Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Jeg, en lovbryter?

18.02.05

Hvis den foreslåtte åndsverkloven trer i kraft har jeg allerede gjort meg skyldig i lovbrudd. Ikke dårlig, med tanke på at lovbruddet ble begått før loven trer i kraft. Jeg ser ingen grunn til å kommentere innholdet i lovforslaget, da dette allerede er gjort av mange andre. I all korthet kan jeg oppsummere lovforslaget med at det skal være forbudt å kopiere innholdet på et kopibeskyttet medium, uavhengig av hvilket format kopien er på eller hva kopien skal benyttes til.

Anta at alle dine CD-er er kopibeskyttet. Hvis det nye lovforslaget blir vedtatt betyr det i praksis at du må ta med deg alle de kopibeskyttede CD-ene dine der du ferdes for å få lov til å høre på de. Når jeg kjøper en CD tar jeg alltid en kopi over på min bærbare PC, slik at jeg slipper å dra med meg hele CD-samlingen på kontoret, på reiser eller der jeg ferdes med PC-en over skulderen. Alternativt tar jeg en kopi til en MP3-CD som jeg kan benytte i bilen (jeg enda ikke har kjøpt) eller til iPod-en.

Det er viktig å merke seg at en kopibeskyttet CD ikke er en ekte CD i henhold til CD-standarden, ettersom CD-standarden (CDDA) ikke har støtte for kopibeskyttelse. Ved å kjøpe en kopibeskyttet CD vil du således kjøpe et stykke pent utarbeidet plastikk, og er du heldig lar den seg spille av i dine eksisterende CD-spillere. Er du uheldig må du spille den av med avspillingsutstyr produsert eller anbefalt av plateselskapet. Jeg ser det som viktig at vi ikke er med å underbygge de allerede etablerte standarder ved å kjøpe ikke-standadiserte medier.

Jarle skriver om et forslag til boikott av det nye lovforslaget. I hele mars foreslås det at man:

  • Ikke går på kino
  • Ikke kjøper DVD-plater eller videokassetter
  • Ikke kjøper musikk, enten som CD-er, kopibeskyttede CD-er, over nett, eller i noen som helst form

Det finnes også et Opprop, hvor man kan skrive under på en boikott av det nye lovforslaget. For tiden har oppropet 10840 underskrifter. Ellers har Elektronisk Forpost Norge (EFN) en pressemelding under navnet “Omfattende rettighetstyveri fra landets borgere“.

I praksis vet vi at det er fullt mulig å kopiere en kopibeskyttet CD. Med det nye lovforslaget vil en stor prosentandel av det norske folk sannsynligvis gjøre seg til lovbrytere, fordi de f.eks. ønsker en kopi av musikken de har kjøpt på den bærbare MP3-spilleren sin. Med slike lovforslag vil jeg påstå at de kommende generasjonene vil få forakt for de lover og regler samfunnet i dag aksepterer.

Martin :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler