Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Oppetid

14.02.05

Det skrives en del om drifting av nettsider om dagen. I dagens marked er det uendelig mange driftsleverandører (ISP-er) å velge blant, og det kan være en utfordring å finne en leverandør som er både serviceinnstilt, stabil og ikke minst konkurransedyktig på pris.

Mine driftsopplevelser

Selv har jeg flakket mellom flere leverandører, alt fra gode opplevelser hos Telenor og Intellinet via et mareritt og rettslige trusler (fra min side) hos Braathe-gruppen til en hyggelig opplevelse hos NordkappNett som pt drifter bekkelund.net. Jeg har valgt å bli hos NordkappNett ettersom servicen og stabiliteten jeg får er uovertruffen og bedre enn alt annet jeg har opplevd.

Alternativ driftsløsning

Derimot skal jeg skrive om en annen driftsløsning de fleste verken ser som aktuelt eller vet om: co-location. Med Co-location bygger du din egen maskin og setter den opp med nødvendig programvare, for så å levere den til en ISP som sørger for drift og backup. De åpenbare fordelene med co-location er at du kan sette opp maskinen med nær sagt hva du ønsker, forutsatt at det er innenfor ISP-ens policy for drift. Co-location er kort fortalt drømmen for alle med utvidet behov hva gjelder linjekapasitet, lagringskapasitet, shell-tilgang, databaser osv. Bakdelen kan være pris og ansvar ved feil.

For et drøyt år siden startet vi et prosjekt for å få vår egen server på co-location og resultatet har vært utelukkende positivt.

Følgende maskinvare ble anskaffet:

 • 2 stk – Seagate Barracuda 7200.7 160GB S-ATA
 • 1 Stk – Intel Pentium 4 2.8 GHz Boxed PC800
 • 1 Stk – TwinMOS PC3200 DDR-DIMM 1024MB Dual Pack
 • 1 stk – Superserver 5013C-TB, 1U Single P4 Server, Sort, S-ATA

Utstyret ble montert sammen og tanket opp med FreeBSD og en virituell installasjon på toppen (slik at eventuelle hackere som måtte få tilgang til OS-et kun får tilgang til det virituelle OS-et og ikke kjerne-OS-et). Ettersom noen av gutta i prosjektet hadde driftserfaring var dette en smal sak. Videre ble det laget en ønskeliste hvor alle presenterte ønsket programvare som vi så gikk igjennom og stemte ja eller nei for. Forutsetningen var at programvaren enten skulle være basert på åpen kildekode eller gratisvare.

Noen essensielle tall og fakta:

 • PHP
 • MySQL
 • Shell-tilgang med mulighet for IRC-bots
 • SFTP / SCP
 • Kryptert e-post og tilgang til e-post via web med SSL
 • 10 000 IPv6-adresser
 • Tilgang til alle loggfiler og mulighet til å endre alle innstillinger etter eget ønske
 • Mye raskere internett-tilkobling enn hva du har hjemme med under 1 ms til NIX

Pris

Hvis du ikke kjenner noen som kjenner noen må du regne med å betale fra 1000,- per måned og oppover for drifting, avhengig av konfigurasjon og båndbredde. Månedsprisen blir i og for seg ikke noen stor utgift, avhengig av hvor mange dere eventuellt måtte gå sammen på et slikt prosjekt. Det blir således en inngangssum for innkjøp og oppsett (dersom man ikke er kyndig på dette selv) og en mindre sum per måned. Vi er derimot velsignet med gratis drift, ettersom vi har en bekjent som arbeider hos en av landets større ISP-er.

Hva med Murphy?

Et argument for å ikke velge co-location er ansvaret man har dersom noe går galt. Du har ingen å skyte annet enn deg selv og dine venner. For tro meg, noe kommer til å gå galt før eller siden. Vi har heldigvis vært veldig heldige og har kun vært belemret med ett stykk defekt strømforsyning (*banke hardt i bordet*), ellers har alt vært utrolig strømlinjeformet takket være dyktige prosjektdeltakere.

Så husk, neste gang du skal ha koblet en maskin til internett kan det være verdt å vurdere co-location for deg og dine.

Martin :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler