Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Båndbreddetjuver

09.06.05

Søster .htaccessI de siste månedene har nattlige tjuver herjet villt på bekkelund.net. Heldigvis har jeg sikret alle steder hvor usle spammere måtte finne det for godt å legge igjen sine slibrige visittkort, steder som for eksempel kommentarfunksjoner, kontaktskjema etc.

Et økende problem er derimot at disse slibrige mørkemakter benytter en relativt voksen mengde båndbredde. I følge logger fra webtjeneren står avskummet nesten på toppen av båndbreddebruken. Eksempelvis har fem besøk fra en enkelt adresse stått for overføring av 11 megabyte. Videre står en annen adresse med to besøk for 8. Satt i sammenheng med antall besøk disse har gjort er båndbreddebruken veldig høy.

Foreløpig bruker jeg under 10% av den totale tilgjengelige båndbredden, så behovet for tiltak er ikke akutt. Derimot ser jeg det som en god borgerplikt å sperre uønskede vandaler ute, slik at bekkelund.net ikke blir et fristed som lokker til seg andre pøbler.

Det er på sikt nødvendig med regelmessig vaksine. Søster .htaccess (avbildet) har sagt seg mer enn villig til å stille opp for å hjelpe meg med å holde udyret ute. Ved hjelp av .htaccess vil jeg sperre mørkemennene basert på deres IP-adresse. Før jeg gjør dette skal jeg overvåke adressene jeg akter å sperre ytterligere, for å sikre meg at det ikke er lesere som faktisk sperres ute.

Medisinen som benyttes av søster .htaccess er enkel. Først tar man utgangspunkt i .htaccess som du finner på roten av webområdet du ønsker å blokkere på webtjeneren din. Deretter legger man til følgende linjer i .htaccess:

  1. Order Deny,Allow
  2. Deny from 123.123.123.123

Hvorpå du selvfølgelig bytter ut 123.123.123.123 med IP-adressen du ønsker å blokkere. Ønsker du å legge til flere IP-adresser gjentar du linje to for hver adresse som skal blokkeres.

I første omgang kommer jeg til å sperre følgende IP-adresser:

  1. 148.244.150.52
  2. 148.244.150.57
  3. 148.244.150.58
  4. 207.248.240.118
  5. 207.248.240.119
  6. 210.128.142.42
  7. 210.173.179.77

Adressene er gjengangere på bekkelund.net og blir blant annet omtalt på anti-spam-nettsteder.

Jeg vil følge opp denne posten med en WordPress-spesifikk post om spam-bekjempelse ved hjelp av WordPress’ funksjoner for ordblokkering. Har du forslag til andre tiltak som kan iverksettes eller ytterligere adresser setter jeg stor pris på en kommentar.

Jeg tar ikke ansvar for hva ovennevnte kodelinjer måtte gjøre med din webtjener. Ta kontakt med din ISP dersom du er usikker eller trenger hjelp.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler