Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nå kommer de nye bankkortene

19.08.04

Blir vi egentlig sikrere med de nye bankkortene?

Aftenposten skriver den 5. august om de nye bankkortene som introduseres i løpet av høsten.

Teknologien er ikke spesielt ny og kalles smartkort. En liten gullfarget brikke på omtrent 1 x 1 cm, montert på et kort i kredittkortformat. Du har kanskje sett de, på bibliotekets lånekort, studentkortet eller andre kort.

Aftenposten skriver at dette vil bli ditt sikreste kort mot svindel, ettersom kortene er vanskeligere å kopiere, samt har innebygget logikk som kan sperre kortet hvis det f.eks. blir stjålet.

Nå er det alltid slik at velbrukt og utbredt teknologi (som f.eks. de tradisjonelle bankkortene med magnetstripe) alltid vil være gjenstand for svindel, kopiering etc. Når smartkort tas i bruk, påstår jeg at sikkerheten vil være bedre, men at det allikevel vil være mulig å utføre svindel. Det er kun snakk om teknologi som må knekkes og det vil bare være et spørsmål om tid før vi hører om de første smartkort-svindlene.

Til daglig arbeider jeg bl.a. med butikkløsninger og har vært med på å utvikle og installere løsninger for flere kjente, store kjeder i Norge. Dette innebærer også bankterminalløsningene.

De fleste terminaler av nyere dato har smartkortleser, og er således klargjort for å lese av de nye kortene. Før de tas i bruk må programvaren (enten den innebygde, som finnes i bl.a. Banjo fra Steria eller PC-programvaren til f.eks. TPP fra samme produsent) være klargjort for å håndtere smartkort.

Jeg har selv vært med på å utføre noen enkle tester, sammen med to partnere, for å se hvor enkelt det er å avlese nettverkspakker som inneholder bl.a. kredittkortnummer. Du ville blitt overrasket over resultatet! Dette forutsetter at man har tilgang til et butikknettverk hvor bankkorttransaksjonene sendes ukryptert over nettverket. Metoden kan ikke benyttes til å lese annet enn kredittkortnummer, da de tradisjonelle debetkortene alltid utveksler informasjon med bankterminalen, og således ikke sender informasjon om verken kortnummer eller pin-kode over nettverket. Metoden er den samme, uavhengig av kortleverandør, leverandør av bankterminaler og annet utstyr.

I løpet av de nærmeste ukene, skal jeg igjen utføre bl.a. samme tester, denne gangen med smartkort, samt klargjøre noen av våre største kunders applikasjoner for smartkort. Det blir en spennende høst!

Martin :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler