Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Stjeler kommersielle aktører åpen kildekode?

08.06.05

Open Source logo - Bilde © opensource.orgEn (bokstavlig talt) åpenbar fordel med Open Source-basert programvare er at programkoden er åpen og fritt tilgjengelig for alle. (Derav navnet.) Dette åpner for at hvem som helst f.eks. kan rette feil, gjøre endringer og lage tilleggsfunksjonalitet til den aktuelle programvaren.

Jeg har derimot tenkt lenge på at ettersom koden er åpen og fritt tilgjengelig åpner dette også for at kommersielle aktører (med programvare basert på lukket kildekode, der koden ikke er tilgjengelig for andre enn de som utvikler programvaren) kan hente både inspirasjon til løsninger og funksjonalitet, så vel som kode til løsninger de selv enten mangler eller er for dårlige. Mange vil nok trekke paralleller til episoden hvor SCO hevder de har eiendomsrett til deler av Linux-koden.

Det vil således forbause meg meget sterkt om store kommersielle aktører ikke stjeler fra åpen kildekode-aktørene. Det er ved flere anledninger vist at de kommersielle aktørene tyr til sterke og i noen tilfeller uærlige metoder for å beholde sin posisjon i markedet. Problemet ved min påstand er selvfølgelig at det må en rettslig kjennelse til for å få tilgang til kildekoden hos den kommersielle aktøren. Videre kan koden også være drastisk omskrevet, med allikevel være basert på prinsippene i den åpne kildekoden, slik at det vil være vanskelig å bevise at den lukkede kildekoden er omskrevet fra den åpne.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt