Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Teknologimisbruk

19.06.12

Teknologi er en gave menneskeheten har gitt seg selv. Derfor må vi ikke gå glipp av mulighetene den byr på ved å misbruke den.

Jeg er teknologioptimist. Jeg tror at teknologi kan løse menneskehetens største utfordringer, både hva gjelder miljø, befolkningsvekst og fattigdomsproblemer. Informasjonsspredning og regnekraft er positive resultater av den teknologiske evolusjonen.

Men teknologi lar seg så lett misbruke. Ettersom alle aspekter omkring teknologi er skapt av mennesker, lar de seg også manipulere av mennesker. Programvare lar seg hacke, kommunikasjon lar seg avlytte og bevegelsesmønstre lar seg overvåke. Alt dette ligger i teknologiens natur, fordi dagens teknologi ikke i tilstrekkelig grad tar inn over seg slikt misbruk.

Teknologi misbrukes av mennesker. Det er ikke teknologien i seg selv som er årsaken til misbruk. Problemet med teknologimisbruk er at teknologien — som med alt annet som misbrukes — mister troverdighet. Kan vi ikke stole på at personvern, sikkerhet og kommunikasjon forvaltes på en tilstrekkelig måte, slutter vi enten å bruke den eller omgår den på andre måter. Teknologien som skulle gi oss trygghet gir oss i stedet falsk trygghet. Idet vi innser det, har teknologien mistet sin troverdighet.

På bakgrunn av dette holder jeg teknologiinnovatører ansvarlige for teknologiens troverdighet. Jeg har tidligere blitt nærmest mobbet for å ha kritisert teknologimisbruk. Det kan jeg leve med.

Imidlertid kan jeg ikke leve med et samfunn som lar redusert personvern, sikkerhet og trygg kommunikasjon bli sedvane. Da risikerer vi å gå glipp av de virkelig store gevinstene teknologien kan løse. Det vil være en skam. Derfor er det viktig at vi lar vår stemme bli hørt når teknologi misbrukes.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt