Røde kjemper

16.04.12

Generelt

Da vi gikk på skolen lærte vi om røde kjemper — stjerner som sluker alt på sin vei i desperasjon etter drivstoff for å overleve, mens de blir stadig større og større. Å være en rød kjempe er den nest siste fasen i en stjernes liv. Den siste fasen kan sees på som døden, hvor den ender opp som en hvit dverg.

Tilsvarende fenomener ser vi også blant bedrifter. Etter å ha vokst seg store og fremdriften og gründerånden er i ferd med å dø ut, er oppkjøp neste fase. Hvem kan man kjøpe for å få ny fremdrift og ny innovasjon? Hvem kan man kjøpe for å fjerne konkurranse?

Oppkjøp trenger ikke være en negativ ting. Men for mange bedrifter som befinner seg i en overgangsfase, hvor fremdriften og innovasjonen uteblir, sliter man også med å gjøre oppkjøpsprosessene skikkelig.

Oppkjøp kan være helt legitimt for bedriften, men oppkjøp bør aldri skje ut av desperasjon fordi ens egen vekst er i ferd med å avta. I så fall vil oppkjøp forverre problemene, fordi oppkjøp bringer med seg andre utfordringer som for eksempel forskjeller i arbeidsprosesser og kultur. Og slike prosesser blir definitivt ikke enklere av at man allerede har problemer.

2 kommentarer

  1. Godt sagt.
    Foreksempel bedriver mange av de store elektronikkbedriftene stort med oppkjøp av mindre bedrifter for å få tilgang til teknologien deres istedet for å utvikle noe selv.

Martin Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Bekkelund.net er en blogg av Martin Koksrud Bekkelund, hvor han lufter sine tanker om samspillet mellom teknologi, samfunn og politikk. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

Følg Martin

Facebook Twitter Instagram LinkedIn Flickr
Vimeo GitHub Google+ SlideShare Martin Bekkelunds RSS-kanal

 

© 1995-2014 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt