Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Helsport Svalbard 3 High

28.05.09

Helsport Svalbard 3 High

I lengre tid har jeg hatt lyst på et solid telt til vinterbruk. Da XXL nylig annonserte Helsport Svalbard 3 til salgs for 4999,- kroner, var det derfor ingenting å lure på når veiledende pris er 7500,- kroner. Ettersom jeg selv ruver nesten to meter over bakken, måtte jeg gå for modellen Helsport Svalbard 3 High. Denne modellen er 10 cm høyere, er 5 cm bredere og har 15 cm lenger fortelt.

Nå lurer du kanskje på hvorfor jeg ikke bare kan bruke det lille Helsport Ringstind 2 som jeg kjøpte sist sommer, eller mitt gamle Helsport Dividalen 3 Camp, som har vært min trofaste følgesvenn i nærmere 20 år.

Først og fremst er Helsport Svalbard 3 High et helårstelt. De to andre teltene er såkalte tre-sesongstelt, det vil si telt som er best egnet for bruk om våren, sommeren og høsten. Tar man et godt helårstelt i betraktning, ser man et par små men viktige detaljer som skiller det fra et såkalt tre-sesongstelt. Helsport Svalbard 3 High har en rekke fiffige detaljer. For eksempel:

 • Netting i taket hvor man kan legge småting eller tørke tøy.
 • Egen lomme for å pakke vekk døren til innerteltet når den står åpen.
 • 30 plugger «garanterer» at teltet står oppreist. (Man ikke bruke alle.)
 • Dobbel dør til inngangen; en vanlig og en myggnetting.
 • Kombinasjonen av kuppel- og tunneltelt gjør det svært vindstabilt.
 • Robuste og store YKK-glidelåser som kan betjenes med votter.
 • Stormmatter
 • Sterkere bunnduk
 • Flere lufteluker
 • Større. På vinterturer trenger man mer plass, både til seg selv og utstyret.

Det heter altså at Helsport Svalbard 3 High er et helårstelt. Det avhenger selvsagt av den enkeltes bruk, men selv mener jeg det er best egnet som vintertelt. Som sommertelt er det for stort og tungt. Jeg har ikke veid det, men når Helsport oppgir en vekt på 4,4 kilo inkludert plugger for Helsport Svalbard 3, er antar jeg at Helsport Svalbard 3 High veier omlag 5 kilo. Det er en overkommelig vekt for et vintertelt, men er som nevnt i meste laget på sommeren.

Plugger, forankring og bardunering

Det følger altså med 30 plugger, hvilket er forsikring god nok for at teltet står oppreist under selv de tøffeste forhold. Imidlertid er det ikke slik at du bruke alle 30 pluggene. Helsport Svalbard 3 High står av seg selv med kun 2 plugger, men for en normal tur på vinteren bruker jeg 16. Når vi er to på vinteren, fungerer det derfor fint med 8 plugger og ski og staver til resten. Skal du på dagsturer fra teltet bør du forankre med 16 plugger. Er det full storm bør du forankre alle.

Videre er det også slik at de medfølgende pluggene ikke gjør noen god jobb i snø. Å forankre et telt med tynne plugger på 19 centimeter i løs snø fungerer dårlig. Derfor må man til innkjøp av spesiallagde snøplugger. Helsport leverer dette som ekstrautstyr, i lengdene 31 og 50 cm. Selv har jeg valgt 50, og det har jeg vært svært glad for. I tillegg kjøpte en en sprayboks med rødmaling for å male pluggene røde. Det er enklere å finne en rød plugg i snøen enn en aluminiumsfarget.

I tillegg har Helsport Svalbard 3 High såkalte barduneringskapper. Det er en slags påmontert kappe som sitter en halvmeter opp på veggen, på hver side, som brukes til ekstra bardunering. Dette gir spesielt god stabilitet når vinden kommer direkte fra siden. Barduneringskappen ser du midt på teltet på bildet øverst i denne artikkelen.

Har du forankret alle barduner, festet alle plugger og dekket til stormmattene, som jeg kommer til neste avsnitt, er du garantert at Svalbard står fjellstøtt i selv de verste vindkastene. Jeg har selv brukt teltet på Hardangervidda i sterk vind og snøvær. Det ga meg forståelse av hvorfor Svalbard er blant de mest populære valgene på ekspedisjoner. Aldri sover jeg så godt som når jeg ligger godt nede i soveposen og hører været ruske ute.

Stormmatter

Stormmatter er matter som er påmontert teltet langs bakken. Hensikten er, som navnet tilsier, å forhindre uvær både i å ta tak i teltet og løfte det av gårde, i tillegg til å forhindre snø i å føyke inn. Om sommeren kan man plassere steiner på stormmattene som forankring, mens man på vinterstid spar litt snø oppå, eller lager snøblokker som legges oppå mattene. På bildet øverst ser du hvordan jeg har kuttet til snøblokker og plassert de på stormmattene.

Dersom du skulle ha lyst på stormmatter på ditt eksisterende telt, tilbyr Helsport montering av stormmatter for deg.

Montering og demontering

Å sette sammen Svalbard 3 High er relativt ukomplisert, også med votter. Man kan la innerteltet forbli montert på ytterteltet, hvilket sparer masse tid. Man kan derfor ta teltet ut av trekket, tre i de fire stengene og reise det med to plugger, før man forankrer med flere. I sterk vind bør man uansett forankre teltet med et par plugger før man trer i stenger, slik at ikke vinden tar det.

Det eneste som krever litt finesse, er å tre i stengene. Er man påpasselig og dytter stengene på plass, er det hele ganske enkelt. Kommer man derimot i skade for å bli litt ivrig, og trekke stengene fra den andre enden, går leddene fra hverandre, stangen må så ut og tres i på nytt, noe som ikke er like ukomplisert. Så lenge man passer på akkurat dette, er teltet reist på 5 minutter.

Ventilasjon, kondens og rim

Vi mennesker avgir fuktighet og varme. I et telt skal denne fuktigheten transporteres vekk så raskt som mulig, for å unngå fuktig utstyr og rim om vinteren. Helsport har utviklet et system de kaller Airflow II som skal bidra til god ventilasjon.

På vinteren dekker man gjerne til stormmattene nede ved bakken, hvilket gir liten eller ingen mulighet for gjennomstrømning av luft denne veien. Derfor har Helsport plassert to ventiler i fotenden av Svalbard 3 High; en midt på oppe, samt en litt lavere på høyre side. Man kan velge å ha disse stengt, delvis åpne eller helt åpne. Sammen med den store ventilen i front gir disse svært god ventilasjon gjennom teltet.

Plass

Vi har aldri vært tre i dette teltet, men på vinterstid vil jeg absolutt anta at Helsport Svalbard 3 High er optimalt for to. Selv om det er plass til tre, er det allikevel god å ha ekstra plass. I hvert fall på vinteren.

I lengden er Helsport Svalbard 3 High enormt. 2,5 meter i innerteltet og 1,9 meter i forteltet. Det gir plenty av plass til bagasje, både i innerteltet og i forteltet. Selv får jeg plass til pulken og to ryggsekker i forteltet.

I høyden er Helsport Svalbard 3 High, som navnet tilsier, ypperlig for en med min høyde. Det er helt uproblematisk å sitte oppreist i innerteltet med lue.

Konklusjon

Fordeler

 • Velkjent Helsport-kvalitet
 • Gjennomprøvde løsninger på mange ekspedisjoner
 • Mange smarte løsninger
 • Svært vindstabilt
 • God plass

Ulemper

 • Dyrt (hvis kjøpt til veil. pris)
 • Krever litt finesse å tre i stengene i kuppelen

Har du pengene og er ute etter et helårstelt er Helsport Svalbard 3 High et løp-og-kjøp-produkt. Det er ren glede hver gang jeg putter det i pulken.

Martin anbefaler Helsport Svalbard 3 High

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler