Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Panama Papers

07.04.16

Avsløringene «Panama Papers» avstedkommer en del refleksjoner:

  • Avsløringene gir meg troen tilbake på at det fortsatt finnes journalister som er opptatt av mer enn lettvinte nyheter for lesertallenes skyld.
  • Handlinger som unndrar skattebidrag til samfunnet er umoralsk og må straffes i henhold til gjeldende lovverk, der lovbrudd er begått. Samtidig lurer jeg på hvor mye av denne svært omfattende aktiviteten som kunne vært unngått eller redusert hvis de statlige oppgavene hadde vært redusert og behovet for skatteinntekter det samme. Omfanget er ikke bare et problem i seg selv, de gir også et hint om et underliggende problem.
  • I lys av forrige punkt er det et paradoks at DNB, hvor største eier er staten, har bidratt til praksisen.
  • I lys av forrige punkt får DNBs tjeneste Vipps ny betydning.
  • Arbeiderpartiets Martin Kolberg elsker seg selv i rollen som offentlig vaktbikkje. Hvor er han når kritikken rammer DNB-sjef Rune Bjerke, en av hans egne?
  • Sett fra et teknologisk perspektiv må det være utrolig interessant å arbeide med en slik mengde ustrukturerte data og gjøre dem tilgjengelige, søkbare og analyserbare.
  • Avsløringene i Panama Papers stammer fra et enkelt advokatkontor. Hvor mange andre bedriver slik praksis?
  • Norge er også et skatteparadis. I Norge er det nullskatt for rederier. Hvis vi ønsker at andre nasjoner skal bidra til å gjøre skatteregelverket mest mulig likt, bør vi kanskje starte med oss selv.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler