Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

MP3 og trafikksikkerhet

26.09.05

Jeg hevder på følgende linjer at MP3 gir økt trafikksikkerhet, og at den såkalte MP3-loven er et skritt tilbake hva gjelder teknologisk utvikling og trafikksikkerhet i bil.

Som de fleste bilister hører jeg på musikk i bilen. Noen lytter til radio, noen lytter til CD. Har du noen gang tenkt på at CD-ene du betaler dyrt for, tar du med deg ut i bilen, hvor de kanskje skrangler rundt, blir ripete og ødelagt?

Ikke nok med det. Du drar kanskje med deg en bunke CD-er i slengen, kanskje 5-10 stykker? Disse skal du av alle ting også veksle mellom å lytte til. Gjerne mens du kjører, for hva annet gjør man vel i bilen?

Nyere biler er ofte utstyr med mulighet for avspilling av MP3, enten via CD-spilleren, fra en innebygget harddisk eller fra en ekstern signalinngang. Det vil si at man kan få tilgang til avspilling av timesvis med musikk uten å måtte veksle mellom forskjellige CD-er. Man trenger ingen rakettforsker-tittel for å forstå at ved å eliminere behovet for å veksle mellom forskjellige CD-er, økes også sikkerheten ettersom konsentrasjonen forblir på veien.

Så, hvis platebransjen får det som de vil må du kjøpe deg en ny CD når den gamle er slitt ut, for du skal ikke få lov til å kopiere originalen over på en kopi som kan kastes når den er utslitt. Videre skal du heller ikke få lov til å ta med deg musikken i et annet format, for eksempel MP3, fordi MP3 kan jo piratkopieres over internett, må vite.

Derfor er det trist å være forbruker, når man i pressen leser hvor bevisst trangsynte platebransjen kan være, når de hevder at det å lytte til musikk er et privilegium. Det er et privilegium å få lytte til musikk, men når jeg en gang har betalt for musikken er det mitt privilegium å få spille den av på det format jeg selv ønsker, på den plattform jeg selv ønsker.

Verden går fremover, og det skal bli spennende å følge platebransjens svømmetur mot strømmen. Folk vil ha frihet, folk vil ha alternativer og folk vil ikke bli urettmessig kriminalisert av en liten, men grisk og mektig gjeng i platebransjen. Den dagen platebransjen tilbyr folk de alternative avspillingsformatene og friheten til å spille den av hvor de vil, da blir platebransjen atter en gang en populær bransje.

Løsningen

Personlig tror jeg at et hvert forsøk på å kopibesytte åndsverk som musikk vil være forgjeves. Før eller siden knekkes kopibeskyttelsen og åndsverket distribueres som en «hevn» for å bevise at kopisperren kun er symbolsk og ikke effektiv. DVD er et godt eksempel på akkurat dette.

Platebransjen bør oppfylle forbrukeres ønsker på flere områder. Forbrukeren må ha lov til å kopiere musikken over på det format som måtte passe forbrukeren best, og det må være avspillbart på den plattform brukeren ønsker. For å oppnå dette bør det benyttes åpne standarder for digitalisering og komprimering av musikk. MP3 er ikke et åpent format, selv om spesifikasjonen er fritt tilgjengelig.

Alternativer til MP3 finnes allerede, for eksempel Vorbis som har vært tilgjengelig siden 1998. MP3 er allikevel å foretrekke fremfor proprietære format som Microsofts WMA, ettersom Microsoft ikke har tradisjon for å tilgjengeliggjøre formatene sine for alternative plattformer.

Slik, og kun slik blir jeg en fornøyd kunde av platebransjen. Musikken min tar jeg allerede med meg som MP3 i bilen, men håper å kunne gjøre dette i fremtiden, uten å bli uglesett.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt