Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Den som venter på noe godt

18.05.05

Røyken kommune - til for deg! - Yeah right!I snart et år, jeg gjentar et år, har vi kjempet rettferdighetens kamp mot Røyken kommune. Det gode vs. det onde, David mot Goliat eller hvilke assosiasjoner du måtte ha til kampen mot en byråkratisk overmakt. Det er i hvert fall følelsen vi har etter å ha søkt om å oppføre en helt tradisjonell garasje.

For å gjøre en kort historie lang har vi søkt om å oppføre en garasje med opptil 42 graders takvinkel, til tross for at reguleringsplanen for boligfeltet kun tillater opptil 27 grader. Røyken kommune har derimot vært rause med dispensasjonssøknadene. To andre eiendommer har fått godkjent sine dispensasjonssøknader, og ytterligere to eiendommer har sågar fått oppføre sine garasjer uten dispensasjonssøknad. Av disse er tre oppført med 42 graders takvinkel og en med 38. Ettersom samtlige naboer samtykket i tiltaket så vi det som en grei sak å få søknaden igjennom. Muligheten for at vi således skulle få godkjent vår opprinnelige søknad om 42 grader var derfor stor. Trodde vi…

Både opprinnelig søknad, klager og dispensasjonssøknader ble avslått med hard hånd, med henvisning til reguleringsplanen. Argumenter om forskjellsbehandling og spørsmål om hvorfor andre fikk lov men vi ikke, ble aldri besvart. Med god hjelp fra svigerfar (advokaten) klaget vi saken inn for Fylkesmannen i Buskerud, men ettersom det kun var Røyken kommune som satt på bakbeina skulle saken først behandles i kommunens planutvalg. Etter å ha lest teknisk etats saksinnstilling (som selvfølgelig var å avslå søknaden) fant vi det passende å iverksette intens lobbyvirksomhet for å vinne igjennom med våre synspunkter. Vi fikk snust opp samtlige medlemmer av Planutvalget og skrev så et personlig brev som vi postet til medlemmene få dager før saken skulle opp til behandling, hvor vi på en høflig og reflektert måte presenterte våre synspunkter og konkluderte med at vi ikke ville finne oss i å bli forskjellsbehanlet.

I tillegg til brevet fant jeg det best å møte opp under møtet. Kommunale møter er åpne for alle, så jeg benket meg ned sammen med et par journalister som var mer interessert i å sende meldinger fra mobiltelefonene, røyke og drikke Cola. Av alle ting skulle saken vår behandles sist, så det ble en lang kveld med kommunalt byråkrati før saken kom opp.

Utfallet var derimot overraskende positivt. Eks-ordfører Terje Martinsen (Ap) åpnet med å si at de ønsket å ta klagen til følge og foreslo samtidig en endring i reguleringsplanen for området. Ordfører Rune Kjølstad (H) fulgte opp med at han syntes det var en pinlig affære at reguleringsplanen var satt slik den var, samtidig med at dispensasjoner tilsynelatende ble delt ut med rund hånd. Det var således et enstemmig planutvalg som stemte for å ta klagen til følge og endre reguleringsplanen.

Sist fredag lå brevet i postkassen. Den tykke konvolutten med alle tegningene stemplet «Godkjent» og stempelet «Avslått» var strøket over. Ekstra fornøyelig var det å se underskriften til saksbehandleren som kort og arrogant har avvist alle henvendelser.

Hvis du har ledig tid i løpet av sommeren kan du sikkert stikke innom. Jeg trenger garantert en hjelpende hånd med å få tak over bilen før vinteren kommer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt