Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Blinklyset

11.01.05

Alle biler har en funksjon kalt «blinklys». Her får du en kjapp innføring i hva «blinklyset» er og hvordan du bruker det. Hvem vet, kanskje du til og med lærer noe…

Jeg formoder at du som leser dette er i besittelse av en bil, eller kanskje disponerer en gjennom bekjentskaper, arbeid eller liknende. Sett deg inn i bilen, fortrinnsvis på førersiden, der rattet sitter (du vet, den runde greia foran ansiktet på, venstre side), ta godt tak i rattet, len deg forsiktig frem, og ta en god titt på (sannsynligvis) venstre side av rattet. Du vil her se en godt gjemt liten hemmelighet, en liten pinne som sikker ut fra samme stammen som rattet kommer fra.

Denne pinnen er nøkkelen til hemmeligheten jeg her skal fortelle deg. Ved å bevege denne pinnen i ymse retninger, vil det på utsiden av bilen komme på forskjellige lys, med forskjellige farger, avhengig av hvilken vei du beveger pinnen.

Legg spesielt merke til følgende: Ved å løfte pinnen forsiktig opp, vil du høre en tikkende lyd, dersom bilen er skudd på. Ta så en kjapp titt foran, bak og på høyre side av bilen, samtidig som du hører denne tikkende lyden. Du vil her finne det spesielt fascinerende at tikkelyden går i takt med noen lys som blinker på utsiden av bilen. Lysene vil fortrinnsvis sitte foran på høyre side, på høyre side og bak på høyre side.

Hvis du derimot dytter pinnen rett ned, vil du høre samme tikkende lyd, og ved å gå ut av bilen vil du nå se at de samme lysene vil blinke i takt med lyden, men nå på venstre side av bilen. (I tillegg er det en egen knapp som som regel er rød og trekantet, som også tikker hvis du trykker på den, og som nå får alle lysene til å blinke, men det er en litt annen historie.)

Denne tikkingen og blinkingen er en fiffig egenskap som alle biler har, også de store bilene som for eksempel Mercedes, Audi og BMW. (Eier du en slik anbefaler jeg deg også å lese denne artikkelen et par ganger, samt kanskje skrive den ut og lese på senga.) Du lurer nå kanskje på hva alt dette spetakkelet er godt for. Mye jobb for lite moro tenker du kanskje.

Hele hensikten med spetakkelet er nemlig å fortelle dine medtrafikanter (du vet, de som kjører andre biler, sykler eller fotgjengere) hvor du har tenkt deg med bilen din. Skal du svinge til venstre, ja, da trykker du pinnen ved siden av rattet forsiktig nedover, så tikkelyden kommer, og skal du til høyre dytter du den tilsvarende oppover. Skal du rett frem blinker du selvfølgelig ikke (annet enn i rundkjøringer). Enkelt, hva?

Du ser det, at hver morgen er det veldig mange mennesker som skal et sted, omtrent som deg. Ikke usannsynlig skal de på jobb, skole eller tilsvarende, og på ettermiddagen drar de samme menneskene hjem igjen. Det er her blinklyset kommer til sin rett. Kjører du på motorveien og skal skifte fil; bruk blinklyset! Skal du til høyre eller venstre i et kryss; bruk blinklyset! Kjører du gjennom en rundkjøring; bruk blinklyset! Hvis ikke du bruker blinklyset, skal du ikke se bort i fra at jeg en dag kommer hjem til deg og forteller deg på en mindre trivelig måte hva blinklyset er, og hvordan det brukes. Sannsynligheten for at du da glemmer det igjen er svært liten (til tross for min spinkle kroppsbygning og lite truende fremtoning).

Martin ;-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt