Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Stjeler kommersielle aktører åpen kildekode?

08.06.05

Open Source logo - Bilde © opensource.orgEn (bokstavlig talt) åpenbar fordel med Open Source-basert programvare er at programkoden er åpen og fritt tilgjengelig for alle. (Derav navnet.) Dette åpner for at hvem som helst f.eks. kan rette feil, gjøre endringer og lage tilleggsfunksjonalitet til den aktuelle programvaren.

Jeg har derimot tenkt lenge på at ettersom koden er åpen og fritt tilgjengelig åpner dette også for at kommersielle aktører (med programvare basert på lukket kildekode, der koden ikke er tilgjengelig for andre enn de som utvikler programvaren) kan hente både inspirasjon til løsninger og funksjonalitet, så vel som kode til løsninger de selv enten mangler eller er for dårlige. Mange vil nok trekke paralleller til episoden hvor SCO hevder de har eiendomsrett til deler av Linux-koden.

Det vil således forbause meg meget sterkt om store kommersielle aktører ikke stjeler fra åpen kildekode-aktørene. Det er ved flere anledninger vist at de kommersielle aktørene tyr til sterke og i noen tilfeller uærlige metoder for å beholde sin posisjon i markedet. Problemet ved min påstand er selvfølgelig at det må en rettslig kjennelse til for å få tilgang til kildekoden hos den kommersielle aktøren. Videre kan koden også være drastisk omskrevet, med allikevel være basert på prinsippene i den åpne kildekoden, slik at det vil være vanskelig å bevise at den lukkede kildekoden er omskrevet fra den åpne.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler