Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Oppetid

14.02.05

Det skrives en del om drifting av nettsider om dagen. I dagens marked er det uendelig mange driftsleverandører (ISP-er) å velge blant, og det kan være en utfordring å finne en leverandør som er både serviceinnstilt, stabil og ikke minst konkurransedyktig på pris.

Mine driftsopplevelser

Selv har jeg flakket mellom flere leverandører, alt fra gode opplevelser hos Telenor og Intellinet via et mareritt og rettslige trusler (fra min side) hos Braathe-gruppen til en hyggelig opplevelse hos NordkappNett som pt drifter bekkelund.net. Jeg har valgt å bli hos NordkappNett ettersom servicen og stabiliteten jeg får er uovertruffen og bedre enn alt annet jeg har opplevd.

Alternativ driftsløsning

Derimot skal jeg skrive om en annen driftsløsning de fleste verken ser som aktuelt eller vet om: co-location. Med Co-location bygger du din egen maskin og setter den opp med nødvendig programvare, for så å levere den til en ISP som sørger for drift og backup. De åpenbare fordelene med co-location er at du kan sette opp maskinen med nær sagt hva du ønsker, forutsatt at det er innenfor ISP-ens policy for drift. Co-location er kort fortalt drømmen for alle med utvidet behov hva gjelder linjekapasitet, lagringskapasitet, shell-tilgang, databaser osv. Bakdelen kan være pris og ansvar ved feil.

For et drøyt år siden startet vi et prosjekt for å få vår egen server på co-location og resultatet har vært utelukkende positivt.

Følgende maskinvare ble anskaffet:

 • 2 stk – Seagate Barracuda 7200.7 160GB S-ATA
 • 1 Stk – Intel Pentium 4 2.8 GHz Boxed PC800
 • 1 Stk – TwinMOS PC3200 DDR-DIMM 1024MB Dual Pack
 • 1 stk – Superserver 5013C-TB, 1U Single P4 Server, Sort, S-ATA

Utstyret ble montert sammen og tanket opp med FreeBSD og en virituell installasjon på toppen (slik at eventuelle hackere som måtte få tilgang til OS-et kun får tilgang til det virituelle OS-et og ikke kjerne-OS-et). Ettersom noen av gutta i prosjektet hadde driftserfaring var dette en smal sak. Videre ble det laget en ønskeliste hvor alle presenterte ønsket programvare som vi så gikk igjennom og stemte ja eller nei for. Forutsetningen var at programvaren enten skulle være basert på åpen kildekode eller gratisvare.

Noen essensielle tall og fakta:

 • PHP
 • MySQL
 • Shell-tilgang med mulighet for IRC-bots
 • SFTP / SCP
 • Kryptert e-post og tilgang til e-post via web med SSL
 • 10 000 IPv6-adresser
 • Tilgang til alle loggfiler og mulighet til å endre alle innstillinger etter eget ønske
 • Mye raskere internett-tilkobling enn hva du har hjemme med under 1 ms til NIX

Pris

Hvis du ikke kjenner noen som kjenner noen må du regne med å betale fra 1000,- per måned og oppover for drifting, avhengig av konfigurasjon og båndbredde. Månedsprisen blir i og for seg ikke noen stor utgift, avhengig av hvor mange dere eventuellt måtte gå sammen på et slikt prosjekt. Det blir således en inngangssum for innkjøp og oppsett (dersom man ikke er kyndig på dette selv) og en mindre sum per måned. Vi er derimot velsignet med gratis drift, ettersom vi har en bekjent som arbeider hos en av landets større ISP-er.

Hva med Murphy?

Et argument for å ikke velge co-location er ansvaret man har dersom noe går galt. Du har ingen å skyte annet enn deg selv og dine venner. For tro meg, noe kommer til å gå galt før eller siden. Vi har heldigvis vært veldig heldige og har kun vært belemret med ett stykk defekt strømforsyning (*banke hardt i bordet*), ellers har alt vært utrolig strømlinjeformet takket være dyktige prosjektdeltakere.

Så husk, neste gang du skal ha koblet en maskin til internett kan det være verdt å vurdere co-location for deg og dine.

Martin :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt