Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

NRK-lisensavgift x 2

17.10.05

I går kunne vi lese artikkelen «Norway’s public broadcaster sells out taxpayers to Microsoft» av Cory Doctorow hos Boing Boing.

Det er spesielt interessant at en internasjonalt anerkjent journalist, forfatter og foreleser som Doctorow omtaler NRKs websatsing. Han ser det som utelukkende positivt at NRK publiserer store deler av sendingene på nett, men omtaler også hva NRK gjør galt ved å velge Microsofts DRM-format til publiseringen. Den som har fulgt litt med, fikk sikkert med seg at Doctorow var i Norge i sommer for å snakke om DRM.

Kort oppsummert hevder han at lisensbetalerne tvinges til å betale dobbelt lisens for å se TV-sendingene; den tradisjonelle lisensavgiften til NRK, samt en Windows-lisens til Microsoft.

Du tar kanskje ikke dette veldig tungt, ettersom du kan ta opp sendingene dine på video eller ikke er interessert i å se web-TV. I fremtiden vil det sannsynligvis være aktuelt med media-PC-er, PC-er som er koblet til TV-nettet med mulighet til å ta opp TV-sendinger direkte til harddisken. Hvor interessant er det å betale både lisensavgift til NRK og Microsoft for å få denne muligheten, når gratis-alternativene allerede finnes?

Jeg anbefaler virkelig at du leser artikkelen til Doctorow i sin helhet.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt