Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når virus intar nettet

30.04.09

Programvare med uhederlige mål som hensikt kalles ofte skadevare, en oversettelse av det engelske begrepet malware. Det kan for eksempel være virus, trojanere og ormer og liknende. Skadevare er gjerne laget for å ødelegge eller slette data, tilegne seg konfidensiell informasjon eller på annen måte opptre med uhederlige intensjoner.

Skadevare har tradisjonelt sett infisert folks datamaskiner og spredt seg videre til andre datamaskiner via internett. Den senere tiden har vi sett hvordan denne typen programvare også infiserer spesifikke nettsteder. Facebook har vært plaget av fenomenet i lengre tid, mens Twitter nylig opplevde sine første angrep.

Selv om det ikke var mitt hovedargument for å bytte til Mac, var den store mengden skadevare for Windows blant årsakene for å bytte til Mac. Som Mac-bruker har jeg kunnet lene meg tilbake og på avstand observere hvordan skadevare har herjet verden, da mengden skadevare for Mac for tiden er like oversiktlig som min egen TV-stue.

Spørsmålet er hvordan man skal forholde seg til nettbasert skadevare. Riktignok er datamaskinen min rimelig trygg, men hva med informasjonen jeg har lagret i nettjenestene som blir infisert? Kan informasjonen leses av andre? Kan kontaktene mine på sosiale nettsteder bli skadelidende? Kan jeg risikere å miste data?

Et av de populære begrepene i IT-bransjen i dag heter Cloud Computing. Det vil si at man setter ut tjenester og funksjonalitet til tjenester utenfor ens egen datamaskin, da fortrinnsvis på eksterne tjenester på internett. Etter hvert som denne trenden brer om seg, er jeg overbevist om at vi samtidig vil se en økning i mengden skadevare rettet mot nettbaserte tjenester og ikke lenger mot personlige datamaskiner.

Tidligere hadde du selv delvis kontroll over skadevare på egen maskin. I verste fall kunne du skru av maskinen og be om kvalifisert hjelp for å slå den på igjen. Med nettbaserte tjenester er det ingen av-knapp å trykke på hvis skadevare infiserer tjenesten. Da er du prisgitt menneskene som leverer tjenesten, og at de der og da overvåker det som skjer. Hvis ikke er det fint lite du kan gjøre.

Fordelen for utviklere av denne skadevaren er at de i løpet av sekunder kan få tilgang til enorme mengder informasjon. De kan således gjøre usannsynlig stor skade på kort tid, i motsetning til tidligere, hvor de var avhengige av tiden det tok for skadevaren å spre seg fra maskin til maskin.

Derfor er det noen tommelfingerregler å huske på:

  • Ha forskjellig passord hos de forskjellige tjenestene du benytter
  • Ikke publiser sensitiv informasjon, selv ikke i lukkede løsninger
  • Ha en plan hvis noe går tapt eller lekker ut
  • Du har vel backup?

Punkt to er vanskelig å oppfylle, spesielt hvis bedriften har sine virksomhetskritiske løsninger driftet slik.

Har du flere tips er det selvsagt bare å føye de til med en kommentar. :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler