Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Avinor: politikk, manipulasjon og skjulte agendaer

09.11.05

Avinor-logoAvinor er igjen i hardt vær i mediene. I kveldens utgave av BrennpunktNRK kunne vi se hvordan flysikkerheten åpenbart svekkes som følger av innsparinger i Avinor, og manglende oppfølging av pålagte sikkerhetstiltak fra Luftfartstilsynet. Det er intern splittelse og uenighet mellom blant annet flygeledere og ledelsen. Flere meget dyktige medarbeidere ved kontrollsentralen i Røyken har takket for seg (både mellomledere og annet personell), og sagt opp sine stillinger som protest mot behandlingen de ansatte får.

Beslutningen om å flytte kontrollsentralen fra Røyken til Sola står fortsatt. Grunnlaget for beslutningen er derimot fortsatt et mysterium. Ansatte i Avinor sier at tallgrunnlaget som økonomisk argumenterer for en flytting til Sola ikke bare er feil, men er også manipulert, og at de reelle tallene aldri har sett dagens lys. Da ville beslutningen vært helt annerledes.

Det finnes flere gode argumenter for å beholde kontrollsentralen i Røyken, men flere av de har blitt feid under teppet. For eksempel sikkerheten i krig og krise. Kontrollsentralen i Røyken ligger i en fjellhall bygget for dette formålet. På Sola ligger kontrollsentralen ved sjøen, ca. 5 m.o.h. Ikke vanskelig å forestille seg hva både terrorister og tsunamier kan gjøre av skade. (Dette er faktisk reelle argumenter som har blitt tatt i betraktning!) Videre er sentralen i Røyken nyere og har større kapasitet. Jeg ble fortalt av en jeg kjenner i Avinor at de har simulert hele Sola-sentralen, i tillegg til Røyken, på anlegget i Røyken.

De ansatte ved Avinor er sikre på at beslutningen er politisk forankret, med en skjult agenda. Noen har økonomiske gevinster ved å flytte kontrollsentralen. De ansatte har dessverre ikke lykkes i å avdekke de politiske forbindelsene eller den skjulte agendaen.

I denne anledning skal det bli spennende å se om den nye regjeringen har det som trengs for å avdekke skjulte agendaer og manipulerte tall. De ansatte ved Avinor setter i hvert fall sin lit til de rød-grønne.

Til slutt er det trist å se hvor mange naive reisende som finnes der ute, som tror at flygelederne er de som faktisk har skylden for at de ikke kommer frem til antatt tid. En god ledelse gir fornøyde ansatte som yter sitt beste på jobben. Slik er det ikke i Avinor, hvor det for tiden hersker en gjør-bare-det-jeg-må-mentalitet.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt