Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Web 2.0 og AJAX

23.02.06

Jeg noterer meg at IT-pressen til stadighet uttaler at “Web 2.0 er her” og at ymse nettsteder nå har “tatt i bruk AJAX-teknologien”.

Bare for å klargjøre noen mindre misforståelser: AJAX er ingen teknologi, og Web 2.0 er ingen ny versjon av verken WWW eller internett.

AJAX

AJAX er en teknikk (altså ingen teknologi) for å utvikle utvidet funksjonalitet for nettsteder, ved å benytte eksisterende teknologier eller standarder, herunder JavaScript, XML og DOM-scripting. Det er ingenting nytt i dette, annet enn måten man nå kombinerer disse for å oppnå funksjonalitet man tidligere ikke har kunnet levere i en tradisjonell nettløsning. Kort eksemplifisert kan man si at en XHTML-side inneholder et JavaScript som kommuniserer med webtjeneren uten å laste XHTML-siden på nytt, og eventuelt også gjør endringer i DOM.

Web 2.0

Web 2.0 er heller ingen ny versjon av WWW eller internett, til tross for at IT-pressen ofte skriver som om det var tilfelle. Personlig mener jeg det er viktig å ikke forvirre sluttbrukere til å tro at de må sette seg inn i noe nytt, eller at de trenger nye produkter eller tjenester.

Web 2.0 markerer et generasjonsskifte for nettløsninger, og settes ofte i sammenheng med AJAX, uten at det nødvendigvis er verken rett eller galt.

Ytterligere informasjon

For ytterligere informasjon om AJAX og Web 2.0 kan jeg anbefale Wikipedias artikler om emnet:

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler