Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Stortingsvalg 2005

02.09.05

Valg 2005Det er snart valg, og valgets kvaler har lagt sin klamme hånd over hjemmet. Til tross for at ymse valgprogram har dumpet ned i postkassen (som for øvrig er merket «Uadressert post, nei takk!») har verken Elisabeth eller jeg bestemt oss for hva vi skal stemme. Heldigvis har vi relativt like meninger om hvordan samfunnet bør se ut og fungere, så vi beholder heldigvis husfreden.

Det er derimot et håpløst valg. Hos alle partier finner både saker vi er enige og uenige i. Problemet er bare at det ikke finnes et parti hvor man føler seg hjemme, som ivaretar akkurat de sakene vi anser som viktige. Liker man en sak får man med ti saker man misliker på kjøpet. Som om ikke det er nok, får man gjerne også partiets tvilsomme politiske allianser med på kjøpet. Sånn sett syntes jeg demokratiet er en vits.

Jeg liker ikke å bli satt i en politisk bås. Det er riktignok hemmelig valg, men hvis jeg i en hyggelig diskusjon med gode venner forteller at jeg stemmer f.eks. Høyre eller Venstre, misliker jeg sterkt antakelser om at jeg ved å stemme på dette partiet automatisk går god for alle partiets saker.

Ellers mener jeg vi ikke har demokrati i stor nok grad. Vi baserer oss på at de folkevalgte skal foreta de rette valgene for oss, både på storting, fylkesting og i kommunen. Vi ser at enkeltpolitikere i løpet av de siste stortingsperiodene har trumfet igjennom hårreisende saker (slik jeg ser det), tilsynelatende uten folkets flertall. Her har vi noe å lære av sveitserne.

Årets valgdebatter har i stor grad vært preget av drittkasting mellom politikerne. Det imponerer ingen.

Om ikke vi har bestemt oss for hva vi skal stemme, har vi i hvert fall bestemt oss for hva vi ikke skal stemme. Akkurat det valget er enkelt. :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt