Martin Koksrud Bekkelund

En blogg om teknologi og ledelse

Av Martin Koksrud Bekkelund

Bitcoin-lotteri for nerder

24.05.25

Jeg har aldri brydd meg nevneverdig om kryptovaluta. Jeg har observert fenomenet og studert teknologien med stor interesse, men jeg har aldri eid kryptovaluta og dermed heller ikke handlet kryptovaluta. Til tross for den eventyrlige kursutviklingen i kryptovaluta som Bitcoin, mener jeg fortsatt at kryptovaluta er ubrukelig som et investeringsobjekt eller verdioppbevaringsmiddel, men det får bli en annen artikkel. Kanskje litt rart for en som lever og ånder for teknologi, men sånn har det vært.

Videre har jeg heller ikke sansen for energiforbruket som utvinning av kryptovaluta fører til. Såkalt mining av kryptovaluta krever ekstreme mengder energi. Det er ikke hva verden trenger.

Alt dette tatt i betraktning lot jeg meg allikevel besnære av en artikkel borte hos Mats tidligere i år. Hvorfor mine når du kan spille lotto? Strengt tatt er ikke forskjellene store, men noen vesensforskjeller er det allikevel. Aktiviteten vi her snakker om kalles Solo mining, mer populært også Bitcoin-lotteri. For å forstå forskjellen må vi snakke litt om mining. Tradisjonelt har mining foregått ved såkalt Pool Mining, der ditt bidrag går inn i en pott og finner man en blokk med Bitcoin deles potten mellom bidragsyterne. Solo mining, derimot, gjør det navnet tilsier: Man miner uavhengig av andre. Finner man en blokk med Bitcoin — og en blokk inneholder for tiden 3,125 Bitcoin — så beholder man hele stasen selv. Strømforbruket er lavere. Det samme er sannsynligheten for å vinne. Det finnes utmerkede artikler for deg som vil nerde mer. En Bitcoin er i skrivende stund verdt 1 099 522,69 kroner. Finner du en blokk finner du altså 3 436 008,- kroner. Innsatsen — som vi kommer tilbake til — er ekstremt liten sammenliknet med det potensielle utbyttet, derav sammenlikningen med lotto.

Før du nå hiver deg rundt, så vet du som oppegående leser like godt som meg at vinnersjansen er ubetydelig liten. Hvor liten avhenger av hva du skaffer deg til å bedrive solo mining. I mitt tilfelle, med utstyret jeg kommer tilbake til lenger ned, er vinnersjansen 1 til 14 390 896 921 017 per dag! Men den er ikke null, og tidligere i år ble det rapportert om en solo miner som fant en blokk. Jeg kjøpte altså en slik solo miner. Ikke fordi jeg har tro på at jeg noen gang kommer til å vinne, men for å bli kjent med konseptet og lære mer.

Hva trenger du?

Du trenger kun to ting for å bedrive solo mining:

  1. En solo miner. Dette er en bitteliten, skambillig datamaskin som du kjøper for eksempel fra AliExpress til den svimlende sum av 180,- kroner i skrivende stund. Du ser den avbildet over. Den inneholder alt du trenger av hardware og software, samt et enkelt kabinett i pleksiglass. Den har det lettfattelige navnet NMMiner CYD ESP32 SOLO Lottery Miner, og du kan lese mer om den hos produsenten.
  2. En Bitcoin-lommebok. Jeg har min hos Revolut, som jeg har skrevet om før. En sveitsisk lommekniv av en bank.

Slik går du frem

Pakken med mineren inneholder ingen instruksjonsmanual, så her må du enten søke opp alt på nettet, eller du kan lese videre i artikkelen hvor jeg tar deg igjennom oppsettet.

  1. Du monterer den lille maskinen mellom de to platene med pleksiglass. Én skrue fra hver side, og mellomstykket man skrur skruene fast i skal sitte under kretskortet.
  2. Maskinen starter automatisk når den kobles til strøm. Det følger en USB-C-kabel med maskinen som du plugger inn der du vil ha den liggende. Selv har jeg den koblet til USB-uttaket på skrivebordslampen. For en tid å være i live.
  3. Når maskinen starter går den automatisk i oppsettsmodus, dersom den ikke har noen Wi-Fi-konfigurasjon fra før. Når den står slik kan du skanne QR-koden på skjermen, eller du kan gå til innstillingene på telefonen din og koble til det trådlkøse nettverket som mineren setter opp. Det heter nmap-2.4g. Enten dukker innstillingene for maskinen nå opp automatisk, eller så finner du dem ved å rette nettleseren til http://192.168.4.1. Her inne skal du gjøre to ting.
  4. Det første er å velge hvilket trådløst nettverk den skal koble seg til. Her må du oppgi passordet til nettverket. (Du får vurdere selv om du vil ha den separert fra andre enheter på nettverket, for eksempel ved hjelp av en brannmur.)
  5. Under BTC address må du oppgi adressen til lommeboken din. Den kan starte med noe som likner på bc1q. Finner du en blokk, havner 3 436 008,- kroner på din konto. Sørg for at adressen er riktig.

Det var alt. Ikke helt enkelt, men heller ikke spesielt vanskelig. Nå kan du se på skjermen eventuelle blokker du måtte finne, men forvent ikke at tallet er noe annet enn 0. Heretter trenger du ikke gjøre annet enn å sørge for at den er oppe og gå til enhver tid.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter IoT

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund har arbeidet med teknologi og ledelse siden 1999, og er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Jeg er friluftsmenneske og trives best ute. På fritiden er jeg opptatt av forbrukerteknologi. Les mer...

 

Mastodon Bluesky Facebook LinkedIn YouTube Thingiverse GitHub Vipps

© 1995-2025 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSSNyhetsbrevArkivetPersonvern og informasjonskapsler