Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Streamet video

11.10.04

Hva skal vi med det?

Hver gang vi leser om den mobile fremtiden i IT-tidsskrifter, leser man om hvilke svimlende overføringshastigheter man kan oppnå på mobiltelefoner med kommende teknologier. Som regel er det bilde av en futuristisk telefon verden mest sannsynlig aldri kommer til å se, med et skjermbilde av en glattbarbert mann som er som snytt ut av en Gilette-reklame.

Gjengangeren i omtrent alle artikler som omhandler den mobile fremtiden, er at vi snart kan fråtse i streamet video over mobilnettet. I den forbindelse spør jeg: hva skal vi med det? Det er flere grunner til at dette kan bli en flopp og fortsatt forbli en reklamegimmik i fremtiden.

Hvorfor i all verden tror telefonprodusenten at nirvana vil være å se den man prater med? Selv prater jeg i telefonen på steder og situasjoner jeg neppe foretrekker å bli sett. Kanskje jeg har beina på bordet og titter ut vinduet? Kanskje jeg står på kjøkkenet og lager mat? Kanskje jeg ser på TV? Kanskje jeg er ubarbert, trøtt og sliten? Det er stort sett i meget få situasjoner jeg forestiller meg å kunne ha behov for å se den jeg prater med.

Rent teknologisk tror jeg også det vil være mange, mange år igjen til vi kan få streamet video på mobiltelefonen, som vil være verdt å bruke. UMTS tilbyr en teoretisk makshastighet på 384 kbit/s, som tilsvarer halvparten av den laveste hastigheten Telenor tilbyr i sine ADSL-pakker. De fleste som har prøvd streamet video over denne hastigheten vet at den må være hardt komprimert for å kunne kalle det streamet, noe som fører til sterkt redusert kvalitet. Gilette-mennene trenger neppe å barbere seg for å ta seg godt ut på telefonen.

Og ikke minst: hvor idiotisk vil det ikke se ut når annenhver person står på gata og holder en mobiltelefon i strake armer? Vi blir en gjeng med zombier!

Martin :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler