Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Anonymitet med Tor

31.10.11

Overvåking på nett er på fremmarsj. Dette er en artikkel om hvordan du omgår overvåkingen.

Når du surfer nettet lagres informasjon om hvilke nettsteder du besøker, hvem du utveksler e-post med og hvor du befinner deg. Tidligere lagret man slike data for tekniske formål, nå lagrer man dine atferdsdata i tilfelle du gjør noe galt.

Det er bra at man skal bekjempe kriminalitet også digitalt. Men det er galt at man presumptivt antar at vi alle er eller blir kriminelle. Manglende respekt for mitt privatliv premierer jeg ved å legge igjen null spor. Les videre for å lære hvordan også du omgår overvåkingen.

Kryptering

Jeg har tidligere skrevet om hvordan du krypterer informasjon i kommunikasjon med andre. Kombinerer du kryptering med anonymitet, er du godt rustet for å verne om ditt privatliv.

Anonym med Tor

Tor står for The Onion Router og er et prosjekt for å ivareta anonymitet på nettet. Prosjektet ble opprinnelig støttet av den amerikanske marinen, men får i den senere tid støtte fra både EFF og FSF.

På norsk kalles det ofte løkruting. Prinsippet baserer seg på at informasjon flyter i to retninger gjennom forskjellige lag på internett, ofte illustrert som lag i en løk. Et lag vet kun hvor informasjonen kommer fra og hvor den skal. Legger man minimum fire lag i kommunikasjonen, er det ingen som har fullstendig oversikt over hvor informasjonen kommer fra eller hvor den skal.

Prinsippet kan illustreres som følger:

The Onion Router

Forestill deg at du er avsender. Informasjonen sendes inn i Tor og gjennom mellomlagene. Disse kan være spredt over hele verden, og et eller annet helt tilfeldig sted dukker den opp igjen før den overleveres mottaker. På denne måten er det helt umulig å spore både hva du driver med og hvem du kommuniserer med.

Kombinerer du Tor med kryptering blir dine elektroniske spor både anonymisert og uleselige.

Fordelene og ulempene er omvendt proporsjonale. Jo flere lag du dytter inn i modellen, jo bedre fungerer anonymiseringen. Samtidig gjør flere lag kommunikasjonen tregere.

Tor i praksis

Tor kan du i blant annet benytte til surfing, e-post, chat og annen nettrelatert aktivitet.

Enten du bruker Mac, Linux, Android eller Windows, finner du alt du trenger hos Tor Project. Her finnes installasjonspakker og live-produkter for deg som er på farten uten egen datamaskin.

Last ned og installer passende pakke fra Tor Project. Etter installasjon møter du følgende skjermbilder:

Administrasjonspanel for Tor

Nettleser med Tor-støtte

Verdt å vite

Når du bruker Tor er du fullstendig anonym. Men i det øyeblikk du oppgir personlig informasjon kan anonymiteten din være utsatt. Det kan for eksempel være ved at du logger inn på et nettsted som Facebook, Twitter eller Gmail, eller at du sender ukryptert e-post.

Dette trenger ikke være et problem, men det er viktig å være klar over.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler