Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Vepsebolet

24.04.09

Da jeg var liten hadde vi jordveps bak huset. Det hadde kommet meg for øre at jordveps var uheldig, og at den måtte fjernes.

Ansvarsbevisst som jeg var, fikk jeg det for meg at politibatongen av plast, som jeg akkurat hadde fått til bursdag, måtte være et yndet redskap for å fjerne jævelskapen.

Det gikk som det måtte gå, og tilbake satt en stukken, forgrått guttunge med en politibatong av plast og fikk trøst av mor.

Historien har et poeng.

I forrige uke vant underholdningsbransjen saken de kjørte mot The Pirate Bay. Alle oppegående mennesker, meg inkludert, er enige om at The Pirate Bay ikke kunne leve.

Spørsmålet er om underholdningsbransjen har stukket sin politibatong inn i et vepsebol.

Forståsegpåere påpeker dommens riktighet og viktighet. Jeg har ingen problemer med å være helt enig i det de skriver. Dommen er riktig. Det er også viktig å anmelde lovbrudd, heter det. Og det er jeg også enig i.

Men er det i dette tilfellet smart?

Som markedsfører ansatt for underholdningsbransjen ville jeg sannsynligvis ledd en gråtkvalt latter over seieren over The Pirate Bay. Jeg ville ledd fordi vi vant saken. Jeg ville grått fordi vi ikke hadde et eneste tilbud til de millioner av mennesker som mer enn 10 år etter Napster fortsatt venter på å kjøpe digitalt innhold over nettet.

Pirater er ikke kunder, heter det. Og det er jeg helt enig i. Men ville piratene vært pirater hvis underholdningsbransjen hadde hatt en fantastisk nettbutikk for kjøp av digitalt innhold?

Jeg tror ikke det.

I stedet har altså underholdningsbransjen stukket politibatongen i vepsebolet.

Og nå er vepsene sinte. Veldig sinte.

I Sverige finnes et politisk parti ved navn Piratpartiet. Jeg gir på ingen måte min støtte til partiet, for jeg kjenner ikke til alt hva de står for, men etter at dommen falt i The Pirate Bay-saken ser statistikken som viser medlemstallene ut som følger:

Medlemsstatistikk for Piratpartiet

Kilde: Piratpartiet.se – Trykk på statistikken for en større utgave

Piratpartiet har altså mer enn doblet sin medlemsmasse på mindre enn en uke.

Jeg tør spå at latteren og champagnekorkene du hører fra underholdningsbransjen om ikke lenge blir overdøvet av summing fra sinte veps. Spesielt hvis underholdningsbransjen nå ikke stabler et godt alternativ på beina i løpet av særdeles kort tid.

Det heter seg at den som ikke kjenner historien er dømt til å gjenta den. Har virkelig ikke underholdningsbransjen og forståsegpåerne lært noe som helst av Napster, Gnutella, KaZaA og tilsvarende saker? De ble tatt ned, en etter en. Hver gang har det dukket opp ti nye, alle enda vanskeligere å ta knekken på. Jeg mener altså at den beste måten å ta knekken på pirater på ikke nødvendigvis er å saksøke dem, men å konkurrere dem ut.

Hva som kommer etter The Pirate Bay er vanskelig å spå. Men jeg tør spå at det kommer tilsvarende tjenester med mindre profilerte navn og personer enn hva The Pirate Bay har hatt.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler