Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Oppretthold tilkoblingen til NIX, Telenor

21.06.07

I går bestemte jeg meg for å si opp mitt ADSL-abonnement fra Telenor, dersom Telenor gjennomfører sin beslutning om å trekke seg fra NIX, Norges knutepunkt for internettrafikk.

For å gjøre analogien enkel, kan du sammenligne NIX med offentlig vei, mens Telenor nå har valgt å bygge sitt eget veinett. For å få lov til å kjøre på Telenors veinett, må innholdsleverandører betale penger til Telenor, dersom Telenor ønsker det. Skal du eksempelvis lese en nettavis, må nettavisen betale penger til Telenor for at Telenors kunder skal kunne lese nettavisen.

Dette er en politikk som er svært uforenelig med mine syn på hvordan internett skal fungere, og jeg kommer derfor til å gå ut av mitt eksisterende kundeforhold til Telenor, dersom de gjennomfører beslutningen. Samtidig kommer jeg til å sende et brev til Telenor, hvor jeg klargjør for mitt syn og hvorfor Telenors valg om å trekke seg fra NIX gjør at jeg forlater dem.

Ingen er tjent med at Telenor trekker seg fra NIX. Verken de som liker Telenor, eller de som ikke liker dem. Hovedårsaken til dette er at de som er tilknyttet NIX har inngått en avtale om ikke å prioritere noen nettsteder fremfor andre. Ved å trekke seg fra NIX står Telenor fritt til å selv kunne velge hvilke nettsteder deres kunder skal få tilgang til eller ei.

Jeg oppfordrer alle til å legge igjen en kommentar, for å presse frem en omgjøring av beslutningen fra Telenor! Kommentarene kommer jeg til å vedlegge brevet til Telenor, så nå har du sjansen til å la din stemme telle!

Ytterligere lesing:

Oppdatering

Jeg har opprettet et ferdig dokument, som du kan fylle ut og sende til Telenor. Dokumentet kan lastes ned som Open Document Format eller Microsoft Word. Last ned dokumentet, gjør nødvendige endringer, lagre det som PDF og send det til Informasjonssjef Atle Lessum på e-post atle.lessum@telenor.com.

Martin skriver regelmessig om hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Dersom du er interessert i å følge med på hva Martin skriver, finnes det flere måter å holde deg oppdatert på. Les mer...

31 kommentarer

 1. Skremmende! Jeg kommer også til å si opp mitt Telenor-abonnement hvis de gjennomfører dette. :(

 2. Jeg er heldigvis ikke Telenor-kunde, men er uansett helt enig i at det er fullstendig galskap å gjøre dette av Telenor. Med staten som eier burde det være fullstendig umulig å gjennomføre. Vi får håpe regjeringen gjennom et mer aktivt eierskap (som de har vist i f.eks. Statoil) kan få stoppet dette, eventuelt at Post- og teletilsynet eller Samferdselsdepartementet griper inn.

  Uansett om Telenor kommer til å gjennomføre dette mener jeg folk bør flykte til andre bredbåndsleverandører uansett. Å finansiere en bredbåndsleverandør som truer med å ødelegge internett på denne måten mener jeg er uansvarlig og dumt. Hvis det finnes alternative tilbydere der du bor: Bytt!

 3. Si meg, Asle og Martin; hvorfor har dere Telenor-abonnement i det hele tatt?

 4. Hm, dette hørtes skummelt ut. Telenor vil jo da på en måte «eie» internett og med den markedsandelen de har i dag er vel ingen tjent med det… Jeg har bare et mobilabbonement hos Telenor, men det ryker eventuelt…

 5. Tidligere var jeg kunde hos NGT, men jeg har ikke fornøyd. Men det er ikke derfor jeg er Telenor-kunde i dag. Grunnen er at jeg nylig flyttet, og fra jeg tok avgjørelsen om å flytte til jeg flyttet, var det kun én uke. Andre ADSL-leverandører hadde leveringstid på 4-5 uker, men Telenor kunne levere allerede innen to uker. Jeg valgte Telenor for å unngå å være unødvendig lenge uten Internett på mitt nye bosted. Men det gjør ikke saken stort bedre, for vi kan jo alle regne oss frem til årsaken til at Telenor kunne levere raskere enn sine konkurrenter — årsaken er selvfølgelig at Telenor har mulighet til å gi seg selv prioritet fremfor sine konkurrenter når det skal opprettes nye tilkoplinger i sentralene. :(

 6. Det er tre årsaker til at jeg er Telenor-kunde:

  1. De har svært god teknisk kvalitet på nettet sitt, med høy ytelse.
  2. De gir meg mest for pengene.
  3. De har kompetente mennesker som rydder opp i andres rot.

  Hvis noen ønsker utdypelse av punktene, er det bare å si i fra.

 7. Vi kommer også til å bytte leverandør hvis dette blir en realitet. Jeg er avhengig av å ha fri nettilgang, og akkurat nå ser jeg for meg en slik «i verste fall» at man ikke får tilgang til sider man driver selv.

 8. Dette virker slett ikke lovende, men jeg håper dette ikke er så ille som det kan høres ut – og at Telenor går en strafferunde og kommer ut igjen med færre bomskudd. Jeg er heldigvis heller ikke kunde – verken når det gjelder bredbånd, telefoni, mobil eller kabel-tv – men uansett påvirker jo Telenors politikk alle nettbrukere i Norge, kunder eller ikke kunder.

  Er for øvrig enig med Asbjørn i at regjeringen bør benytte seg av muligheten til å være en mer aktiv eier i denne grunnleggende viktige saken. Dessuten bør samferdselsministeren komme på banen, samt departementet og andre som har noe å si i slike saker.

 9. Jeg tror du trygt kan sende oppsigelsen din Martin:
  http://forbruker.no/digital/nyheter/data/article1850892.ece

  De har tydeligvis tenkt å tjene gode penger på dette. Tipper de vil kunne skvise ut ganske mange millioner kroner ekstra i året i avtaler med nettleverandører og innholdsprodusenter som ønsker at Telenors kunder skal kunne nå deres nettsteder.

 10. Er ikke farene for å oppleve effekten av nedpriotierte nettområder tilstede nærmest uansett hvilken ISP leverandør man velger? De fleste bruker vel Telenors linjestruktur, og dermed er man like langt uansett. Telenor må konkurrere med tilsvarende aktører, så dersom man tror man får et bedre produkt for en lavere pris hos en annen leverandør lever man i en drømmeverden. Det er samme søpla uansett, så å bytte i protest oppnår man ingenting med.

 11. Min arbeidsgiver kommer til å terminere så mange linjer som mulig hos telenor hvis de gjennomfører dette. Nå ønsker jeg ikke å utlevere arbeidsgiver men det blir nå ett anselig milion beløp for telenor i året. Jeg tror en god del følger etter, dog har telenor ok kvalitet som martin påpeker, men det finnes andre seriøse på bedriftsmarkedet .

 12. Bor du i Osloområdet kan det være verdt å sjekke ut tilbudet fra Start.no. 398,- kroner per måned for 24 mbit/s. Kan de levere her har de fått en ny kunde.

 13. Blir litt offtopic denne diskusjonen i dette kommentarfeltet, men er det noen som har noen erfaringer om leveringstid, linjekvalitet, servicenivå og kundebehandling hos Start.no da?

 14. Start.no har blitt diskutert på Usenet denne uken, og tilbakemeldingene har utelukkende vært positive.

 15. Jeg har nå opprettet et ferdig utfylt dokument som du kan sende til Telenor. Jeg har oppdatert den opprinnelige posten med alle detaljer.

 16. Jeg skal innrømme at det er en del her jeg ikke skjønner. I artikkelen det linkes til lenger oppe, står det blant annet «I dag går nettrafikken til NRK både gjennom NIX og i direktelinjer fra store nettleverandører som Telenor og Nextgentel. Nettleverandørene velger selv om de vil koble til NRK gjennom NIX eller direkte. De som velger å koble til NRKs serverpark direkte gir kundene sine bedre kvalitet på nettet, forklarer Myklebust.».

  Dette forstår jeg slik at det allerede finnes veier forbi NIX, og at disse brukes for å gi enkelte brukere bedre nettkvalitet. Dette koster sikkert imidlertid store penger, og disse kostnadene blir jo vanligvis lempet over på innholdsleverandørene på Internett.

  På meg ser det ut som om det er dette Telenor ønsker å videreutvikle, og med så mye båndbreddespisende betalingstjenester som dukker opp på nettet i dag, sånn som virtuelle verdener, onlinespill og ikke minst, web-TV, er det da ikke rart om man prøver å finne måter å la innholdsleverandørene betale dersom de krever en veldig høy kvalitet på tjenesten.

  Hvis det er dette som er poenget, synes jeg ikke det er så kritisk. Hvis Telenor derimot begynner å kreve «beskyttelsespenger» dersom du vil vise sidene dine for telenorkunder, er det helt uforståelig og veldig feil. Men jeg kan da ikke tenke meg at veldig mange store internasjonale selskap gidder å betale Telenor for at de skal videresende trafikk til en liten halvpart av Norges Internettbrukere, slik at dersom det er det de tenker på, vil da kundene forsvinne over natten likevel?

 17. Jeg er heldigvis ikke lenger kunde hos telenor. Dette er tragisk! Hvis min nåværende nettleverandør må betale for å slippe til å telenors nett, så synes jeg det minner om tyveri. Da bør post og teletilsynet på banen.

 18. Det finnes i dag flere alternative nett som ikke går via NIX. Eksempelvis har vi en driftspartner som deltar i et slikt nett, og jeg ser definitivt fordelen av det. Argumenter er blant annet ytelse, sikkerhet og trafikkprioritering. Poenget her er imidlertid at den desidert største ISP-en i Norge trekker hele konsumentnettet ut av NIX, og ikke bare bedriftsnettet som antakeligvis har de største kravene til ytelse, sikkerhet og trafikkprioritering. Vi har allerede nå sett eksempler på de første regningene fra Telenor, så det er lite som tyder på at Telenor foreløpig forsøker å gjøre noe annet enn å utnytte sin store markedsandel.

  Selv om poenget hadde vært kompensasjon for båndbreddeintensive tjenester, syntes jeg allikevel det er feil å trekke seg ut av NIX. ISP-er må være nøytrale, og la kundene stå for flyt av penger, og ikke forsøke å melke to kuer på én gang. Dersom Telenor syntes båndbreddeintensive tjenester er for dyrt, får de heller sette opp prisen på abonnementene sine.

 19. Joda, Martin, jeg leste det som står på siden du linker til, men er ikke sikker på om jeg forstår det som står der. Ut fra enkelte som uttaler seg, ser det jo ut som om sidene mine ikke vil bli synlige for Telenors kunder med mindre min webhotelleverandør Dreamhost betaler penger til Telenor. Det vil de nok ikke gjøre, men jeg kan ikke tenke meg at Telenor nekter kundene sine tilgang til min side for det, dersom brukerne av konsumnettet ikke lenger kan sjekke Gmail via Telenorabonnementet sitt fordi Google ikke har betalt en tenkt «Telenor-skatt», vil nok brukerne ganske raskt surfe videre til neste ISP.

  Når Telenor sier opp sin avtale med NIX, blir det naturligvis dyrere for Schibsted å bruke Telenor til å koble seg opp mot NIX, er ikke det egentlig selvfølgelig, da? Like selvfølgelig som at Schibsted velger en annen leverandør.

  Men som sagt, jeg innrømmer åpent og ærlig at jeg tror det er meg som ikke skjønner dette helt, altså.

 20. La meg ta et annet eksempel. I en e-post fra Telenor, er følgende å lese:

  Telenor vil fortsatt legge til rette for fri tilgang til Internett for alle våre kunder, andre kunder og innholdsleverandører som leverer gratis tjenester på nettet.

  Jeg merket mer spesielt det siste punktet om «innholdsleverandører som leverer gratis tjenester«. Slik jeg tolker det, betyr det at innholdsleverandører som leverer betalingstjenester, må betale Telenor for tilgang til deres nett. Hvem blir det som til slutt må betale for dette? Det blir kundene, ettersom innholdsleverandørene må sette opp sine priser, som en konsekvens av at Telenor vil ta seg betalt av innholdsleverandørene.

 21. Joda, Martin – jeg forstår e-posten du viser til på akkurat samme måte som du gjør. Og jeg tror det er det hele poenget med Telenors valg, Schibsted, TV2 og NRK satser på å tjene store penger på å pushe TV til folket over Internett, og Telenor vil ha sin andel av denne fortjenesten – akkurat som de får når vi ser fotballkampene på mobiltelefonTV. Jeg må nok gå noen runder med meg selv for å finne ut hva jeg egentlig synes om dette … :-)

 22. Asle skriver: «vi kan jo alle regne oss frem til årsaken til at Telenor kunne levere raskere enn sine konkurrenter — årsaken er selvfølgelig at Telenor har mulighet til å gi seg selv prioritet fremfor sine konkurrenter når det skal opprettes nye tilkoplinger i sentralene.»

  Dette stemmer ikke. Telenor har, som mange tror, ingen egne montørressurser. Telenor samarbeider med Relacom, Sønnico og Eltel for å installere telefonlinjer, ADSL og andre aksessprodukter i nettet. Dette er de samme montørressursene som andre tilbydere også rår over. Så dersom noen tilbydere har lengre leveringstid så bunner det i andre forhold. Enten har de avtaler om mindre ressurser fra entreprenørene, eller så har de lengre saksbehandlingstid internt før bestillingen går ut til entreprenør.

  Telenor har ingen innflytelse over leveringstid og leveringspresisjon hos andre tilbydere. Det kunne kanskje vært ønskelig sett fra Telenors ståsted, men slik er det altså ikke.

  Forøvrig deler jeg Martins bekymring over resultatet av en evt. beslutning om å trekke seg ut av NIX.

 23. Telenor har kuttet linjene.

  Det som ser ut til å være Telenors hovedgrunn for å gjøre dette er at en rekke innholdsleverandører, inkludert TV 2, Schibsted og NRK, har fått tilgang direkte til NIX, uten å gå gjennom egne nettleverandører. NIX drives non-profit av Universitetet i Oslo som et spleiselag mellom norske internettleverandører, og innholdsleverandørene anses nesten som gratispassasjerer.

  Telenor har antydet at de vil kunne koble seg tilbake til NIX hvis disse innholdsleverandørene nektes tilgang til NIX.

 24. Takk for informativ link, Alf Ivar. Har du anledning til å bekrefte dette? Jeg finner ingen pressemelding fra Telenor om at tilkoblingen er terminert. Jeg føler for øvrig for å trekke frem følgende sitat fra artikkelen du refererer:

  Telenor har antydet at de vil kunne koble seg tilbake til NIX hvis disse innholdsleverandørene nektes tilgang til NIX. Problemet med en slik holdning er at Telenor selv er en svært store innholdsleverandør på det norske markedet.

  Jeg fikk for øvrig personlig tilbakemelding fra Atle Lessum, hvilket jeg setter stor pris på. Jeg kommer etter all sannsynlighet til å følge ham opp med detaljer om hvorfor jeg trekker meg som Telenor-kunde.

 25. Det kommer etter hvert en artikkel på http://www.tronsmo.com om dette om ikke så lenge. Følg med.

  Jeg kan legge inn et lite varsel her når den er på plass. Forhåpentligvis er denne på plass i løpet av morgendagen.

 26. Jeg har nå lagt ut Telenors syn på NIX-saken slik at alle kan lese det. Jeg kommer også til å legge ut en artikkel skrevet av direktør Berit Svendsen, som omhandler samme sak.

 27. Takk for svært informativ artikkel, Alf Ivar. Jeg ser også frem til artikkelen fra Berit Svendsen. Når det gjelder saken, synes jeg fortsatt at det er svært feil av Telenor å trekke seg fra NIX, blant annet med henvisning til sitatet i min forrige kommentar.

  Den absolutt eneste grunnen til å bli værende kunde hos Telenor, er deg, Alf Ivar. Og det er en god grunn. :-)

 28. Jeg trekker nok en gang kommentarfeltet litt offtopic, men ettersom diskusjonen rundt Telenors prioriteringer nok er avsluttet så må det vel være rom for tilgivelse. Jeg er litt interessert i å høre dine erfaringer med start som ADSL-leverandør etter at du byttet? Har alt vært i henhold til forventninger?

 29. Start kunne dessverre ikke levere sine 24 mbit/s til meg, Tormod, så jeg har fortsatt ikke byttet leverandør. Jeg har benyttet tiden til å tråle markedet nøye, både hva gjelder priser og ikke minst kundeerfaringer. Det siste har vært mest omfattende og jeg prøver å danne meg et bilde av hva folk er mest misfornøyd med ved en leverandør, slik at jeg kan se om det kan bli en potensiell problemstilling for meg.

  Straks jeg trekker en konklusjon skriver jeg en post og oppdaterer bredbåndskalkulatoren.

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Bekkelund.net er en blogg av Martin Koksrud Bekkelund, hvor han lufter sine tanker om samspillet mellom teknologi, samfunn og politikk. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

Følg Martin

Facebook Twitter Instagram LinkedIn Flickr Vimeo GitHub Google+ SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

Søk

© 1995-2015 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt