Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Libratone Live

11.08.12

På hytta ønsket vi oss lyd som var bedre enn den tradisjonelle radioen, noe som så bra ut og som ikke tok for mye plass. Valget falt på Libratone Live.

Libratone Live

Danske Libratone har vært på markedet en stund, med sine tre modeller Beat, Live og Lounge. Dette er nydelige høyttalere som har til hensikt å kombinere god lyd med godt design på begrenset plass, uten å stjele oppmerksomheten i rommet.

Bakgrunn

Teknologi hører tradisjonelt sett ikke hjemme på en hytte. Heller ikke på vår. Men for de unntakene som finnes har vi lagt stor vekt på at teknologien skal være usynlig så langt det er mulig, eller passe inn i stilen der den må være synlig.

Vi ønsket ikke et stort anlegg som både stjeler plass og oppmerksomhet. Derimot ønsket vi et kompakt anlegg med god lyd som samtidig ser bra ut. I tillegg ønsket vi en løsning som både lot oss streame musikk fra iOS og Mac, samt koble til med AUX. Libratone Live oppfyller alle kriteriene.

Litt teknisk

Libratone Live inneholder 1 x 50 watt 5″ bass, 2 x 25 watt 3″ mellomtoner og 2 x 25 watt 1″ diskanter, totalt 150 watt som produserer lyd i frekvensområdet 45-20.000 Hz. Høyttaleren er trekantet og høyttalerne er fordelt på alle tre kantene, noe som i følge Libratone skal gi et bedre lydbilde. Videre har høyttaleren selvfølgelig digital signalprosessering og forsterker for å redusere støy i lydbildet. Hører du til dem som vil titte på høyttalerne, kan du ta av dekselet fullstendig, og du vil finne bass foran, samt mellomtone og diskant på sidene.

Tilkobling skjer fortrinnsvis trådløst via AirPlay, en proprietær protokoll fra Apple for trådløs overføring av lyd, bilde og andre datasignaler. Trådløs overføring krever således at du har AirPlay-kompatibelt utstyr som for eksempel en iPhone, en iPad eller en Mac eller PC med iTunes. Har du lettere allergi mot alt som er proprietært, kan du også koble til med en AUX-kabel.

Installasjon og oppsett

Det første du finner når du åpner esken er, foruten høyttaleren, korte, lettfattelige brukermanualer og strømtilførsel. Sistnevnte er i stoffomspunnet grå og pen å se på. Kudos for å ha bygget transformatoren inn i høyttaleren.

Installasjon og oppsett er latterlig enkelt, og du kan velge om du vil gjøre det via iOS eller på Mac-en eller PC-en, uten bruk av tilleggsprogramvare. Alt skjer i nettleseren. Du skrur høyttaleren på, kobler til høyttalerens innebygde trådløse nettverk og besøker høyttalerens innebygde webserver hvor du foretar oppsettet. Her gir du høyttaleren et navn og kobler den til ditt eksisterende trådløse nettverk. Så ja, dersom du lurte, så er du avhengig av et trådløst nett der du skal bruke høyttaleren, med mindre du går for AUX-varianten. Deretter er høyttaleren klar til bruk og du kan velge den når du spiller fra for eksempel Spotify eller iTunes.

Libratone har selvsagt også valgt å lage en app. Denne bistår deg med å optimalisere lydbildet og kan også brukes til å oppdatere høyttalerens programvare. Jeg liker at de har gjort det slik og ikke falt for fristelsen av å lage en egen app også for å spille musikk.

Dersom du har lyst på flere Libratone-høyttalere, kan du selvfølgelig kjøpe det og streame til dem samtidig. Men AirPlay-protokollen begrenser streaming fra iOS til kun én høyttaler om gangen, dermed må du for øyeblikket benytte iTunes hvis du har flere høyttalere. Med mindre du besitter obskur tredjepartsprogramvare for iOS som gjør dette for deg. Tips meg i så fall i kommentarfeltet.

Libratone har heller ingen fjernkontroller. Det liker jeg veldig godt, for fjernkontroller har vi ingen ønsker om å ha, spesielt ikke på hytta. Alt styres fra iOS eller Mac-en.

Lyden

Jeg er ingen ekspert på å bedømme lyd, men jeg klarer fint å bedømme hva jeg selv mener er god og dårlig lyd. Passende fyldig bass, klar diskant og en mellomtone som ikke drukner i mellom er egenskaper jeg verdsetter. Jeg hadde faktisk blitt litt trist inni meg hvis jeg måtte levd med en høyttaler med et dårlig lydbilde; en bass som vrenger, en diskant som faller igjennom eller fraværet av fyldig lyd.

Så langt jeg har erfart gjør Libratone jobben på en god måte. Den skal neppe spilles alt for høyt men det er for vårt vedkommende heller ikke meningen.

Hakking i lyden

På Twitter leste jeg en kommentar om at lyden har det med å hakke hvis man plasserer høyttaleren i et område med mange nabonettverk. Det er et problem som oppstår som følger av et dårlig konfigurert nettverk, og ikke et problem som verken kan tilskrives høyttaleren eller AirPlay.

Opplever man dette problemet finnes det heldigvis noen triks. Først bruker du iStumbler eller tilsvarende til å kartlegge nettverk i ditt nabolag. Det finnes flere protokoller du kan benytte, blant annet 802.11a/b/g/n. Har du ingen spesielle preferanser bør du velge en protokoll det er få av. I tillegg ser du i iStumbler hvilke kanaler som er i bruk i nabolaget. Velg en kanal ingen andre bruker. Vi har gjort dette med rimelig suksess hjemme, hvor vi for tiden ser 48 nettverk i nabolaget.

Designet

Nordmenn kan gå på ski. Dansker kan design. Det hører til våre naturlover. Libratone har pakket inn høyttalerne i kashmir-ull og krom, samt et toppdeksel i hvit, høyglanset plast. Øverst til høyre på fronten sitter en liten fugl som til forveksling likner på Twitter-fuglen. Den lyser med forskjellige farger som har forskjellig betydning, ellers er høyttaleren befriende strippet for dioder og lys.

Du får alle Libratones produkter i forskjellige farger. Standardfargene er sort, grå, beige, grønn og rød. De to sistnevnte er dyrere enn de andre.

Du finner flere bilder nederst i anmeldelsen.

Plassen

Høyden er 47 cm og vekten 6,5 kilo. Den er med andre ord relativt stor. Samtidig kunne den neppe vært mindre for å produsere akseptabel lyd. Sånn sett er det kjekt med håndtaket på baksiden, så du kan flytte den med deg. Og ja, den krever strøm, den kan ikke lades opp og flyttes utenfor rekkevidden av dine skjøteledninger. Jeg skulle gjerne sett at den i tillegg var oppladbar, men det er ingen krise.

Prisen

Hva kan man si om prisen? 5495,- kroner er mye penger. Er det verdt pengene? Lyden alene er ikke verdt pengene. Heller ikke designet. De er gjensidig avhengige av hverandre, og i kombinasjon mener vi åpenbart det er verdt pengene, ettersom vi har kjøpt en.

Og leter du godt finner du en forhandler som gir deg 10 % avslag…

Konklusjon

Når det er på tide å konkludere stiller jeg meg alltid følgende spørsmål: Ville jeg kjøpt produktet på nytt, hvis jeg hadde visst alt jeg nå vet om det? For Libratone Live er svaret ja. Det ser bra ut, har god lyd, tar ikke store plassen og stjeler ikke unødvendig oppmerksomhet i rommet. I tillegg gjør den det bra i tester litt mer faglig forankret enn denne. Er du i markedet for dette har jeg ingen problemer med å gi Libratone Live en anbefaling.

Bilder

Libratone Live

Libratone Live

Libratone Live

Libratone Live

Libratone Live

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler