Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva er galt med det norske folk?

23.01.04

Vi er da født med ski på beina, eller…?

Den faste leser på bekkelund.net har sikkert tidligere lagt merke til mine artikler om udugelige trafikanter.

Nå som vinteren har nådd vårt land og lagt sin kalde hånd over oss, er det enkelte der ute som blir handlingslammet hvis de setter seg bak et ratt når snøen laver ned i store flak.

I radioen i dag morges kunne jeg høre ord som «kø overalt», «tett trafikk» og «fullstendig kaos», både til og fra Oslo. En artikkel i Aftenposten viser omfanget. Det er i slike stunder jeg priser mitt hjemmekontor.

Det slår meg at opplæringen i glattkjøring er en vits. I et land hvor snø, is og slaps dekker veiene store deler av året bør det ikke være en overraskelse for noen at denne hvite massen faktisk er glatt. Som sjåfør er man pliktig å vite hvordan man håndterer bilen under slike forhold.

Det er flott at folk ikke oppfører seg som aper på glatt føre, men det som virkelig irriterer meg er innstillingen mange ser ut til å ha; «Nå er det snø ute, da kjører jeg ekstra sakte for sikkerhets skyld». Jeg var «heldig» nok til å havne bak et slikt vesen tidligere denne uken, da snøen falt tett over Røyken-bygdene. På rett, flat, saltet vei presterer enkelte å kjøre i 45 km/t i 80-sonen. Ja, for det snør, må vite!

Er folk redde for å kjøre bil på vinteren, kan de ta toget! Ikke at NSB er kjent for verken hurtig, presis eller billig transport, men det er da sikrere enn bilen.

Satt på spissen mener jeg at glattkjøringsopplæringen bør utvides til 5 hele dager for ferske sjåfører. Oppfølgingskurs for aldrende mennesker, eller de som ønsker det burde være lettere tilgjengelig og mer vanlig. Folk må lære å kjøre bil på vinteren!

Etter å ha lest dette tenker du sikkert at jeg er en blære som tror jeg er Gud i trafikken. Det er jeg på ingen måte i stand til å beømme selv, men jeg liker å tro at jeg kan kjøre bil, også på vinteren. Å ha trafikale antenner er tydeligvis en mangelvare hos mange bilister. At de lager kø ser de ikke, for hvis det snør må jo konsentrasjonen rettes forover? Hvorfor skal de bruke blinklyset? De vet da hvor de skal?

Det er typisk norsk å være god, i følge noen… Det er helt tydelig at vi kan bli bedre på vinterføre, så kommer alle seg trygt frem, i tide.

Martin :’(

Les også mer om vinterkaos i:
Jeg sutrer – Dagbladet
14 cm snø – titusenere i kø – Aftenposten
Lange køer og mange bulker – Aftenposten

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt