Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Livet med Ubuntu

23.04.08

Ubuntu Linux

Forrige gang jeg byttet jobb, tanket jeg opp en gammel maskin med Mandriva Linux, mens jeg ventet på ny maskin. Når jeg byttet jobb nå nylig, kom jeg på nytt opp i samme utfordring. Apple tar seg god tid, og akkurat nå tipper jeg min nye MacBook Pro er på vei med muldyrtransport over Uralfjellene.

Denne gangen har jeg tatt Ubuntu fatt. I snart en måned har jeg benyttet Ubuntu som mitt primære operativsystem her hjemme, og det fungerer veldig godt. En del arbeidsoppgaver har jeg lagt på vent, for ikke å ødelegge inngrodde rutiner og etablerte arbeidsprosesser. Eksempelvis vil billedredigering og redigering av websider bli lagt til siden.

Ubuntu gjør en fantastisk jobb, og løser alle oppgaver jeg ønsker å gjennomføre. Det er faktisk kun to programmer som forhindrer meg fra å bli Ubuntu-bruker på heltid, mine favorittprogrammer Photoshop og Lightroom.

Så langt jeg kan forstå, er det få eller ingen grunner til at folk flest sakte men sikkert kan ta i bruk Ubuntu som sitt primære operativsystem. Fungerer det for meg, fungerer det for de fleste. Her i huset har samboeren eksempelvis brukt Ubuntu i nesten tre år.

Hva med deg? Har du byttet? Hvorfor (ikke)? :-)

Martin skriver regelmessig om hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Dersom du er interessert i å følge med på hva Martin skriver, finnes det flere måter å holde deg oppdatert på. Les mer...

32 kommentarer

 1. Jeg har gått steget fra Windows til Mac OS, og jeg er kjempefornøyd med det. Har en fil-/mediaserver som kjører Windows XP, men jeg vurderer å installere Ubuntu på den. Får se hva det blir tid. Tør ikke å begynne med noe nå.

 2. jeg har et lass med eldre PC-er i kjelleren som jeg kunne tenke meg å hive inn Ubuntu på når jeg får tid. Spørsmålet er om jeg får samboeren med på å bruke det… hun er ikke akkurat «mottagelig for endring»… :)

 3. Jeg har jo allerede installert Ubuntu på hjemmeserveren min, så kanskje du kan få noen tips, Ronny-André?

  Det neste prosjektet blir en HTPC. Med f.eks. MythTV blir en HTPC og hjemmeserveren en real killer-kombo. :-)

 4. Som du selv sier, det er to argumenter som holder meg igjen i Microland; Photoshop og Lightroom.

 5. Samboeren her i huset har benyttet Ubuntu i nesten tre år, Glenn, så samboeren din får ta det som en utfordring.

  Psst, Joakim, du vet at Photoshop og Lightroom kjører på Mac også? Jeg pleier å unnskylde meg med at Mac OS X i hvert fall bygger på noe godt, nemlig UNIX. :-)

 6. Jeg kjører dualboot på laptopen min (Vista og Ubuntu), men jeg må innrømme at sistnevnte blir lite brukt. Grunnen? Vel, Vista klarer å kjøre Call of Duty 4, som jeg spiller en del. Hadde Ubuntu støttet (nyere) spill hadde jeg dog klart kasta Windows ut vinduet, for 7.10-releasen liker jeg skikkelig godt. Ubuntu 7.10 er beviset på at Linux ikke lengre er for hackere, men «Linux for human beings», som Ubuntu-folka sier.

 7. Hadde Ubuntu støttet (nyere) spill…

  Jeg må nesten pirke litt. Det er ikke Ubuntu som mangler støtte for spill, det er spillene som kun tilbyr støtte for Windows (og til dels Mac) ;)

  On-topic er det vel ikke så mye å skrive for min del. Jeg bruker kun Ubuntu her hjemme, både på tjenere, bærbare, stasjonære og mediacenteret, og er glitrende fornøyd med det. Heldigvis er jeg ikke avhengig av noe som krever MS-plattformen :)

 8. Jeg byttet hjemme for et års tid siden, og på jobben nå i påska. Jeg er strålende fornøyd. Det eneste jeg savner er Photoshop. Hjemme kjører jeg CS2 med Wine, noe som forsåvidt funker men lugger litt. På jobb er det CS3 gjennom VMWare, noe som funker bedre. Men stort sett får jeg gjort det meste med Gimp.

  Jeg har blitt helt avhengig av Apt, det er så enkelt at det er artig å prøve ut ny programvare.

 9. Dualboot har jeg aldri vært fan av, mest fordi jeg liker å ha alle programmer og filer tilgjengelig der jeg befinner meg. Spill har liksom aldri vært min greie, men det er definitivt et argument for å beholde Windows.

  Jeg jobber såpass mye med bilder at jeg blir værende med Photoshop og Lightroom i uoverskuelig fremtid. Disse to applikasjonene er rettet mot fotografer og har et godt forsprang på konkurrentene. Finnes det forresten en Linux-ekvivalent til Lightroom?

  Og, ja, APT er fantastisk enkelt. Med Synaptic som grensesnitt er det vesentlig enklere enn alle alternative installasjonsformer jeg har sett.

 10. @Stian: CoD4 fungerer ifølge wines appdb veldig bra i Ubuntu (http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=10429).

  Jeg brukte Linux i flere år, har vært borti både Red Hat(Senere Fedora), Mandrake(Senere Mandriva), Ubuntu og Debian. Det siste jeg brukte var Ubuntu. Men så kjøpte jeg meg en mac og har ikke sett meg tilbake. Har en PC stående som jeg tenkte jeg skulle gjøre noe gøy med, så den blir det nok Linux på :)

 11. Tja, selv bruker jeg Ubuntu 99% prosent av tida. Kjører dualboot med Xp, men den bootes så og si aldri på sistnevnte. Det jeg trenger XP til er småting som jeg gjør like godt i VmWare, så satser på å droppe dualbooten snart til fordel for virtuell Xp.

  Til bildebehandling brukte jeg en gang i tida en kinesisk kjøpt utgave av Photoshop 7 (tror jeg det var), men ettersom jeg ikke vil ha råd til en PS lisens med det første vil det nok forbli sånn. Får gjort det meste med Gimp og Rawstudio Noe godt program til bildesortering har jeg egentlig ikke funnet for Ubuntu, F-spot eller Picasa har ikke helt alle de funksjonene jeg ønsker.

 12. …ettersom jeg ikke vil ha råd til en PS lisens med det første vil det nok forbli sånn.

  Ikke så greit å få fram det man mener når jeg er så slapp at jeg ikke leser over. Mente i hvert fall at det vil forbli sånn at jeg bruker Gimp. Synes det har kommet seg de siste årene, og har som sagt begynt å vende meg til det. Men kunne tenkt meg å hatt alt i et vindu.

  Kjører foresten Ubuntu 8.04 (RC, endelig versjon slippes vel i morgen) nå og er knallfornøyd. Har også brukt Ubuntu en del til og fra de siste drøye tre årene (ca.)

 13. Jeg har kjørt ubuntu i godt over et år nå, og er storfornøyd, kan ikke si annet enn det, det eneste som er litt kjedelig er at det kan være vanskelig å få de fleste spill til å kjøre, men det er da andre maskiner som egner seg bedre til spill enn den vanlige arbeidsmaskinen.

 14. Jeg har selv brukt dualboot med Ubuntu og Windows xp i over et år nå. Ubuntu er fint det, men for å være ærlig har jeg brukt XP istedenfor. En sjelden gang booter jeg Ubuntu på gøy og for å laste ned de nyeste oppdateringene.

  Begrunnelsen er World of warcraft (det lagger i Ubuntu), Microsoft Office (nei, openoffice har ikke problemløseren og målsøking som jeg er avhengig av i Excel), Adobe Photoshop og Bridge, og når jeg støtter på feil er det vanskelig for meg å løse problemene.

 15. Martin: Synaptic er forsåvidt ok, men jeg syns egentlig kommandolinje apt er enklere og raskere.

  Når det gjelder bilderedigering og -sortering så har jeg sett meg mye rundt i det siste. Det er ingen fullgode alternativer såvidt jeg skjønner (har ikke brukt Lightroom selv), men det er noen som nærmer seg.

  Det siste jeg så på var blueMarine som ikke så så dum ut, men gikk litt seint på min hjemmemaskin som ikke har så mye minne stakkars. Til mine høyst amatørmessige bilder fungerer det mer enn bra nok.

  Min samboer ble veldig happy da vi byttet til Ubuntu. Tror hun knapt merket seg noen store forskjeller annet enn at menyen flytta seg, ikonene så litt annerledes ut og maskinen ble crazy mye mer responsiv :)

  Mine Office-behov er (heldigvis) få og av en sjelden art. Uavhengig av det foretrekker jeg Open Office. Office 2007 bruker jeg for tiden hos en kunde, og det er noe dritt. Brukergrensesnittet er latterlig kjipt å jobbe med.

 16. Jeg tror nesten jeg må sende en bekymringsmelding til en eller annen. Jeg har jo satt stor pris på dine Pro-Macinnlegg her de siste par årene, og signaler om konvertering til uBuntismen vekker jo litt uro. Og jeg lurer også på en annen ting: Hvorfor Lightroom som det som holder deg igjen? Hva med Apples Aperture? Spørr om det siste av ren nysgjerrighet.

 17. Privat har jeg prøvd Ubuntu på en gammel PC. Det fungerte utmerket. Det meste av programmer jeg bruker privat finnes det alternativer for, med unntak av OCAD som brukes ukentlig til løypelegging og karttegning for Gjø-Vard orienteringslag. Jeg bruker derfor fortsatt Windows XP privat.

  I jobbsammenheng er det imidlertid værre. Der har jeg et lass med faglige programmer som krever Windows, men jeg har foreløpig sluppet å innstallere Vista.

 18. Brukt omtrent bare Ubuntu de siste 3 åra, først med dualboot, men merka at jeg ikke hadde gjort mer enn å legge inn kun Xp sist jeg boota den.

  Fungerer glimrende for mitt behov. Et triks kan jo være å bruke programmer som finnes på flere plattformer, som Firefox, Thunderbird osv. Da går det lettere.

  OOo har problemløser, men skal være enig at Excel har ett lite overtag på mer avanserte regneark dessverre.

  På jobb er det Vista, for å lære det. Det går tregt, men xp begynner jo å bli kjapt og fint med dagens hardware :)

 19. Jeg lastet ned og brente cd, men installasjonen feilet etter 70% pga, «manglende fil», eller noe.. Da orket jeg ikke mer, og beholdt XP som OS.

 20. Har kjørt Kubuntu i et års tid nå, har hatt xp liggende som dualboot, men har boota der i underkant av 10 ganger, planen var å bruke visual studio der, men når ikke den fungerte som den skulle i xp fikk det være det samme!

  Bruker ikke photoshop eller andre avanserte bildeprogrammer, ei heller spiller jeg, så savner igrunn ingenting! Er storfornøyd, og apt er genialt ja! Eneste som irriterer meg er følgende:

  i windows vet man fort at hvis det ikke er mulig å få til en ting er det ikke mulig, dermed bruker man ikke tid på det. I linux betyr ikke det at man ikke får til ting at det er umulig, man må bare lete veldig lenge etter en løsning, og dermed tar ting tid ;)

 21. Nja, spørs om hun ser på Ubuntu som en utfordring… Dette er kvinnen som etter at vi fikk digital TV, med EPG og alt som hører med, fortsatte å bruke de analoge kanalene, nærmest av prinsipp. Hun har gått over nå men det er fordi de analoge senderene er skrudd av i Rogaland…

  Men jeg lever i den tro at jeg skal klare det til slutt :) Forresten noen som vet om BankID fungerer helt fint i Ubuntu? Greit å vite på forhånd.

  Ellers så finnes det et lite cheat-sheet til Ubuntu som kanskje kan hjelpe noen nybegynnere til Ubuntu (meg selv inkludert).

 22. Forresten noen som vet om BankID fungerer helt fint i Ubuntu?

  Det fungerer helt fint, så lenge du har java installert :)

 23. For meg var det «no going back» når jeg først byttet. Jeg har kubuntu jeg da, men vi kjører dobbelt som Atle også har. Eneste grunnen er Dungeon Siege, et spill jeg er avhenging av. Utviklet av Microsoft..

 24. Du har ikke vurdert å forsøke Debian, Martin? Det er kanskje ikke så oppdatert og fancy som Ubuntu, men det er tilgjengjeld mye raskere og mer stabilt.

 25. Jeg har ikke byttet ene og alene fordi de aller fleste spillprodusenter enda ikke har oppdaget at det finnes annet enn Windows — eller i aller ytterste ekstremitet; OS X. Linux har de ikke hørt om, og om de har, driter de i det.

  I og med at jeg er en aktiv spiller, spesielt av spill fra Blizzard (som er flinke med OS X, men dessverre ikke Linux enda), så er jeg dessverre nødt til å bruke Windows XP en stund til. I hvert fall til jeg får meg Mac, men det er jo likestilt med å kjøre Windows i forhold til emnet vi diskuterer her; nemlig Ubuntu.

  Den dagen Blizzard offisielt støtter Linux (det vil si at man får kundestøtte hvis ting ikke fungerer) er sannsynligheten for at jeg aldri kjører Windows igjen tilnærmet lik 100%.

 26. Virtualbox kunne jo også fungert for å kjøre Photoshop og Lightroom, men da må du ha inn Windows på en eller annen måte. Det er kanskje ikke ønskelig å gå tilbake dit etter å ha sittet på MacOS og Linux :)

  Fordelen med Virtualbox (og Parallels/VMWare Workstation) er at du kan få programmer fra forskjellige OS til å fungere sømløst sammen.

 27. Psst! Dette er et høyst umoderne manuelt trackback til Programvare til Ubuntu :)

 28. Jeg har stor forståelse for at kommandolinja fungerer best for enkelte, men jeg tror ikke den blir nøkkelen til suksess når kidza skal oppdage nye programmer. ;-)

  blueMarine har jeg for øvrig aldri vært borti. Umiddelbart ligner grensesnittet litt på Lightroom. Jeg skal kikke på den med en gang.

  Jeg vet ikke helt hvem som skal bekymre seg, Geir. Apple lager ikke akkurat åpne løsninger i tråd med tiden vi lever i. Brukervennlige og lekre, ja, men åpne, nei.

  Thorstein, det finnes en funksjon som lar deg verifisere CD-en du installerer fra før du setter igang installasjonen. På denne måten finner du ut om det har vært feil f.eks. i brenneprosessen da du laget CD-en.

  Ellers nevner Atle et vesentlig poeng, nemlig at man i Windows vet at noe ikke er mulig hvis man ikke får det til, mens man under Linux fort blir usikker. Dette er imidlertid en helt naturlig konsekvens av å ikke ha nok kompetanse, og som raskt løser seg.

  Debian er jo kjent for å være blant de mest stabile distribusjonene på markedet, men jeg har ikke stiftet bekjentskap med Debian på andre måter enn at Ubuntu er bygget på Debian.

 29. Foto er ikke min sterke side men jeg kan kanskje foreslå et titt på LightZone som er platformuavhengig?

  http://www.lightcrafts.com/

  OSX har hentet fordelene *nix og lyktes i å kombinere dette med en god forståelse for arbeidsflyt og brukerlogikk. De evner å pakke dette inn i utmerket design. Ankepunktet blir for min del at jeg ikke helt har sansen for hvordan Apple håndterte DRM, og jeg misliker sterkt bindingen som er knyttet til f.eks iPhone. Jeg ønsker nok større fleksibilitet i tilpasning av brukergrensesnitt.

  Fra Microsoftverden er det få ting som savnes. Det går i hovedsak på noen få saker som skikkelig synkronisering mellom mobil og datamaskin, samt firmwareoppdatering av den samme mobilen. Jeg forventer igrunn at Android vil løse dette problemet permanent. Jeg spiller ikke, så noe annet vil ikke by på problemer her i gården. Valget står mellom OSX og Linux. Jeg mener at Windows (XP/Vista) er utdatert og er godt forbi sin storhetstid selv om markedsandelen kanskje gir en illusjon av noe annet.

  Ettersom jeg har vært Linuxbruker noen år har et relativt bevisst forhold til både brukerapplikasjoner og hardware. Jeg har lagt meg til en vane hvor jeg i størst mulig utstrekning handler hardware som støttes i Windows, OSX og Linux. Så trenger jeg ikke tenke på å erstatte printeren eller MP3-spilleren når jeg skal ta stilling til OS ved neste korsvei.

  Det samme gjelder programvare. Jeg brukte Gimp, Firefox/Opera og OOO osv i XP også. Fordi jeg kan ta med meg det lille jeg kan over i et annet OS om jeg finner det for godt.

  Akkurat nå har jeg Ubuntu 8.04 installert, har holdt meg til Ubuntu siden 7.04, selv om OpenSuse har vært installert og når sant skal sies – foretrekkes.

 30. LightZone har jeg aldri prøvd før. Det ser spennende ut, men koster omtrent det samme som Lightroom og Aperture. Ideelt sett ville jeg jo byttet til en løsning som er fri programvare.

  Ellers er jeg enig i dine betraktninger om Mac, Windows, Linux og portabilitet mellom plattformene.

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Bekkelund.net er en blogg av Martin Koksrud Bekkelund, hvor han lufter sine tanker om samspillet mellom teknologi, samfunn og politikk. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

Følg Martin

Facebook Twitter Instagram LinkedIn Flickr Vimeo GitHub Google+ SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

Søk

© 1995-2015 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt