Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Testet: Popcorn Hour A-110

26.11.08

Popcorn Hour A-110

I begynnelsen av august bestilte jeg en Popcorn Hour A-110. Av ymse årsaker har jeg dessverre ikke fått publisert en skikkelig test før nå.

Det er like greit å si det med én gang: Popcorn Hour A-110 er en boks du vil elske! Den har noen feil, mangler og funksjonsmessige svakheter, men for min del drukner de i alt det positive.

Hva er Popcorn Hour A-110?

Popcorn Hour A-110 er en såkalt mediastreamer, det vil si en boks du kobler til hjemmekinoen eller TV-en din for så å vise eller spille av film, musikk eller bilder. Hensikten er at du skal slippe å ha en PC stående framme i stua, men i stedet få tilgang til alle dine digitale skatter ved hjelp av en liten boks og en fjernkontroll.

Popcorn Hour A-110 inneholder ingen harddisk. Som det ligger i betegnelsen mediastreamer, henter den alt innholdet over det lokale nettverket du har i huset. Popcorn Hour A-110 kan hente innhold fra inntil fem forskjellige maskiner / kilder, noe som bør være tilstrekkelig for de fleste. Selv henter jeg alt innholdet direkte fra hjemmeserveren.

Hva er behovet?

Dersom du hjemme hos deg har det omtrent slik som vi har det hos oss, har du en stor mengde filmer på DVD-plater, CD-er og bilder. I stedet for å ha disse liggende rundt omkring, enten det er fysiske DVD-er eller CD-er, eller bilder på forskjellige datamaskiner, har vi plassert alt sammen på hjemmeserveren. Dermed får vi tilgang til alle våre DVD-er, CD-er og bilder, uten å flytte rundt på verken DVD- eller CD-plater eller datamaskiner. Alt er tilgjengelig via en enkelt fjernkontroll, raskt og enkelt.

Utforming

Selve boksen er utført i sort pianolakk «american style». Det vil si at overflatene er i sort pianolakk, men at fronten kurver og toppen er utstyrt med store håndskruer som skrur av topplaten. Det høres langt verre ut enn det faktisk er.

Fronten er utstyrt med en USB-kontakt og to dioder. En rød som lyser når boksen er av og en oransje som lyser når den er på. Stapper du en USB-kjepp inn i fronten åpner Popcorn Hour A-110 automagisk innholdet på kjeppen.

Den fysiske boksen er liten og lett. Målene er 27 x 13,2 x 3,2 cm (B x D x H) og vekten ikke mange grammene. Den er således lett å plassere i TV-benken, uten at den forstyrrer det visuelle for mye.

Tilkoblinger

I tillegg til USB-kontakten i fronten, er boksen utstyrt med en rekke kontakter bak, slik du ser på bildet øverst i denne artikkelen.

 • HDMI v1.3a (opptil 1080p)
 • Komponent-video (opptil 1080p)
 • S-Video
 • Kompositt-video
 • Stereo analog audio
 • S/PDIF optisk digital audio
 • Nettverk (100 mbit/s)

Selv har jeg gjort det enkelt og koblet boksen til TV-en med den medfølgene HDMI-kabelen. TV-en har jeg i sin tur koblet til hjemmekinoanlegget med en S/PDIF optisk digital audiokabel. På den måten får jeg både bilde til TV-en og lyd til anlegget. Dette er for tiden den foretrukne måten å koble sammen Popcorn Hour A-110, TV-en og anlegget.

I esken

I esken ligger det du trenger.

 • Popcorn Hour A-110
 • Strømforsyning
 • Fjernkontroll med batterier
 • 1,5 meter HDMI-kabel
 • Verdens mest spartanske brukermanual

Det som er verdt å nevne er at boksen faktisk kommer levert med norsk plugg og adapter for 230 volt, også om du bestiller den direkte fra Popcorn Hour sitt nettsted. Den spartanske brukermanualen kunne gjerne vært litt mer detaljert, men den holder så vidt. Tilkobling, installasjon og oppsett er uansett rimelig selvforklarende, i hvert fall om du er nerd.

Harddisk

Popcorn Hour A-110 inneholder som nevnt ingen harddisk. Derimot er det satt av plass og kontakter, slik at du kan putte inn en harddisk selv, dersom du har en 2,5″ til overs. Med harddisken tilfører du boksen ekstra funksjonalitet, en BitTorrent-klient og NAS. Selv har jeg valgt å droppe harddisk, først og fremst for å redusere støy, men også fordi jeg rett og slett ikke har behov for det.

Nettverk

Popcorn Hour A-110 er «bare» utstyrt med 100 mbit/s kablet nettverk, til tross for at huset er kablet med 1000 mbit/s. Dette spiller imidlertid ingen rolle, all den tid streaming på sitt meste ikke vil kreve mer enn dette.

Boksen er imidlertid ikke utstyrt med trådløst nettverk. Jeg mistenker at dette er for å unngå eventuelle streamingproblemer folk måtte oppleve som følger av trege og / eller ustabile nettverk. Sånn sett tror jeg faktisk det er smart at den ikke har den trådløse opsjonen.

Fjernkontroll

Den medfølgende fjernkontrollen er pen og ligger godt i hånden med sin gummierte underside. Knappene som benyttes mest er lett tilgjengelige og passende store. Det eneste jeg har å utsette på fjernkontrollen er noe svakt signal. Den må rettes direkte mot boksen, noe som ikke alltid er like praktisk i min TV-stue.

Varme

Popcorn Hour A-110 blir ganske varm. Du må derfor sørge for god ventilasjon, dersom du vurderer en slik boks. Selv har jeg satt den oppå dekoderen, slik at luften får god sirkulasjon rundt toppen av boksen.

Installasjon og oppsett

Installasjon og oppsett av Popcorn Hour A-110 er latterlig enkelt. Du kobler boksen til strøm, TV, nettverk og eventuelle andre enheter, og skrur den på. Du blir deretter tatt gjennom en veiviser hvor du blant annet velger du språk og andre elementære innstillinger.

Deretter kan du la boksen søke etter tilgjengelige enheter på nettet automagisk. Dersom disse tillater å bli oppdaget, er det bare å koble til og du er i gang.

Hvis du skal koble til disse enhetene manuelt, kan det lønne seg å ha visse basiskunnskaper om nettverk og duppetitter, men kjøper du en slik boks er det sannsynligvis en viss mulighet for at du har akkurat det. For å sette opp en tilkobling, for eksempel en Samba-tilkobling mot hjemmeserveren, taster man for eksempel inn smb://servernavn/ og angir eventuelt brukernavn og passord.

Brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet til Popcorn Hour A-110 er lekkert, men forutsetter at du er glad i blått:

Popcorn Hour A-110 skjermskudd

Bilde skamløst lånt av Engadget.

Det er ikke veldig mye å si om brukergrensesnittet. Dersom du vet hvordan du navigerer i et filsystem, klarer du fint å navigere med Popcorn Hour A-110. Fjernkontrollen er logisk tilrettelagt for denne typen navigering.

Du har en startskjerm. Her kan du velge å navigere i forskjellige typer mediainnhold for den enheten du har valgt, for eksempel innhold på serveren. Velger du musikk, vises kun musikkfiler, velger du film, vises kun film, og så videre. For et petimeter som meg, som har kontroll på hvor jeg har filene mine, skulle jeg gjerne sett samtlige avspillbare filer på én gang.

Du kan også velge å navigere i forskjellige webtjenester, noe jeg kommer tilbake til.

Film

Popcorn Hour A-110 spiller det aller, aller meste, uansett hvilke formater du måtte finne på å fôre den med. Ettersom jeg har et rimelig bevisst forhold til hvilke formater jeg benytter, er det heller ingen problemer med å rippe DVD-er til et format Popcorn Hour A-110 spiser. Den spiser faktisk rene, u-kodede DVD-kopier og ISO-filer.

For en fullstendig oversikt over den fantastisk lange listen over støttede formater, ta en titt på Popcorn Hour sine nettsider.

Selv er jeg mest imponert over hvor lett den håndterer materiale i full HD, det vil si 1080p. Jeg har faktisk aldri sett maken. Selv min MacBook Pro håndterer ikke det samme materialet på en like elegant måte.

Musikk

Akkurat som med film spiller Popcorn Hour A-110 også det aller, aller meste du måtte fôre den med av musikkformater. Mest tilfreds er jeg med at den spiller FLAC, slik at jeg slipper å konvertere musikksamlingen min til et annet format for å få den spilt av i stua.

Bilder

Popcorn Hour A-110 leser bildeformatene JPEG, GIF, BMP og PNG. Dette er tilstrekkelig for de fleste. Selv kunne jeg godt tenkt meg støtte for Canons råformat, CR2, men forstår veldig godt hvorfor den ikke har det. Uansett er ikke dette et format jeg foretrekker å vise fram bilder i.

Den dagen jeg virkelig fikk se mine bilder, var den dagen jeg åpnet de på TV-en med Popcorn Hour A-110. Fargene, kontrasten og skarpheten tar pusten fra de fleste. Det er intet annet enn til å ta av seg hatten for, så fantastisk som bildene vises.

Webtjenester

Som om ikke ovennevnte funksjonalitet er nok, har Popcorn Hour A-110 også støtte for en lang rekke webtjenester. Jeg nevner bare et lite utvalg som bør være av interesse. Resten kan beskues på Popcorn Hour sitt nettsted.

 • Video: YouTube og BlipTV
 • Foto: Flickr og Picasa
 • En lang rekke RSS-tjenester

Jeg skal definitivt ikke skryte høyt av den medfølgende nettleseren, men den gjør jobben.

Oppdateringer over internett

Via et menyvalg kan du oppdatere programvaren i boksen over internett.. Dette er noe jeg anbefaler deg å gjøre. Etter oppgradering opplevdes min boks som raskere, mer stabil og med bedre funksjonalitet.

Det negative

Før du leser konklusjonen skal jeg fortelle litt om det jeg opplever som de negative sidene ved Popcorn Hour A-110.

 • Ingen skjermsparer når musikk spilles. Kjedelig for meg med plasma-TV, hvor bildet brenner seg fast
 • Du må velge om du skal se film, bilder eller lytte til musikk før du skal navigere filsystemet. Kjedelig for et petimeter som meg som har stålkontroll på hvor filene befinner seg.
 • Navigering i mapper med mange filer tar litt tid. Ingen mulighet for å hoppe til mapper eller filer som begynner med bestemte bokstaver. I hvert fall ikke så langt jeg kan se.
 • Jeg opplever tidvis enkelte stabilitetsproblemer, litt avhengig av hva jeg foretar meg. En programvareoppdatering løste mange problemer, men fortsatt må jeg litt for ofte bak boksen og nappe strøm og nettverk for å få den til å oppføre seg ordentlig.

Pris

Skal du kjøpe Popcorn Hour A-110 fra en norsk forhandler, må du for tiden ut med omtrent 2500,- kroner. Dersom du kjøper den direkte fra produsenten, slipper du unna med rundt 1800,- kroner, alt inkludert.

Konklusjon

Dersom du er fullstendig amatør på dingser og teknologi, kan det være jeg vil anbefale deg å kjøpe en AppleTV. Til sammenlikning har den et særdeles snevert bruksområde, da den ikke er i nærheten av å spise like mange formater som det Popcorn Hour A-110 gjør. Derimot er AppleTV en fullstendig idiotsikker boks hvor du ikke trenger å forholde deg til teknologien overhodet.

Hvis du derimot er komfortabel med å forholde deg til bittelitt teknologi, har jeg absolutt null problemer med å anbefale Popcorn Hour A-110. Det er en fantastisk boks som rett og slett er en drøm for bevisste mennesker med musikk, film og bilder i ymse formater. Ytelsen og kvaliteten på det som vises fram er fantastisk god. Det eneste skåret i gleden er den tidvise ustabiliteten, men den er under løpende forbedring og boksen oppdateres enkelt over internett.

Alt i alt har jeg svært få betenkeligheter med å gi Popcorn Hour A-110 en tommel opp.

Martin anbefaler Popcorn Hour A-110

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Film • Musikk • Bok Foto Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler