Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Tåkelys

25.10.06

Høstmørket har senket seg og med mørket øker bruken av tåkelys (også kalt kurvelys) i kombinasjon med kjørelys. I denne anledning er det på sin plass å formidle noen ord om hva som er tillatt og hva som ikke er tillatt hva angår bruk av tåkelys.

DinSide.no har kontaktet Statens Vegvesen med følgende spørsmål:

Er det lovlig å benytte tåkelys som kjørelys på dagtid?

Svaret fra Statens Vegvesen er som følger:

Ja, det vil fortsatt være lovlig å bruke tåkelys som kjørelys på dagtid. Forutsetningen er at nærlysene ikke samtidig er tent. Husk også at parkeringslys alltid skal være tent, også når tåkelys brukes som kjørelys.

Du har altså lov til å bruke tåkelys, men ikke i kombinasjon med kjørelys. Dette syndes det mot i de aller fleste tilfellene. Her er noen argumenter for hvorfor det er bortkastet å bruke tåkelys:

  • Tåkelys påvirker vårt naturlige nattsyn slik at man ser dårligere. Mer lys: dårligere nattsyn.
  • Sjåføren flytter ikke blikket langt nok fram, men fokuserer ofte like foran bilen.
  • I kombinasjon med kjørelys blender man møtende trafikk, spesielt ved våt veibane der lysene også reflekteres i vannet.

Referanser:

Martin skriver regelmessig om hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Dersom du er interessert i å følge med på hva Martin skriver, finnes det flere måter å holde deg oppdatert på. Les mer...

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Bekkelund.net er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om samspillet mellom teknologi, samfunn og politikk. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

Følg Martin

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

Søk

© 1995-2016 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt