Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Jeg, en lovbryter?

18.02.05

Hvis den foreslåtte åndsverkloven trer i kraft har jeg allerede gjort meg skyldig i lovbrudd. Ikke dårlig, med tanke på at lovbruddet ble begått før loven trer i kraft. Jeg ser ingen grunn til å kommentere innholdet i lovforslaget, da dette allerede er gjort av mange andre. I all korthet kan jeg oppsummere lovforslaget med at det skal være forbudt å kopiere innholdet på et kopibeskyttet medium, uavhengig av hvilket format kopien er på eller hva kopien skal benyttes til.

Anta at alle dine CD-er er kopibeskyttet. Hvis det nye lovforslaget blir vedtatt betyr det i praksis at du må ta med deg alle de kopibeskyttede CD-ene dine der du ferdes for å få lov til å høre på de. Når jeg kjøper en CD tar jeg alltid en kopi over på min bærbare PC, slik at jeg slipper å dra med meg hele CD-samlingen på kontoret, på reiser eller der jeg ferdes med PC-en over skulderen. Alternativt tar jeg en kopi til en MP3-CD som jeg kan benytte i bilen (jeg enda ikke har kjøpt) eller til iPod-en.

Det er viktig å merke seg at en kopibeskyttet CD ikke er en ekte CD i henhold til CD-standarden, ettersom CD-standarden (CDDA) ikke har støtte for kopibeskyttelse. Ved å kjøpe en kopibeskyttet CD vil du således kjøpe et stykke pent utarbeidet plastikk, og er du heldig lar den seg spille av i dine eksisterende CD-spillere. Er du uheldig må du spille den av med avspillingsutstyr produsert eller anbefalt av plateselskapet. Jeg ser det som viktig at vi ikke er med å underbygge de allerede etablerte standarder ved å kjøpe ikke-standadiserte medier.

Jarle skriver om et forslag til boikott av det nye lovforslaget. I hele mars foreslås det at man:

 • Ikke går på kino
 • Ikke kjøper DVD-plater eller videokassetter
 • Ikke kjøper musikk, enten som CD-er, kopibeskyttede CD-er, over nett, eller i noen som helst form

Det finnes også et Opprop, hvor man kan skrive under på en boikott av det nye lovforslaget. For tiden har oppropet 10840 underskrifter. Ellers har Elektronisk Forpost Norge (EFN) en pressemelding under navnet «Omfattende rettighetstyveri fra landets borgere«.

I praksis vet vi at det er fullt mulig å kopiere en kopibeskyttet CD. Med det nye lovforslaget vil en stor prosentandel av det norske folk sannsynligvis gjøre seg til lovbrytere, fordi de f.eks. ønsker en kopi av musikken de har kjøpt på den bærbare MP3-spilleren sin. Med slike lovforslag vil jeg påstå at de kommende generasjonene vil få forakt for de lover og regler samfunnet i dag aksepterer.

Martin :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt