Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nettkatalogen

24.01.05

Om pågående selgere av det glimrende produktet slangeolje…

Jarle har skrevet om det. Lasse (Marøen) har skrevet om det. Kyrre har skrevet om det. Lasse (Dahl) har skrevet om det. Nettkatalogens pågående telefonsalg av sine tjenester til bedrifter som er oppført i Brønnøysundregistrene.

I dag kom turen til meg. Klokken 08:53 ringer telefonen, fra telefonnummer 98234285. I andre enden treffer jeg en som presenterer seg fra Nettkatalogen. Han vil gjerne fortelle meg om alle fordelene han kan gi meg ved å liste mitt firma i Nettkatalogen, helt gratis.

Jeg takker høflig nei, da jeg skal i et møte klokken 09:00 som må forberedes, men han gir seg ikke. «La meg fortelle deg hva du går glipp av!» fortsetter figuren. «Jeg vet hva jeg går glipp av!» svarer jeg. «Ja, da kan kanskje du fortelle meg hva du går glipp av?» svarer han. «Nei!» svarer jeg, før jeg høflig takker for samtalen og legger på.

«Nothing in life’s for free!» heter det på nynorsk, så lovnadene om gratis tar jeg like seriøst som en dop-selgende pusher… Den første sprøyta er også gratis (uten sammenligning for øvrig).

For de uinnvidde kan jeg berette at Nettkatalogen lever av å liste bedrifter i en webbasert katalog eller annonsering av ditt firma i katalogen. Måten de (tilsynelatende) gjør det på er å liste ditt firma på en webside sammen med noen stikkord for bransjen du opererer i. I tillegg har de høye lovnader om hvor høyt du skal bli ranket hos f.eks. Google eller andre søkemotorer, dersom du listes hos dem.

Nå er det nå en gang slik at det er ekstremt vanskelig å måle effekten av slangeoljen de forsøker å selge. (Derav navnet slangeolje.) Sannsynligheten for at får bedre avkastning ved å putte pengene rett ut vinduet (eller gi de til meg) er ganske stor.

Derimot er saken slik at ved å skrive semantisk, strukturert og korrekt markup (f.eks. XHTML) vil søkemotorene selv sørge for å indeksere innholdet på ditt nettsted slik at du vil være sikret en god plassering i søkeresultater som angår ditt fagområde.

Trenger du beviser sier du?

For et par uker siden skrev jeg en artikkel jeg kalte «Blinklyset». Gjør et søk etter ordet «blinklyset»Google, og se hva du får til svar.

Tidligere har jeg også laget meg noen hjemmelagde søkeord for å se hvor lang tid ordene bruker på å indekseres, samt ranking i forhold til andre bloggere.

Eksemplene er mange. Jeg ser f.eks. i mine søkelogger at ord det søkes mye etter hos meg er ord jeg har skrevet om tidligere. F.eks. får fortsatt artikkelen om overgangen til Service Pack 2 for Windows XP (SP2) ekstremt mange treff, sannsynligvis fordi den omtaler noen veldig relevante produkter man gjerne tar i betraktning før man oppgraderer til SP2.

Alt dette har jeg ikke løftet en finger for, men søkemotorene adopterer villig alt jeg fôrer de med, så jeg ser det som mer enn unødvendig å betale penger for en tjeneste man enkelt klarer selv, eller som firmaet som har levert nettstedet ditt bør vite.

Man ser i hvert fall at det fortsatt finnes salgsrepresentanter for det velkjente produktet slangeolje.

Martin :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt