Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Verdana

19.09.05

VerdanaNettets mest omdiskuterte font (eller skrifttype) er sannsynligvis Verdana. Samtidig er det også en av de mest utbredte fontene på nettet. Faktisk er det du leser akkurat nå formatert med Verdana, i hvert fall i skrivende stund.

I denne posten tar jeg opp de mest utbredte feil ved bruk av fonter på web generelt, og for Verdana spesielt. Årsaken er at jeg liker Verdana meget godt som font, men er fullstendig klar over hvilke problemer som følger med ved å bruke Verdana. Således kan jeg kanskje hjelpe andre til å ikke gå i tilgjengelighetsfellen ved å bruke Verdana på riktig måte.

Historikk

Verdana ble laget i 1996 av Matthew Carter på oppdrag fra Microsoft, for å lage en font som hovedsaklig skulle leses på skjerm.

Behovet oppstod da Microsofts avdeling for typografi skulle finne en erstatning for fonten MS Sans Serif, som var standard i Windows 3.1. Microsoft med Virginia Howlett i spissen leide inn Matthew Carter for å lage en erstatning som blant annet var skalerbar. Det ble vektlagt at fonten skulle være lett å lese, både i store og spesielt i små fontstørrelser.

Verdana ble vedlagt både Microsoft Office for Windows og Mac, i tillegg til å være en gratis nedlastbar TrueType-font. I dag følger Verdana med Windows, og er sannsynligvis en av de mest utbredte digitale fontene som er laget.

Bakdeler med Verdana

Verdana er veldig utbredt blant webdesignere, ofte fordi det er lett å klemme inn mye tekst på et lite område, og fortsatt gjøre det lesbart. (Hva som er lesbart er for øvrig ikke definerbart, fordi det er en relativt stor andel av befolkningen som har nedsatt syn.) For en som har Verdana installert innebærer ikke dette et problem, med mindre vedkommende ser dårlig i utgangspunktet. Derimot vil resultatet bli ekstra dårlig for en som ikke har Verdana installert, da nettleseren velger en alternativ font når Verdana ikke finnes. Arve Bersvendsen har illustrert problemet for alternative plattformer i en post om emnet.

Årsaken til problemet er at Verdana er større enn andre fonter i samme størrelse:

Sammenligning av skrifttyper - Illustrasjon © Microsoft

Fordeler med Verdana

Verdanas mest åpenbare fordel er at den er lett å lese på skjerm, både i store og små fontstørrelser. Mange hevder at Verdana er det beste Microsoft noensinne har levert, til tross for at det ikke er Microsoft som har laget Verdana.

Hvordan bruke Verdana

Verdana er som nevnt omdiskutert for bruk på web, ettersom alternative fonter i samme størrelse langt i fra er like lesbare. Det er derfor viktig at webdesignere gir brukeren muligheten til å skalere fontstørrelsen ved behov, og ikke angir en fast fontstørrelse. Dette gjelder for øvrig ikke kun ved bruk av Verdana, men er en generell anbefaling.

Det er også viktig at man angir litt ekstra luft mellom linjene, for å øke lesbarheten.

Dårlig bruk

Følgende eksempel er ikke å anbefale. Det gir ikke brukeren anledning til å skalere fontstørrelsen selv, det er ikke foreslått alternative fonttyper og det er i utgangspunktet for lite luft mellom linjene.

Det skal riktignok legges til at moderne nettlesere fortsatt gir muligheten til å skalere teksten. Internet Explorer er ikke blant disse. Det vil si at dersom du benytter en absolutt fontenhet, som for eksempel pt vil Internet Explorer-brukere ikke ha anledning til å skalere skriften opp eller ned. For svaksynte vil dette være så ille at de sannsynligvis ikke får lest siden, forsvinner og aldri kommer tilbake.

  1. body {
  2. font-family: Verdana;
  3. font-size: 8pt;
  4. }

God bruk

Følgende eksempel anbefales. Det gir brukeren anledning til å skalere fontstørrelsen selv, med utgangspunkt i eventuelle preferanser brukeren har satt i sitt eget stilsett, og har i tillegg ekstra luft mellom linjene for å øke lesbarheten.

  1. body {
  2. font-family: Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif;
  3. font-size: 100%;
  4. line-height: 1.6em;
  5. }

Jeg har opprettet to sider som illustrerer problemet. For å oppleve problemet må du ha tilgang til for eksempel Internet Explorer eller en nettleser som ikke kan skalere absolutte fontstørrelser.

Dårlig bruk av Verdana
God bruk av Verdana

Benytt Internet Explorer, velg Vis --> Tekststørrelse og forsøk deg frem med de forskjellige tekststørrelsene.

Bør jeg bruke Verdana?

Forutsatt at du forstår problemene Verdana medfører, ser jeg ingen grunn til å fraråde deg fra å bruke Verdana. Du bør ideelt sett overskalere litt, for å kompensere for alternative plattformer hvor Verdana ikke er installert. I skrivende stund synder jeg mot dette punktet selv, men akter å gjøre noe med det i neste versjon.

Verdana er en meget pen font, og er i mine øyne sannsynligvis den beste fonten jeg har sett for skjermlesing.

Kilder

http://en.wikipedia.org/wiki/Verdana
http://www.dmxzone.com/ShowDetail.asp?NewsId=6669
http://www.microsoft.com/typography/fonts/font.aspx?FID=1&FNAME=Verdana
http://www.microsoft.com/typography/web/fonts/verdana/default.htm
http://www.w3.org/QA/Tips/font-size
http://www.lighthouse.org/about/accessibility/bigtype_top10.htm

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Nettlesere WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler