Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hvem bruker Internet Explorer?

10.01.05

Borte hos Arve leste jeg i går om enda flere feil i Internet Explorer. Ikke at det overrasker meg lengre, men jeg har i dag lurt på et spørsmål; hvem er de egentlig, disse Internet Explorer-brukerne?

I går leste jeg en artikkel hos Arve Bersvendsen om det danske selskapet Secunias avdekking av enda en feil i Internet Explorer (IE), denne gradert til «Extremely critical«. Med historien friskt i minne er jeg slett ikke overrasket, og venter at det vil komme flere.

Jeg ønsker ikke å gå i detalj rundt sikkerheten eller arkitekturen til Internet Explorer i denne artikkelen. Derimot har et spørsmål svirret litt rundt i hodet mitt siden jeg leste artikkelen. Hvem er det egentlig som bruker Internet Explorer, og hvorfor? De fleste større avisene her i landet har for lengst skrevet opptil flere artikler om hvorfor man bør bytte ut Internet Explorer med et bedre alternativ. Allikevel viser statistikker (som man for øvrig må ta med et båtlass salt) at det fortsatt er en overveiende majoritet av de surfende som bruker Internet Explorer.

Hvem er de? Forstår de ikke sitt eget (eller andres) beste? Forstår de ikke hvilken risiko de utgjør? Er virkelig folk uinformerte, eller overser de rett og slett risikoen med viten og vilje?

Da jeg gikk på skolen, type ungdomsskolen og videregående, fikk jeg til stadighet høre utsagn som «Det er bare å trykke i vei, du kan ikke gjøre noe galt!» fra lærerne. Større vrøvl har jeg sjelden hørt! Med få museklikk i f.eks. Windows kan man formatere disker, slette filer og søle det skikkelig til, både for seg selv og andre.

I dag er det bevisstgjøring som regjerer. Vit hva du gjør, og hvorfor du gjør det, pleier jeg å si til kunder, kolleger, venner og bekjente. Hvis du til enhver tid vet hva du gjør og har en bevisst hensikt med det, ligger mye til rette for å gjøre det riktig første gangen.

Nå om dagen er det dessverre ikke lenger tilstrekkelig med mine tips. Du må i tillegg ha foretatt et par kvalifiserte valg av programvare. Med produkter som Internet Explorer og Outlook (Express) holder det ikke lenger å være bevisst sine handlinger, dersom produktet ikke sikrer deg godt nok. Du trenger derfor et bevisst valg av produkt som sikrer deg, din informasjon og dine handlinger tilstrekkelig mot alle nettets farer.

Jeg ønsker å påpeke at jeg ikke har et anstrengt forhold til Microsoft eller deres produkter. Tvert i mot! Derimot ser jeg det ikke som forsvarlig å anbefale et produkt som uten tvil kompromitterer sikkerheten slik Internet Explorer gjør.

Dersom du som leser dette fortsatt bruker Internet Explorer, og nå funderer på hva du skal bytte til, kan jeg anbefale et besøk hos nettstedet Browsehappy, hvor du finner ytterligere argumenter for hvorfor du bør bytte nettleser, samt noen tips på veien i ditt valg av en bedre fremtid på www.

I tillegg tar du med deg enda et tips på veien: Alle har svin på skogen! Tro ikke at du får et feilfritt produkt uansett hva du velger. All programvare har feil, noen mer enn andre. Vær fortsatt dine handlinger bevisste på www, selv med en nyere og bedre nettleser.

Martin :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt