Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

En bedre nettleser

13.10.04

Du som leser dette benytter sannsynligvis ikke Internet Explorer…

Jeg er tilhenger av god programvare, enten den er kjøpt og betalt, eller den er gratis. En nettleser er et program de fleste med tilgang til internett har et forhold til. For mange er «den blå e’en på skrivebordet» (les: Internet Explorer) synonymt med internett, og har absolutt ingen forutsetning for å si om dette er et godt eller dårlig program.

Sitat fra en samtale mellom mor & sønn i en kjent familie:

Klikk to ganger fort etter hverandre på den blå e’en!

Beklageligvis har «den blå e’ens» utvikling stått på stedet hvil de siste årene, med unntak av febrilske forsøk på feilretting ved behov. Dette er absolutt ikke en anti-Microsoft-offensiv fra min side, men et forsøk på å forklare hvorfor man bør velge en annen nettleser.

Internet Explorer har som nevnt ikke hatt noen videreutvikling de siste årene, og er således ikke teknologisk på høyden med dagens alternativer. Teknologien i seg selv er ikke nødvendigvis et argument for å bytte, men heller sikkerheten og funksjonaliteten man får med andre nettlesere.

For folk flest er Internet Explorer et glimrende program, som gjør deres besøk på internett til en lek. Det er brukervennlig og enkelt å forholde seg til. Det hele ender også der. Sikkerhetshuller gjennomsyrer programmet, og det er heller ikke oppgradert til å håndtere dagens nettsteder hva angår reklame, f.eks. såkalte pop-ups eller misbrukte Flash-elementer (sånne som beveger seg og lager lyd).

Ofte ser jeg både enkeltpersoner og bedrifter benytte seg av Internet Explorer, nettopp fordi «den blå e’en» ligger så lagelig til på skrivebordet. Som regel spør jeg hvorfor, dersom det passer seg, og svaret er, ja, nettopp fordi den er så strategisk plassert. «Hvorfor ikke benytte noe bedre», spør jeg, og får som regel «hvorfor det?» til svar.

Heldigvis er det opprettet flere nettsteder som forklarer hvorfor man bør benytte et alternativ til IE. Min favoritt er Switch2Firefox som med 10 enkle punkter forklarer hvorfor du bør bytte. Hvis du samtidig ønsker å gi et av IEs alternativer en sjanse, husk at annerledes ikke nødvendigvis betyr dårligere!

Besøk gjerne Browse Happy logo, Get Firefox! eller Get Opera når du først er i gang.

Min gode venn Thorstein er inne i en prøveuke med Firefox, så får vi se hvor fornøyd han er med det.

Mine foreldre og min samboer bruker Firefox og er meget tilfreds med det.

Martin :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt