Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ubuntu

01.06.05

For en tid tilbake fant Elisabeths PC (det vil si Windows) det best å takke for seg og legge inn årene for godt. Reparasjonsinstallasjoner, ymse reparasjonsverktøy og halvsuspekte oppstarts-CD-er var fånyttes. Maskinen ville rett og slett ikke starte, og hostet opp en flott og lettforståelig feilmelding:

STOP: c000021a {Kritisk systemfeil}
Systemprosessen Windows Logon Process avsluttet uventet med status 0x0000135 (0x00000000 0x00000000).
Systemet er avsluttet

Panisk trålet jeg Microsofts nettsider etter søken om denne kryptiske feilmeldingen Bills gutter har utstyrt Windows med, og fant ut at innloggingsprosessen hadde gått i hi og at den sannsynligvis aktet å bli der. Hva enn jeg foretok meg av foreslåtte løsninger ville Windows ikke på beina igjen.

Etter mye knoting med både Knoppix og andre oppstarts-CD-er fikk jeg til slutt ut sårt etterlengtede data ved å skru ut disken og sette den inn som slave i en annen maskin, hvorpå jeg overførte alle data til min eksterne USB-disk. Med kun USB 1.0-grensesnitt på maskinen som overførte data kan du jo tenke deg hvor kjapt det gikk. Nuvel, dataene kom da over, og godt var det. Jeg kunne gjerne ha overført de med ISDN-hastighet om nødvendig, bare de kom seg trygt i havn.

Jeg har lenge hatt lyst til å gi noen i min nære omgangskrets Linux. Noen uten spesielle krav til operativsystem og applikasjoner og uten stor forkjærlighet for Windows. Etter å ha vært prøvekanin på min andre bærbare med Mandriva, mente Elisabeth at det ikke spilte noen kasserolle hvilket operativsystem hun brukte, bare hun kunne lese e-post, skrive brev og se PowerPoint-presentasjoner, surfe litt på internett og muligens prate litt med meg online.

Fra flere hold har jeg hørt mange gjeve ord om Ubuntu, en afrikansk Linux-distribusjon startet og betalt av den afrikanske astronauten og mangemillionæren Mark Shuttleworth. Nå tenker du garantert på en spammende nigerianer som har sittet innesperret i en romsonde i 14 år, men det er ikke tilfelle.

Først laster man ned en magisk ISO-fil fra Ubuntus nettsted. Denne brenner man på en passende CD som man putter i PC-ens CD-spiller og starter PC-en. Installasjonen starter automagisk og tar deg enkelt igjennom alle nødvendige trinn for å få Ubuntu på beina. Norsk språk og tastatur får man også. Vel installert sørger Ubuntu for å konfigurere PC-en hva angår skrivere, nettverk og andre mystiske enheter du måtte ha koblet til boksen. Du angir et passord og vips er alt på plass.

Med Ubuntu får du en rekke flotte gratisprogrammer. Kontorapplikasjonen OpenOffice, nettleseren Firefox, gruppevareklienten Evolution, en forenklet fildelingsklient GnomeBitTorrent, IM-klienten Gaim og mye, mye, mye mer. Helt gratis!

Nå gjenstår kun selve ildprøven. Å se om Elisabeth er fornøyd! Er hun det har Ubuntu-gjengen lykkes og Linux kan offisielt erklæres for et operativsystem for alle og enhver.

Venter i spenning, nå! :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler