Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Båndbreddetjuver

09.06.05

Søster .htaccessI de siste månedene har nattlige tjuver herjet villt på bekkelund.net. Heldigvis har jeg sikret alle steder hvor usle spammere måtte finne det for godt å legge igjen sine slibrige visittkort, steder som for eksempel kommentarfunksjoner, kontaktskjema etc.

Et økende problem er derimot at disse slibrige mørkemakter benytter en relativt voksen mengde båndbredde. I følge logger fra webtjeneren står avskummet nesten på toppen av båndbreddebruken. Eksempelvis har fem besøk fra en enkelt adresse stått for overføring av 11 megabyte. Videre står en annen adresse med to besøk for 8. Satt i sammenheng med antall besøk disse har gjort er båndbreddebruken veldig høy.

Foreløpig bruker jeg under 10% av den totale tilgjengelige båndbredden, så behovet for tiltak er ikke akutt. Derimot ser jeg det som en god borgerplikt å sperre uønskede vandaler ute, slik at bekkelund.net ikke blir et fristed som lokker til seg andre pøbler.

Det er på sikt nødvendig med regelmessig vaksine. Søster .htaccess (avbildet) har sagt seg mer enn villig til å stille opp for å hjelpe meg med å holde udyret ute. Ved hjelp av .htaccess vil jeg sperre mørkemennene basert på deres IP-adresse. Før jeg gjør dette skal jeg overvåke adressene jeg akter å sperre ytterligere, for å sikre meg at det ikke er lesere som faktisk sperres ute.

Medisinen som benyttes av søster .htaccess er enkel. Først tar man utgangspunkt i .htaccess som du finner på roten av webområdet du ønsker å blokkere på webtjeneren din. Deretter legger man til følgende linjer i .htaccess:

 1. Order Deny,Allow
 2. Deny from 123.123.123.123

Hvorpå du selvfølgelig bytter ut 123.123.123.123 med IP-adressen du ønsker å blokkere. Ønsker du å legge til flere IP-adresser gjentar du linje to for hver adresse som skal blokkeres.

I første omgang kommer jeg til å sperre følgende IP-adresser:

 1. 148.244.150.52
 2. 148.244.150.57
 3. 148.244.150.58
 4. 207.248.240.118
 5. 207.248.240.119
 6. 210.128.142.42
 7. 210.173.179.77

Adressene er gjengangere på bekkelund.net og blir blant annet omtalt på anti-spam-nettsteder.

Jeg vil følge opp denne posten med en WordPress-spesifikk post om spam-bekjempelse ved hjelp av WordPress’ funksjoner for ordblokkering. Har du forslag til andre tiltak som kan iverksettes eller ytterligere adresser setter jeg stor pris på en kommentar.

Jeg tar ikke ansvar for hva ovennevnte kodelinjer måtte gjøre med din webtjener. Ta kontakt med din ISP dersom du er usikker eller trenger hjelp.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt