Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Streamet video

11.10.04

Hva skal vi med det?

Hver gang vi leser om den mobile fremtiden i IT-tidsskrifter, leser man om hvilke svimlende overføringshastigheter man kan oppnå på mobiltelefoner med kommende teknologier. Som regel er det bilde av en futuristisk telefon verden mest sannsynlig aldri kommer til å se, med et skjermbilde av en glattbarbert mann som er som snytt ut av en Gilette-reklame.

Gjengangeren i omtrent alle artikler som omhandler den mobile fremtiden, er at vi snart kan fråtse i streamet video over mobilnettet. I den forbindelse spør jeg: hva skal vi med det? Det er flere grunner til at dette kan bli en flopp og fortsatt forbli en reklamegimmik i fremtiden.

Hvorfor i all verden tror telefonprodusenten at nirvana vil være å se den man prater med? Selv prater jeg i telefonen på steder og situasjoner jeg neppe foretrekker å bli sett. Kanskje jeg har beina på bordet og titter ut vinduet? Kanskje jeg står på kjøkkenet og lager mat? Kanskje jeg ser på TV? Kanskje jeg er ubarbert, trøtt og sliten? Det er stort sett i meget få situasjoner jeg forestiller meg å kunne ha behov for å se den jeg prater med.

Rent teknologisk tror jeg også det vil være mange, mange år igjen til vi kan få streamet video på mobiltelefonen, som vil være verdt å bruke. UMTS tilbyr en teoretisk makshastighet på 384 kbit/s, som tilsvarer halvparten av den laveste hastigheten Telenor tilbyr i sine ADSL-pakker. De fleste som har prøvd streamet video over denne hastigheten vet at den må være hardt komprimert for å kunne kalle det streamet, noe som fører til sterkt redusert kvalitet. Gilette-mennene trenger neppe å barbere seg for å ta seg godt ut på telefonen.

Og ikke minst: hvor idiotisk vil det ikke se ut når annenhver person står på gata og holder en mobiltelefon i strake armer? Vi blir en gjeng med zombier!

Martin :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt