Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Mozilla Firefox 3

17.06.08

Mozilla Firefox

Det har den siste tiden vært skrevet så mye om Mozilla Firefox 3 at den knapt kan kalles en nyhet, men i dag er den altså her, den endelige versjon 3.

Mozilla Firefox 3 laster du ned fra Mozillas nettsted, hvor du også finner en oversikt over de viktigste nyhetene.

Martin skriver regelmessig om hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Dersom du er interessert i å følge med på hva Martin skriver, finnes det flere måter å holde deg oppdatert på. Les mer...

18 kommentarer

 1. Firefox 3 har mange funksjoner jeg rett og slett elsker, og vi Ubuntu-brukere har jo hatt denne installert som standard siden lansering av 8.04. Likevel syns jeg Firefox 3 fortsatt er veldig ustabil, noe som er en av grunnene til at jeg for tiden bruker Opera 9.5.

 2. Jeg har riktignok ikke fått testet Frefox 3 så forferdelig nøye enda. Men går det ann å spørre hva slags ustabilitet du har merket Audun?

 3. Titt og ofte henger den seg helt. Noen ganger bare slik at man må vente 6-7 sekunder før det er noen reaksjoner. I tillegg opplever jeg mye problemer med Flash under FF3, som jeg ikke gjør med FF2 eller Opera 9.5. Det kan likegodt være Flash sin feil.

  Problemene mine merkes vel neppe på andre plattformer enn Linux, ettersom de som regel skyldes problemer med hvordan Firefox oppfører seg med filsystemer under Linux.

 4. Som svoren tilhenger av Firefox fikk jeg idag en epost om å laste ned den nyeste versjonen, nemlig Firefox 3. Ble litt skuffet når det eneste jeg da finner av offisielle versjoner er 2. Rc 3 versjonen har jeg allerede installert, men hvor er den endelige versjonen?

 5. Jeg fant siste versjon på mozilla.com, XmasB. Kan det være et eller annet som caches hos deg?

 6. Det er vel ikke noen forskjell fra RC 3 til release? Er ikke det poenget med release-kandidatene? Når de blir sjekket av som godkjente så er de per def release-versjonen? For folk på Windows og Linux er forøvrig RC2 == RC3.

  Audun: Jeg har også kjørt 3-ern på Ubuntu en stund, men har ikke opplevd noe problemer. Ett hederlig unntak er at FF choka på Flash-reklamene på VG tidligere idag, men utover det har alt går veldig fint.

 7. Versjon 3 av Firefox ble lagt ut senere enn opplyst i flere nettaviser. Den skulle være tilgjengelig kl. 1900 hos http://www.spreadfirefox.com i følge nettavisene, men det var 2.0.0.14 som lå der når man trykket på linken med «Download Firefox 3». Først etter kl. 2200 (sånn cirka) var det versjon 3 som ble lastet ned ved å følge linken.

  Selv er jeg litt skuffet over opplevelsen med Firefox 3, men det er vel mest de addons jeg har brukt som er problemet. Tab Mix Plus er ikke kompatibel, og da mister jeg mye funksjonalitet som jeg bruker mye. Adblock Plus fungerer heller ikke som den skal på min laptop (WinVistaSP1/FF3)

  Addons-vinduet har forøvrig frosset helt, og lar seg ikke lukke eller få fokus.

 8. Det tok meg hele 20 sekunder å bestemme meg for å reinstallere 2.0.0.9 igjen. Versjon 3.0 skuffet enormt.

 9. Vel, jeg sitter fortsatt på versjon 2 på Mac-en, men det hovedsaklig fordi jeg benytter tillegg som ikke er kompatible med versjon 3. På andre maskiner benytter jeg versjon 3 på Ubuntu, og det fungerer fint.

  Jeg kan for øvrig ikke si meg verken skuffet eller imponert. Det er levert et stykke funksjonalitet som ser helt fin ut, i tillegg passerer Firefox 3 Acid 2. Slikt får man stjerne i margen for. Utover dette synes jeg endringene rundt adresselinja er litt uvante, i tillegg til at de så vidt jeg vet har pakket inn bokmerkene i en binær fil, i stedet for en HTML-fil, slik som i tidligere versjoner. Noen som kan bekrefte dette, forresten?

 10. Bokmerkene i FF3 lagres i en database med transaksjonssikkerhet.

  Fra http://developer.mozilla.org/en/docs/Firefox_3_for_developers, under punktet «Performance»:

  «[…] Firefox 3 now stores bookmarks, history, cookies, and preferences in a transactionally secure database format. This means your data is protected against loss even if your system crashes. […]»

 11. Flott, Thomas! :-)

  Nå gjenstår det bare å finne formatet på databasen. Jeg treffer Zak Greant fra Mozilla Foundation i dag, og han pleier å være svært oppdatert. Skal høre med ham, dersom ingen andre kommer meg i forkjøpet.

 12. Jeg har trodd at dette skulle inn i en sqlite database (http://kb.mozillazine.org/Bookmarks), men ser ut som du ved hjelp av denne settingen: http://kb.mozillazine.org/Browser.bookmarks.autoExportHTML kan få den til å eksportere til bookmarks.html når den avslutter.

 13. Jeg har akuratt lastet ned firefox 3, siden jeg altid har brukt firefox i di siste årene. Firefox 3 er bra. laster fort ned sidene. Og designet har blitt bedre.

 14. Jeg tror Firefox3 er omtrent så annerledes man kan forvente at en nettleser blir fra en versjon til en annen. Det er mye kjent, ingen revolusjoner, samtidig som det er noen merkbare nye features og generelle ytelsesforbedringer.

  Jeg har brukt den en stund nå (siden beta3, da Firebug ble kompatibel med den). Personlig liker jeg den veldig godt og syns det er en stor forbedring, langt større forskjell i opplevelsen fra 2 til 3 enn 1 til 1.5 og 1.5 til 2. At noen addons henger bak er selvfølgelig kjipt, men når nettleseren nå er lansert, og om kort tid kommer som oppdatering i Firefox2, vil nok de fleste oppdatere addonsene sine ganske raskt.

  Adresselinja er en uvant sak, og jeg har brukt litt tid på å bli kjent med den. Jeg er enda ikke der, men jeg merker at jeg snart kommer til å spørre meg hvordan jeg klarte å leve uten tidligere :) Dette konseptet er den mest merkbare endringen i nettleserfunksjonalitet jeg kan huske siden faner…

 15. Hmm, nå ble jeg virkelig i tvil her..
  Bruker FireFox 3 nå jobb-PC’en og den ene laptopen her hjemme, men tester nå ut Opera 9.5 på Mac’en – og jeg vet faktisk ikke hvilken jeg liker best..!

  Nå har det seg at jeg har vært ivrig Opera-fan i mange år, og det er ikke før de siste årene jeg gikk over til FireFox. Hovedsaklig på grunn av at Opera brukte lang tid i oppstarten av programmet, brukte mye ressurser og jeg gikk vel lei. Ble frelst av FireFox og pjusket rundt på nettet bak rattet på denne.

  Da Opera 9.5 kom så måtte jeg bare teste den ut igjen. På jobb-PC’en så brukte jeg Opera i tre dager og joda – nettleseren var knall den! Lastet ned sider kjappere enn noe annet, pent design og – takk fåglarna for det – musesnarveiene var de samle gamle! Eneste negative med Opera, og grunnen til at jeg gikk tilbake til FireFox: AdBlock Plus! Er så utrolig godt å lese nettaviser og nettsteder uten reklame!

  Kommer Opera med slikt også – så har jeg min favoritt! Men akkurat nå: Opera på Mac’en, FireFox 3 på resten :)

 16. Mange klager over at Firefox henger og tryner, men jeg har ikke opplevd det siden de første versjonene av Firefox 2. Tror det er stor forskjell på hvilket OS man bruker. Generelt sett tror jeg det fungerer mye bedre på Linux enn andre.

  Jeg må si jeg er lykkelig bruker av Firefox 3. At man kan skrive hva som helst fra tittel og navn på sider i adressefeltet har virkelig vist seg å være virkelig nyttig.

 17. Thomas A: Opera har da vitterlig Content Blocking (http://help.opera.com/Windows/9.00/en/contentblock.html).

  Jeg har for å være ærlig ikke prøvd AdBlock Plus til Firefox, men jeg synes det fungerer veldig greit å høyreklikke på en side, og velge «block content».

  Eller er det noe mer magisk i AdBlock Plus som jeg ikke har fått med meg?

 18. Atle, AdBlock Plus er mye bedre enn Opera sin content blocking. AdBlock Plus bare fjerner all reklame før den lastes uten at man behøver å gjøre noe som helst :D Helt fantastisk spør du meg.

  Når det gjelder stabiliteten til Firefox er jeg ikke tilfreds med den. På Windows XP fungerer den perfekt, men på Ubuntu 8.04 henger den seg ofte. Jeg har også problemer med å få streaming av musikk/video til å fungere i Firefox også.

  Alt i alt en fantastisk god nettleser, men Flock er best! Den er bare en forbedring av Firefox :D

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Bekkelund.net er en blogg av Martin Koksrud Bekkelund, hvor han lufter sine tanker om samspillet mellom teknologi, samfunn og politikk. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

Følg Martin

Facebook Twitter Instagram LinkedIn Flickr Vimeo GitHub Google+ SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

Søk

© 1995-2015 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt