Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

5 punkter til et sikrere Windows

15.08.05

Jeg mottar ofte spørsmål fra venner og bekjente om hvorfor oppstartssiden deres i Internet Explorer viser en guffen side og ikke lar seg endre, hvordan de blir kvitt all søppelposten (spam) eller hvorfor de til stadighet blir ofre for virus.

På denne siden har jeg samlet sammen fem enkle tips til hvordan du kan sikre Windows og tilhørende produkter bedre enn hva er tilfellet med en standard Windows-installasjon. Tipsene er myntet på deg som har minimale forutsetninger for å foreta sikkerhetsvurderinger selv, samt hvilke tiltak du bør iverksette. Har du litt mer inngående kunnskaper om IT og sikkerhet kan ett eller flere av tipsene være unødvendige for deg.

Artikkelen forutsetter at du kjører Microsoft Windows XP med Service Pack 2 installert.

1: Brannmur

En brannmur hindrer uvedkommende i å trenge inn på din PC for å f.eks. legge igjen destruktiv programvare, ta kontrollen over din PC eller å benytte din PC til å utføre videre ugang fra denne.

Med Windows XP med Service Pack 2 følger det en enkel, men god brannmur som gjør en god nok jobb og som krever et minimum av vedlikehold. Dersom den ikke er aktivert bør du aktivere denne på følgende måte:

 1. Velg Start, Koble til og Vis alle tilkoblinger
 2. Høyreklikk på Lokal tilkobling og velg Egenskaper
 3. Klikk på fanen Avansert og trykk her på knappen Innstillinger... under Windows-brannmur
 4. Merk av for og sørg for at det ikke er merket av for Ikke tillat unntak
 5. Trykk OK til alle vinduene er lukket og du ser bildet Nettverkstilkoblinger

Du har nå aktivert Windows’ innebygde brannmur. Denne vil oppdateres automatisk ved behov hver gang du kjører Windows Update. (Se eget avsnitt lenger ned for Windows Update.)

2: Antivirus

En antivirusprogramvare sørger for at du ikke får virus fra f.eks. e-postvedlegg, nettsider, etc. Det finnes flere leverandører av gratis antivirusprogramvare som kan anbefales. Et søk på Google gir gode resultater.

Det er viktig at du oppdaterer antivirusprogramvaren din jevnlig, hvis ikke blir den enda et program med sårbarheter som hackere kan utnytte. Oppdateringer består som regel av programoppdateringer og antivirusdefinisjoner.

3: Windows Update

Microsoft tilbyr en tjeneste som heter Windows Update. Med denne tjenesten kan du gratis laste ned oppdateringer til din Windows-installasjon. Oppdateringene innebærer alt fra sikkerhetsutbedringer, ytelsesforbedringer, feilfikser, etc og leveres jevnlig fra Microsoft. Windows Update laster selv ned nødvendige oppdateringer straks den er satt opp.

For å sette opp Windows Update gjør du som følger:

 1. Velg Start og finn Windows Update fra menyen (ligger gjerne synlig umiddelbart, evt. under Programmer)
 2. Følg anvisningene på sjermen. Det anbefales enkel Windows Update for de uerfarne med denne tjenesten

4: Bytt ut Internet Explorer

Internet Explorer er standardnettleseren som følger med Windows. Internet Explorer er en rask og brukervennlig nettleser, men lider dessverre av mange feil og funksjonalitet som integrerer den med operativsystemet på en måte som åpner for installasjon og kjøring av programvare, f.eks. av hackere.

Det finnes mange gode alternativer til Internet Explorer, og som i tillegg gir deg en god del ekstrafunksjonalitet du garantert vil sette pris på. Fellesnevneren for alle alternativene er at de lar seg kjøre på alternative operativsystemer som f.eks. Mac og Linux, slik at du kan ta med deg dine bokmerker, e-post, etc. dersom du en dag skulle finne på å bytte ut Windows.

Opera

Opera er en norsk nettleser som i tillegg har innebygget blant annet e-postklient. Opera er kjent for å være lynrask, liten å laste ned, samt å være veldig brukervennlig, og kan varmt anbefales dersom du ønsker en alt-i-ett-pakke for både nettleser, e-post, RSS, chat, etc.

Mozilla Firefox

Fra gratisorganisasjonen Mozilla kommer Firefox, en ren nettleser uten den ekstra funksjonaliteten du finner i f.eks. Opera. Dersom du er på utkikk etter en ren nettleser kan Firefox varmt anbefales.

Mozilla Suite

Fra Mozilla kommer også Mozilla Suite, et produkt som på mange måter konkurrerer med Opera, da det inneholder blant annet nettleser og e-postklient.

5: Bytt ut Outlook Express

På samme som Internet Explorer benyttes til nettsider følger Outlook Express med Windows for e-post og nyhetsgrupper. Outlook Express lider litt samme sjebne som Internet Explorer, da oppdateringsfrekvensen ikke er veldig høy, det er mange feil, samt funksjonalitet som kan installere og kjøre ondsinnet programvare.

Det finnes mange gode alternativer til Outlook Express. Fellesnevneren for alle alternativene er at de lar seg kjøre på alternative operativsystemer som f.eks. Mac og Linux, slik at du kan ta med deg dine bokmerker, e-post, etc. dersom du en dag skulle finne på å bytte ut Windows.

Opera

Opera er nevnt tidligere i denne artikkelen, og nevnes igjen her ettersom den også inneholder en e-postklient. Anbefales som nevnt dersom du ønsker en alt-i-ett-pakke. Opera har innebygget funksjonalitet for filtrering av uønskede meldinger (spam).

Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird er Firefox’ tvilling for e-post og nyhetsgrupper, og anbefales varmt dersom du ønsker en frittstående e-post- og nyhetsgruppeklient. Thunderbird har innebygget funksjonalitet for filtrering av uønskede meldinger (spam).

Mozilla Suite

På samme måte som Opera er Mozilla Suite nevnt også her, ettersom den også inneholder en e-postklient.

Generell sikkerhet

Til slutt ønsker jeg å avslutte med noen ord om generell sikkerhet og hvordan du utviser nødvendig forsiktighet straks din PC er koblet til internett.

 • Om nødvendig bør du ha installert all nødvendig programvare og ha utført nødvendige konfigurasjoner på din PC før du kobler den til internett.
 • Ikke åpne e-post fra folk du ikke kjenner og / eller med emner du ikke forventer å motta. Dette er som regel uønsket e-post (spam) og bør slettes uten å bli lest
 • Ikke besøk “suspekte” nettsteder, da disse ofte forsøker å installere og kjøre programvare via nettsidene.
 • Kjør Windows Update regelmessig. Sørg for å oppdatere antivirusprogramvaren og kjør virus-skanning regelmessig.
 • Med ovennevnte tiltak i boks bør antispionprogrammer være overflødige.

Ovennevnte informasjon er på ingen måte uttømmende og det gis ingen garantier om korrektheten i informasjonen. Dersom du har forutsetning for det kan du vurdere om hvert enkelt punkt er aktuelt for deg.

Lykke til!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler