Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva er galt med Windows?

21.06.04

Bortsett fra feilene, altså…

Jeg har alltid brukt Windows, og vært mer eller mindre fornøyd med det. At Windows har vært preferert plattform på jobben ligger nok til grunn. At vi også er Norges største leverandør av forretningsløsninger fra Microsoft, er nok en annen.

I tidligere versjoner av Windows, syntes jeg det var stor stas å trykke mest mulig ut av operativsystemet. Web- FTP- og alle servertyper som det kunne øynes behov for ble satt opp, uten at det nødvendigvis var behov for det. Add-ons som ekstra skjermsparere, tweaking-programmer etc. ble også installert i stor skala. Alt med samme resultat: boksen gikk tregt (uansett hvor fett jernet var) og formatering og re-installering var beste utvei.

I de siste 4-5 årene har trenden snudd seg kraftig. Fra å putte på alt av programvare og duppeditter, har jeg etter installasjon av Windows startet med å skrelle av alt jeg ikke har behov for. Skjermsparere, fakstjenester, Outlook Express og hva-vet-jeg har røket rett i avfallskurven. I tillegg har jeg de-aktivert tåpelige funksjoner som glatt utrulling av menyer osv.

Hvorfor det?

Svaret er egentlig såre enkelt: Jeg vil ha et operativsystem! Jeg vil ikke ha et operativsystem som er integrert med skrivebordet som igjen er integrert med både e-postklienten og nettleseren, eller hvordan det nå egentlig henger sammen. Jeg vil at Microsoft må skille operativsystemet fra alle programmene de leverer sammen med dette. Jeg vil heller ikke ha funksjoner som glatt utrulling av menyer eller liknende. Hva skal vi med det? De er da bare for syns skyld…? Slik Windows XP fremstår i dag, er det faktisk et meget godt operativsystem. Det er stabilt nok og brukervennligheten er grei nok, i hvert fall for meg som har jobbet med Windows en stund.

Jeg vil ha et operativsystem som leverer meg topp ytelse, også på gamle maskiner. Min gamle PC var en Pentium 3, 500 mHz med 330 mb minne. Dette var i seg selv en super PC, inntil man ser at operativsystemet (og utenpåliggende prosesser) sluker både all minne- og prosessorkapasitet.

Når jeg sitter igjen med kun operativsystemet, står jeg fritt til å velge hvilke applikasjoner som skal installeres, og jeg har således full kontroll over hvilke prosesser som til enhver tid kjører på maskinen. Konkurransen blir således også reell, ettersom jeg kan plukke hvilken applikasjon jeg vil bruke som standard nettleser, e-postklient osv, i stedet for å benytte de medfølgende applikasjonene. Det er mange mennesker der ute som tror at internett og Internet Explorer er en og samme ting, og som ikke forstår at Internet Explorer kun er en av mange alternative nettlesere, og som per i dag fremstår som den dårligste.

For moro skyld (og fordi jeg ønsker litt utvidet tilbud i forhold til hva en vanlig ISP tilbyr) har jeg sammen med noen kompiser spleiset på serveren oppetid.no. Her kjører vi FreeBSD Linux, som gir oss akkurat dette. Her har vi kun et operativsystem og plukket de applikasjonene vi ønsker for ymse tjenester.

Noe å tenke på?

Martin

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler