Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Avispanikk

05.11.14

Det er full panikk i avishusene. I jakten på de tapte inntektene kappes avishusene om det ene dårlige forslaget etter det andre. Har de glemt hvor de kom fra?

Avis

Hvis du frem til midt på 90-tallet var interessert i å lese en avis, var den eneste måten å få tak i en på å kjøpe et eksemplar.

Men så, midt på 90-tallet, skjedde det noe rart. I stedet for å ta betalt for avisene sine, fant avishusene plutselig ut at de skulle gi dem vekk. Gratis. Den eneste forskjellen var at de ga dem vekk på internett.

En slik forretningsmodell skalerer dårlig.

Gjennom de siste 20 årene har avishusene fortsatt å gi vekk avisene gratis på nett. Nå er realitetene i ferd med å innhente dem. Folk betaler gjerne for aviser, men folk vil også gjerne ha dem digitalt. Men avishusene har brukt 20 år på å oppdra kundene til at aviser på nett er gratis. Dermed blir trenden vanskelig å snu. Det er deres egen feil. Prisen må de selv betale.

Nå er panikken i ferd med å innta avishusene. Det lobbes hardt for fortsatt pressestøtte, man vurderer content marketing (betalt journalistikk), noen mener at annonser skal berge inntektene og andre igjen lar bloggere utvanne produktet.

I panikken virker det som om avishusene har glemt hvor de kommer fra og hvorfor folk tidligere kjøpte aviser. Innhold med høy kvalitet, uten forsøpling av mediet, er hva kundene vil ha. Her finnes det betalingsvilje. At dette fungerer ser man flere eksempler med avishusene som går mot strømmen, for eksempel Dagens Næringsliv og Hallingdølen. Sistnevnte er så vidt jeg vet familieeid, mottar ikke pressestøtte (utover momsfritaket) og går med overskudd.

Journalistikk er et eget fag. Dyktige journalister selger aviser. Det er en erkjennelse flere enn Dagens Næringsliv og Hallingdølen må komme til.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt