Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

En kompleks virkelighet

27.06.11

Virkeligheten er kompleks. Er det derfor omfattende IT-prosjekter så ofte feiler? Eller er det fordi vi ikke evner å modellere virkeligheten på en enklere måte?

Vi bruker IT til å beskrive virkeligheten digitalt. Et pasientjournalsystem beskriver pasienter og deres helsetilstand. Et CRM-system beskriver dine kunder og ditt forhold til de. En nettbutikk selger varer eller tjenester. Eksemplene er mange og varierte.

Hvis IT skal beskrive virkeligheten, hvorfor feiler allikevel mange IT-prosjekter?

Det finnes ikke et enkelt, uttømmende svar på spørsmålet. Hadde det vært det, ville ikke prosjektene feilet, naturlig nok. Problemet er sammensatt og årsakene kan oppstå forskjellige steder i et prosjekt. Allikevel er jeg overbevist om at overadministrasjon og byråkrati er overordnede årsaker til at IT-prosjekter feiler, trekker ut i tid, sprenger budsjetter, eller gjerne en kombinasjon av disse.

Tradisjonell tankegang

Tradisjonelle prosjekter består av prosjektledere, arkitekter, utviklere og teknikere, i tillegg til representanter fra prosjekteieren, det vil si kunden. Utfordringen består i å formidle kundens virkelighet til prosjektorganisasjonen som i sin tur skal implementere kundens virkelighet i en IT-løsning. Kunden har kompetanse på egen virksomhet og virkelighet, utvikleren kompetanse om IT og programvareutvikling. Men de færreste har kompetanse om begge deler.

Tradisjonelt sett har derfor kunden beskrevet sin virkelighet overfor en arkitekt, som i sin tur lager en teknisk beskrivelse som utvikleren skal lage løsningen etter. Langt på vei gjør man en viss faglig kvalitetssikring, men ofte opplever man også at kundens virkelighet blir lost in translation. Problemet oppstår fordi prosjektprosessene er for omfattende.

En enklere tilnærming

Jeg har selv arbeidet som arkitekt i slike prosjekter i mange år, og er det en suksessfaktor som skiller seg fra alle andre, så er det verdien av å sette en dyktig utvikler sammen med en kompetent kunde. Ofte insisterte jeg på å ta med meg utvikleren ut til kunden, og la dem programmere løsningen sammen. Løsningen blir til på stedet, slik kunden vil ha den, ferdig testet.

En slik tilnærming krever høykvalifiserte mennesker. Utvikleren må forstå hva kunden vil ha (for det er ikke alltid like klart), og kunden må ha god innsikt i egen organisasjon og egne prosesser. Det er også en god del andre faglige hensyn som må tas, som for eksempel brukervennlighet og faglig kvalitetssikring av arkitekten. Men dette er bagatellmessige utfordringer som enkelt lar seg løse.

Papirpesten

Poenget er å unngå for mange ledd hvor feil kan oppstå. Virkeligheten beskrevet i prosjektdokumenter og papirer gir ingen garanti for at løsningen blir slik kunden vil ha. Noen mennesker blir skremt av å ikke ha dokumentert hele virkeligheten før den implementeres i en IT-løsning.

Men virkeligheten lar seg ikke beskrive før den implementeres, fordi virkeligheten først og fremst endrer seg kontinuerlig, men også fordi virkeligheten vanskelig lar seg beskrive slik vi tradisjonelt sett har gjort i IT-prosjekter. Da er det langt enklere å beskrive virkeligheten direkte gjennom løsningen. Det er raskere, billigere og reduserer risikoen for både programmeringsfeil og ikke minst logiske feil.

Tvangstanker om kontroll

Mennesker er av natur opptatt av å dokumentere virkeligheten, spesifisere fremtiden og kontrollere og regulere. Problemet er at virkeligheten er så kompleks at det vi ønsker å oppnå som regel løses bedre når man ikke kontrollerer og regulerer og spesifiserer ned til minste detalj.

Uttrykket «det enkle er ofte det beste» har blitt en klisjé. Men det er riktig som uttrykket sier — det enkle er som regel det beste, og det enkle er også langt enklere og raskere å endre. Og ikke minst kontrollere.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt