Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Intet nytt under kartdatasolen

15.02.11

Blant de mest etterlengtede rådata fra offentlig sektor finner vi kartdata fra Statens kartverk. Imidlertid levner forrige ukes tildelingsbrev for Statens kartverk liten tvil om hvordan også 2011 vil bli.

For et snaut år siden åpnet fornyingsminister Rigmor Aasrud portalen data.norge.no. Regjeringens ønske om åpne, offentlige data er helt klart genuint, men deres vilje til å gjøre noe med det er dessverre ikke like sterk som ønsket.

I forrige uke ble tildelingsbrevet fra Miljøverndepartementet til Statens kartverk publisert. I det kan man på sidene 19 og 20 lese

Statens kartverk skal: følge opp fellesføringene fra [FAD] angående tilgjengeliggjøring av offentlige data som vist i avsnittet nedenfor. […] Etatene skal gjøre egnede og eksisterende rådata tilgjengelige i maskinlesbare formater. Dette gjelder informasjon som har samfunnsmessig verdi, som kan viderebrukes, som ikke er taushetsbelagte og der kostnadene ved tilgjengeliggjøring antas å være beskjedne (bortfall av inntekter ved salg av data anses som en kostnad).

Man skulle tro at dette er hva vi ønsker. Dessverre er det som står i den siste parentesen det som også i 2011 vil forhindre Statens kartverk i å frigi sine rådata. Statens kartverk selger idag sine rådata, og frafall av en slik inntekt kan på ingen måte anses for å være beskjeden. Når en slik inntekt frafaller må tapet dekkes inn gjennom økte bevilgninger via tildelingsbrevet fra Miljøverndepartementet. Og det er denne bevilgningen de rød-grønne ikke gir.

Det betyr at vi også i 2011 kan se langt etter rådata fra Statens kartverk, til tross for at vi år etter år betaler over skatteseddelen for å få dem produsert.

Frustrasjoner Politikk

Som fast leser kan du bidra til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Bli bidragsyter

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i Posten Norge AS. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub Thingiverse SlideShare Hold deg oppdatert

© 1995-2021 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler