Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hjemme-server

14.09.05

HjemmeserverDet er bare et spørsmål om tid før jeg bygger meg en skikkelig hjemme-server. (Vel, egentlig er det et spørsmål om penger, men siden tid er penger blir det ett fett.)

Hensikten er å ha et trygt sted å oppbevare dokumenter, bilder og andre filer som er viktige for meg og kvinnen i mitt liv. Pt. har jeg kun enkelt-disker (en ekstern USB 2.0-tilkoblet disk på 300 GB og disken på den bærbare) hvor jeg lagrer filene, og skulle en av de ta kvelden er jeg virkelig ute og kjøre. Det bør være unødvendig å fortelle hvor verdifulle digitale bilder er. Per i dag benytter jeg oppetid.no, men det er ikke en optimal løsning for overføring og lagring av store datamengder, ettersom linjene jeg disponerer sjelden overstiger 2 mbit for opplasting. Utover dette brenner jeg det viktigste på CD.

En NAS-disk vil selvfølgelig god nok, men da flytter jeg kun problemet over til denne disken, ettersom den ikke blir sikkerhetskopiert eller replikert. Jeg ønsker en RAID-løsning med to (eller flere) disker, ideelt sett en RAID 0+1-løsning hvis pengene strekker til.

I tillegg må jeg koke sammen en smart backup-løsning av data-diskene, slik at ikke virus eller uhell kan slette alle data. Jeg ser for meg et sett backup-disker som kobles til for å ta en (inkrementell) backup, for så å kobles fra igjen. Dette burde være mulig å automatisere. I tillegg må jeg inn med en regelmessig manuell backup til DVD eller en disk som jeg plasserer i en bankboks.

Jeg kommer ikke til å kjøre noen servertjenester utover fil-tjenesten, ettersom jeg benytter oppetid.no på en langt raskere og mer stabil linje, i et skikkelig driftsmiljø. Vel, jeg skal selvfølgelig sørge for SSH og SCP.

Dette høres selvfølgelig skikkelig nerdete ut, men jeg spår at vi om ikke veldig lenge vil se flere produkter og porteføljer rettet mot et mer avansert hjemmemarked, hvor en eller flere servere inngår.

Jeg har en idé om hvordan serveren skal se ut, men tar gjerne i mot tips fra deg som leser. Følgende konfigurasjon vurderes:

 • Lite serverskap, 19″ rack med vifter
 • Serverkabinett, 19″ rack, 4U (vil ha plass til å bygge ut med mer kapasitet)
 • 2 stk. redundant strømforsyning
 • CPU
 • Dugelig med minne. (Forslag til mengde?)
 • Harddisker: (I utgangspunktet ønsker jeg meg enterprise-disker med 100% utnyttelsesgrad, f.eks. SCSI-disker, men de er så dyre per gigabyte)
 • UPS
 • Hovedkort med integrert lydkort, skjermkort og gigabit nettverkskort
 • Linux, i en eller annen variant (muligens Ubuntus server-distribusjon)

Støynivået er (nesten) ubetydelig, men det må være god kjøling. Målet er at den totale prisen skal havne i nærheten av 10 000,- kroner, noe jeg foreløpig er et stykke unna, men etterhvert som prisene på enkelte av komponentene synker bør det være fullt mulig.

Ettersom det nærmer seg ti år siden jeg bygde min egen maskin, tar jeg gjerne i mot tips, triks og anbefalinger. Post gjerne en kommentar.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt