Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Livssykluser

11.12.14

I Norge gjennomføres det fortsatt IT-prosjekter på samme måte som man bygger hus. Er det rart det går galt?

Når man bygger et hus, planlegger man grundig på forhånd, byggingen igangsettes, arbeidene avsluttes, det foretas en overlevering, man flytter inn og huset gjennomgår i beste fall noe vedlikehold og oppussing.

Oversatt til et IT-prosjekter i dag: Man planlegger grundig på forhånd, programmeringen starter, utviklingen avsluttes, det foretas en overlevering, man tar løsningen i bruk og løsningen gjennomgår i beste fall noe videreutvikling og feilretting.

Problemet med en slik tilnærming er at etter overlevering dumpes prosjektet i grøfta for å dø.

Metoden har man fra anleggsbransjen. Men hus og programvare er to forskjellige ting. Huset er konkret og må planlegges før det bygges, fordi det er vanskelig å endre det i etterkant. Programvare, derimot, er abstrakt og trenger liten grad av planlegging før det bygges, fordi det er enkelt å endre det i etterkant.

I motsetning til hus har ikke programvare har en tilstand man kan kalle «ferdig». Man etablerer en minimumsløsning som dekker minimumsbehovet, så tar man programvaren i bruk og videreutvikler den i tråd med hvordan programvaren brukes og behovene endrer seg over tid.

Dette tatt i betraktning finnes det ingenting som et «IT-prosjekt». Det er snarere snakk om en hel livssyklus. Programvare er organisk. Det oppstår og det brukes og det videreutvikles og når utviklingen stopper opp dør programvaren. Sånn sett finnes det ingen faser. Glem «Planleggingsfasen», «Gjennomføringsfasen», «Overleveringsfasen», «Evalueringsfasen» og «Gevinstrealisering» som «husbyggerne» snakker om.

IT-prosjekter og gevinstrealisering er ut. Livssykluser er in.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt