Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva er spam?

24.06.04

Når spam er spam og jobb er jobb og hvordan vi drukner i informasjon…

Jeg har tidligere skrevet om spam her på bekkelund.net.

Den siste tiden er det imidlertid et annet “problem” som for mitt vedkommende utgjør en betydelig større mengde enn spam, nemlig e-post fra folk jeg kjenner. I løpet av de to siste ukene har jeg trålet landet vårt for å besøke kunder, og i de fleste tilfeller vært uten tilgang til internett. (Orker ikke GPRS, det er for tregt.) At innboksen min skulle være full av spam da jeg kom tilbake i dag, hadde jeg små forventninger om. Man har da spam-filter. Derimot lå det etter seks dagers fravær fra kontoret hele 87 uleste e-post i min innboks.

Herre nåde! :’(

Innboksen var full av e-post fra kolleger, kunder, samarbeidspartnere og hva-vet-jeg. Jeg er selvfølgelig klar over at jeg mottar mye e-post i løpet av en dag, men dette er ille!

Hvis jeg i det hele tatt skal ha mulighet for å gå igjennom og sette meg inn i all e-posten, vil det ta minst en hel arbeidsdag bare å lese igjennom alle sammen. I tillegg kommer alt merarbeidet dette skaper, som f.eks. “kan du ringe meg for en prat”, “til din informasjon…” eller “du må sørge for…”.

Når jeg arbeider liker jeg å gå strukturert løs på arbeidsoppgavene, helst én og én om gangen. Dette, derimot, føles sannsynligvis som å stå på stranda når en flodbølge treffer meg. Informasjonen velter over meg og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forholde deg til den… Skal jeg starte med alt på én gang? Skal jeg ta én og én e-post om gangen og gjøre ferdig oppgavene den gir meg? Skal jeg sortere e-post som hører sammen?

I alle tilfeller sitter jeg igjen med en ekkel følelse av å være ineffektiv.

Ved å ta én og én, vil det ta evigheter å arbeide seg igjennom bunken, og snart fylles innboksen opp med purringer på de oppgavene jeg ikke har rukket.

Å starte på alle på én gang er komplett umulig. Menn evner dårlig å holde mange oppgaver i hodet på én gang og resultatet blir nok heller dårlig.

Jeg har svakt begynt å vurdere drastiske tiltak neste gang jeg reiser på tur. Skal jeg sette på auto-svar, hvor sender vil få e-post tilbake med beskjed om at “Jeg er ikke på kontoret. Din e-post vil bli slettet ulest! Ved konkrete oppgaver jeg må ta umiddelbart tak i, kontakt meg på telefon…”.

Jeg ønsker meg en dag uten e-post. Jeg ønsker meg en dag uten mobiltelefon. Jeg ønsker meg en dag hvor jeg rolig setter meg ned, utilgjengelig for andre og i ro og mak gjør ferdig én og én oppgave i rett tid, med god kvalitet, uten å bli rent ned med e-post, telefoner og folk som stikker innom for å spørre om jeg “kan se på en liten ting”.

Jeg høres kanskje sær og arbeidssky ut, men har du en hektisk hverdag forstår du sikkert hva jeg mener.

Martin

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler