarskjemaet ditt om mulig enda mer ryddig og oversiktlig med de nye endringene du akkurat har innført, dette synes jeg på tross av at jeg ikke opplevde det rotete tidligere. Veldig bra!

  Martin: På den andre siden er det svært lite sexy.

  Hehe. Det er ikke rart du får mye besøk fra søkemotorer på ymse søkeord (sexy m.m.). :)

 13. Jeg synes forøvrig at denne:

  Siden ble generert av 9 spørringer på 0.931 sekunder.

  er noe av det mest bortkastede man kan bruke ressurser på i en nettside. Strengt tatt, hvem bryr seg??

  Forøvrig kunne kanskje informasjonsboksene under kommentarskjemaet slås sammen til en stor boks med kommentar-info.

  Gravataren er ikke klarert av et etterfølgende element, så den skaper litt bugs når kommentarposten er kun 1 linje. (Sjekk kommentar #5) I kommentar #6 hvor du bruker lister i kommentarer kommer i tillegg hele teksten under gravataren slik at det blir veldig mye whitespace før teksten.

 14. bza: Gravataren er ikke klarert av et etterfølgende element, så den skaper litt bugs når kommentarposten er kun 1 linje.

  Men det ser helt flott ut i Opera! :)

 15. Ja, den er riktig i Opera nå. (Med unntak av den biten om listen til Martin) Jeg glemte å skrive at det var i FF for Linux. Oppdaget også et ny sak. I oddetallskommentarer med blockquotes blir bakgrunnsfargen på sitat-bildet feil. Her bør du helt klart fyre opp et ekstra bakgrunnsbilde med samme bakgrunnsfarge som kommentaren.

 16. Hvem som bryr seg om slikt som

  Siden ble generert av 11 spørringer på 1.706 sekunder.

  ? Jeg for eksempel! Og så lurer jeg veldig på hvordan man bruker 1.7 sekund på å generere en slik webside. Er spørringene manuelle, heller?

  :-)

 17. I alle dager Martin! Sånn som det er nå kan du ikke ha det. Ser ut som når en bestiller datamaskiner fra Dell hvor de advarer mot å bruke maskinen til å lage eller distribuere masseødelegelsesvåpen (dårlig norsk nå ja).

  Flytt alt det der til en annen side (alt det som er under dette feltet) eller lagre i en kake om brukeren har vært på siden tidligere og dermed sett de advarslene dine.

 18. Det var da fælt så kritiske vi var i kveld, da. Ja, ja, jeg har vel bedt om det selv. Vi får ta det i rekkefølge:

  bza og Lasse:
  Når det gjelder informasjonen om antallet spørringer og tilhørende tidsforbruk er det noe som stammer fra tiden da jeg lagde temaet, for å se hvordan jeg kunne minimere antall spørringer. Tiden det tar å laste avhenger imidlertid av linjekapasiteten, faktisk.

  Etter hvert innså jeg at jeg ikke kunne drive på med denne sjekken selv, så jeg satte den bort til et lavkostland som kunne produsere spørringene både raskere og billigere enn hva jeg er i stand til selv. Dette har jeg nå gjenspeilet i informasjonen.

  bza og Asle:
  Hva gjelder Gravataren er jeg som nevnt klar over at den er dårlig implementert, som en følge av at jeg ikke helt klarer å finne en plass til den i designet. Kom gjerne med tips til plassering, så skal jeg prøve det ut med litt gjennomtenkt kode.

  Lasse:
  Har du synspunkter på de andre punktene jeg omtaler i denne artikkelen? Dine meninger betyr mye for meg!

  Håvard:
  Informasjonsboksene nederst syntes jeg personlig ble OK, men fargen på de bør endres. Ser småhomofilt ut med den lyseblå fargen. Forslag til farge (med tilhørende fargekode) mottas med stor takk.

  bza:
  Ellers skal jeg re-designe anførselstegnene jeg bruker til blockquote. Jeg syntes de er for store. Skal da også sørge for å få de gjennomsiktige, slik at de fungerer på annen bakgrunn enn hvit.

  Asle:
  Jeg har funnet en forhåndsvisningsfunksjon for kommentarskjemaet. Den er sågar AJAX-basert, og det passer jo bra, for jeg er jo sååå Web 2.0 her på bekkelund.net. ;-) Skal bare sjekke at den fungerer for alle nettlesere, med og uten JavaScript.

  Takk til dere alle for tilbakemeldinger! La det komme! :-)

 19. Det er jo så fordømt mye tekst og informasjon som dine faste lesere ikke trenger å se. Hva med å ha en link til alt det der i et sprett-opp vindu. Eller for å være 2.0 i en boks som man kan velge selv om en vil skjule eller ikke

 20. Hva om du plasserer gravataren helt i toppen av kommentaren, sidestillt med navnet og datoen kommentaren ble skrevet. (Enten helt til venstre eller til høyre) Da kan du klarere float’en med kommentar-tekst-elementet.

 21. Håvard:
  Jeg tar hintet. Straks jeg klarer å snekre sammen en brukervennlig og tilgjengelig JavaScript-løsning skal jeg sørge for at det er mulig å klappe sammen boksene, slik som Netvibes gjør. Den får da være utbrettet som standard, så får brukeren selv klappe den sammen, så lagrer jeg det i en informasjonskapsel.

  bza:
  Jeg tror jeg må gjøre noe dramatisk med kommentarlayouten for å få Gravataren til å bli pen. Jon Hicks har en fin løsning, men den harmonerer ikke helt med verken mitt design eller ønske om layout. Kanskje vi kan se på det sammen over IM en kveld? Jeg kjenner at jeg trenger litt innspill.

 22. Martin
  Den er ganske litt homofil den blåfargen der, hva med å bruke denne: #C70E8F. Den passer nok bedre ;)

 23. Hva med å fikse #comments – ankeret ditt så det fungerer? ;-)

 24. Nå har jeg ikke et #comments-anker i det hele tatt, Kyrre. :-) Jeg bruker identifikatoren #kommentarer på overskriften før kommentarene, og peker direkte til hver kommentar fra hovedsiden, samt i RSS-kanalen. Eller var det kanskje noe annet du tenkte på?

 25. Det er nok lenken til kommentarer fra forsiden han tenker på. Den peker til /artikkel/#comments som er et ikke-eksisterende anker.

 26. Da har jeg rådført meg litt rundt, og sitter igjen med en liste som skal vurderes nærmere:

  • Søkefunksjon for hele nettstedet.
  • Andre farger, noe freshere.
  • Vurdere mengden av grafiske elementer.
  • Sidemeny vises på alle sider.
  • Stilsett for «handheld» og «print».
  • Plassering av Gravatar.
  • Hovedmenyen bør fikses / endres.
  • Endre arkivtype.
  • Forhåndsvisningsfunksjon til WordPress.
  • «Husk meg»-funksjon til WordPress.

  Listen skal som nevnt vurderes, så det er ikke sikkert at alt blir gjennomført.

  Dette anser jeg som OK, etter litt rådføring med enkelte over IM:

  • Endre peker til rotnivå til /.
  • «Forrige post» og «Neste post» per side.
  • Pynte på kommentarskjema. Jeg velger å la den forbli slik den er i dag av brukervennlighetshensyn.
 27. Selvfølgelig, bza. Ser det nå. Skal utbedres. :-)

 28. «Den besvarelsen som gir meg mest konstruktive tilbakemeldinger belønnes med en lunsj på min regning.»

  Jeg kommer hjem på tirsdag.

 29. Når vi nå først var inne på slike ting:
  Burde vi/jeg som web-utvikler tilby brukeren å øke skriftstørrelsen på siden ved hjelp av ulike stilark slik som en del sider gjør, eller skal en la brukeren og brukerens vevleser gjøre slike ting?

  Det å la brukeren selv bestemme slike ting tar det som en selvfølge at alle skriftstørrelsene er gitt i relative enheter slik at det lar seg gjøre. Noen tanker?

 30. Håvard: Alle enheter skal være gitt i relative størrelser, og jeg synes det er helt naturlig at denne relative størrelsen settes i nettleseren av den enkelte besøkende.

 31. Jeg vet Martin: Det er _pekeren_ du må rette på. Eksempelvis til _denne_ artikkelen har du http://www.bekkelund.net/blogg/2006/05/15/hva-na/#comments og det er vel ikke _helt_ rett ;-)

 32. Har du tenkt å oppdatere CC lisensen for siden til 2.5?
  http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/

 33. En siste liten ting; har du satt noen dato for når Versjon 7 blir publisert?

 34. Så langt jeg kan se er det ingen forskjell i den «folkelige» versjonen av CC 2.0 og 2.5, så jeg må nok lese den som er tiltenkt jus-nerdene. Ser for øvrig at det anbefales å oppgradere lisensen til 2.5, så jeg må finne ut hvorfor.

  Foreløpig blir det ingen versjon 7, men heller en oppgradering av den eksisterende, uten at jeg har satt noen dato for dette.

 35. Lasse skrev:

  Og så lurer jeg veldig på hvordan man bruker 1.7 sekund på å generere en slik webside. Er spørringene manuelle, heller?

  Man skulle nesten tro det. Føles det tregt? Du som har laget din egen publiseringsløsning vet kanskje mer om det enn meg, ettersom dine sider bruker 1.468 sekunder på å laste. ;-)

 36. Hm. Jeg så igjennom alle disse «bruker X.XX sekunder» hos Lasse på proxyserveren min og det høyeste tallet jeg ser (av ~ 30 sider) er 0.454 sekunder. Noe annet en «13.605» her, som jeg vil tro henviser til antall sekunder(?) ;-)

 37. Jeg får bare høye tall hos Lasse, og med den hastigheten jeg har her på kontoret skulle det ikke være det som er årsaken. Tallene mine er mye høyere, men jeg opplever ikke noen forskjell på hastigheten, så forskjellen på tallene ligger nok i hvordan de kalkuleres.

 38. Hvis en side hos meg bruker over sekundet, er det nok noen på serveren min som bruker drøyt mye ressurser et øyeblikk. Og som leietaker på en delt server, skal man ikke se bort i fra at det skjer fra tid til annen.

  Båndbredde skal ikke spille noen rolle. Tiden som måles, er tiden fra scriptet mottar forespørselen til HTML’en spyttes ut – så den skulle bli den samme selv om webtrafikken går via en rfc1149-link.

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Bekkelund.net er en blogg av Martin Koksrud Bekkelund, hvor han lufter sine tanker om samspillet mellom teknologi, samfunn og politikk. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

Følg Martin

Facebook Twitter Instagram LinkedIn Flickr Vimeo GitHub Google+ SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

Søk

© 1995-2015 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt