Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Fingeravtrykket

28.02.05

Fingeravtrykkslesere er en teknologi som har vært kjent lenge, men ikke spesielt utbredt før nå. IBM leverer det på nye bærbare PC-er, Microsoft leverer det som eksterne enheter, HP leverer det på håndholdte enheter og vi ser det etter hvert også på biler. Mediene ser også ut til å elske denne teknologien.

Det er derimot et sikkerhetsaspekt ved å legge igjen personlig informasjon, spesielt i mobile enheter. For å benytte en fingeravtrykksleser må denne være i stand til å gjenkjenne ditt fingeravtrykk for å kunne autentisere deg og gi deg tilgang til enheten du forsøker å logge deg på. Det betyr at den må ha lagret informasjon om deg og ditt fingeravtrykk.

For å åpne en tradisjonell bil i dag må man være i besittelse av en unik nøkkel. Dersom denne stjeles kan låsen byttes og den stjålne nøkkelen er ubrukelig. Videre vil bilen heller ikke være til annen nytte dersom den stjeles. Med en fingeravtrykksleser, derimot, vil problemet fremstå litt annerledes. Hvis bilen har lagret informasjon om ditt fingeravtrykk må dette være lagret et sted i bilens datamaskin. Min påstand er at dette fingeravtrykket vil være mulig å lese ut av datamaskinen. Det kan selvfølgelig krypteres og lagres i et proprietært format, men det vil fortsatt være gjenstand for uærlige sjeler som forsøker å få tilgang til en elektronisk kopi av ditt fingeravtrykk. Det bør være betenkelig for de fleste som vurderer å skaffe seg en enhet med fingeravtrykksleser. Videre bør du ha i tankene at dagens krypteringsteknologi kanskje vil være foreldet i løpet av ikke veldig mange år. I Digi.no kan man f.eks. lese om hvordan krypteringsmetoden SHA-1 er blitt knekket. Jeg ser det derfor ikke som veldig sannsynlig at en bil med et kryptert lagringssystem vil være like sikker om 10 år som den er i dag.

Videre kan man stille seg spørsmålet: Hvor sikkert er egentlig en fingeravtrykksleser (forutsatt at fingeravtrykket er eneste autentiseringsmekanisme)? Du etterlater deg ditt fingeravtrykk overalt hvor du ferdes: på glass, bestikk, dørhåndtak, bord, stoler osv. For organiserte kriminelle vil det være en bagatell å skaffe seg en kopi av ditt fingertrykk, forutsatt at de har tilgang til de samme stedene du ferdes.

Martin :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt