Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Norske e-bøker

23.09.10

Må den norske bokbransjen inn i en krise før de lanserer gode digitale løsninger?

Den norske bokbransjen har lenge diskutert hvordan de skal imøtekomme fenomenet og «problemet» e-bøker. Jeg skriver «problemet» fordi bransjen gir meg inntrykk av at e-bøker er et problem og en trussel mot deres geskjeft, og ikke en mulighet for å effektivisere egen drift.

Problemet, slik jeg ser det, er ikke teknologiske utfordringer, produksjonskostnader, produksjonsprosesser, distribusjonsformer eller piratkopiering, men at den norske bokbransjen bruker alt for lang tid på å lansere et norsk tilbud. Brukernes frustrasjon er lett å se, blant annet på Twitter.

Mens utenlandske aktører spiser norske markedsandeler, bruker den norske bokbransjen tid og krefter på å krangle om momsregler, klø seg i hodet over utfordringen med piratkopiering og klage over hvordan deres trygge og beskyttede hverdag nå er truet av nye trender og nye tider.

For alt jeg vet har den norske bokbransjen all grunn til å klage, men det hjelper ikke på deres problem. Norske kunder vil kjøpe e-bøker. Hvis ikke den norske bokbransjen nå entrer markedet, kan de være helt sikre på at det verken er momsregler, piratkopiering eller teknologiske utfordringer som tar livet av dem, men deres egen sendrektighet.

Mitt tips til bokbransjen er å kaste seg over Amazon, iPad, leseplater, smarttelefoner og andre kanaler hvor kundene ferdes. Jeg kan ikke garantere at det blir enkelt, men jeg kan garantere at det på sikt vil være langt enklere enn å ikke være til stede overhodet.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt