Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Fingeravtrykket

28.02.05

Fingeravtrykkslesere er en teknologi som har vært kjent lenge, men ikke spesielt utbredt før nå. IBM leverer det på nye bærbare PC-er, Microsoft leverer det som eksterne enheter, HP leverer det på håndholdte enheter og vi ser det etter hvert også på biler. Mediene ser også ut til å elske denne teknologien.

Det er derimot et sikkerhetsaspekt ved å legge igjen personlig informasjon, spesielt i mobile enheter. For å benytte en fingeravtrykksleser må denne være i stand til å gjenkjenne ditt fingeravtrykk for å kunne autentisere deg og gi deg tilgang til enheten du forsøker å logge deg på. Det betyr at den må ha lagret informasjon om deg og ditt fingeravtrykk.

For å åpne en tradisjonell bil i dag må man være i besittelse av en unik nøkkel. Dersom denne stjeles kan låsen byttes og den stjålne nøkkelen er ubrukelig. Videre vil bilen heller ikke være til annen nytte dersom den stjeles. Med en fingeravtrykksleser, derimot, vil problemet fremstå litt annerledes. Hvis bilen har lagret informasjon om ditt fingeravtrykk må dette være lagret et sted i bilens datamaskin. Min påstand er at dette fingeravtrykket vil være mulig å lese ut av datamaskinen. Det kan selvfølgelig krypteres og lagres i et proprietært format, men det vil fortsatt være gjenstand for uærlige sjeler som forsøker å få tilgang til en elektronisk kopi av ditt fingeravtrykk. Det bør være betenkelig for de fleste som vurderer å skaffe seg en enhet med fingeravtrykksleser. Videre bør du ha i tankene at dagens krypteringsteknologi kanskje vil være foreldet i løpet av ikke veldig mange år. I Digi.no kan man f.eks. lese om hvordan krypteringsmetoden SHA-1 er blitt knekket. Jeg ser det derfor ikke som veldig sannsynlig at en bil med et kryptert lagringssystem vil være like sikker om 10 år som den er i dag.

Videre kan man stille seg spørsmålet: Hvor sikkert er egentlig en fingeravtrykksleser (forutsatt at fingeravtrykket er eneste autentiseringsmekanisme)? Du etterlater deg ditt fingeravtrykk overalt hvor du ferdes: på glass, bestikk, dørhåndtak, bord, stoler osv. For organiserte kriminelle vil det være en bagatell å skaffe seg en kopi av ditt fingertrykk, forutsatt at de har tilgang til de samme stedene du ferdes.

Martin :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler