Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Mitt kongerike for en bil

09.03.05

Jeg trenger en bil! Ikke veldig omgående, men ikke langt unna heller. Jeg har gått uten bil i tre måneder, men vært velsignet av svigermor med en traktor (les: Jeep Cherokee) ved behov. Hun er en engel! Derimot er det på tide å få sin egen igjen, men jeg får ikke ut finger’n. Jeg klarer rett og slett ikke å bestemme meg. På den ene skulderen sitter fornuften, eller engelen fra Donald, på den andre sitter lysten, illustrert med en liten djevel.

Fornuften forteller meg at jeg bør kjøpe en gammel bil. Den skal være så gammel at den koster minimalt i innkjøp, er billig i drift og ikke må på verksted annenhver uke. Den må i tillegg kunne gå ubemerket igjennom EU-kontrollen. Så billig bør denne bilen være. Hensikten er selvfølgelig å ikke dra på meg ytterligere lån (selv om banken tilbyr det), samt å tjene meg opp bonus. Den er ikke veldig fet om dagen. Er jeg snusfornuftig kjøper jeg en gammel Toyota, helst en godt under 50 000,- kroner alt inkludert (8 hjul, EU-godkjent, omregistrert, veiavgift osv). Jeg bør kjøpe en slik, forteller fornuften meg.

Lysten driver meg til å besøke ymse bilforhandlere i relativt hyppig frekvens. Volvo, Audi, Mercedes og Ford har fått besøk av meg, gjerne flere ganger, og enkelte ganger også lånt meg en splitter ny bil til prøvekjøring. Aller best smakte prøvekjøringen av den nye Ford Focus med turbodiesel. Den imponerte meg både med motorkraft og kjøreegenskaper, og overgikk alle de andre. Ingenting overgår nybilfølelsen. Lukten, følelsen av nytt interiør, teknologien og designet. Ahh, ny bil! Det er ingen hemmelighet at jeg elsker duppeditter, og duppeditter får man mye av i nye biler. Talestyring, nøkkelløs betjening og åpning / lukking, blåtann, MP3– og DVD-spiller og GPS for en dingsegæærn orienteringsløper er nevneverdig utstyr. For øyeblikket puster jeg tungt av tanken på en ny Focus Titanium stasjonsvogn med nevnte utstyr, stylingsett, skinninteriør, kronet med frekke 18″ felger. Lysten forteller meg at jeg skal ha en slik. Nå!

Kvantefysiske utregninger gjort i Excel forteller meg at lommeboken behersker lysten, men at fornuften naturlig nok vil gi meg mest å rutte med. Et lån på rundt tre tusenlapper i måneden og forsikring på omtrent én koster i lengden.

Så nå sitter jeg her. Klør meg lett i hodet, sukker tungt, legger ansiktet i hendene og gnir meg i øynene. Jeg trenger for øvrig å få barbert meg. Skal jeg gå for den billige varianten, tjene meg opp både bonus og et dugelig beløp hver måned, i påvente av både fet konto og forsikringsbonus, eller skal jeg gå for et nytt flak? «Cause I’m worth it»? Eller kanskje jeg rett og slett skal drite i bilen og bli grønn. Kjøre bane, buss, trikk og tog. Eller sykkel?

Til slutt streifer en tanke meg: Jeg har det egentlig jævlig bra. Har du forslag som hjelper meg i beslutningen kan du jo alltids poste en kommentar også.

Martin :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt