Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Web 2.0 og AJAX

23.02.06

Jeg noterer meg at IT-pressen til stadighet uttaler at «Web 2.0 er her» og at ymse nettsteder nå har «tatt i bruk AJAX-teknologien».

Bare for å klargjøre noen mindre misforståelser: AJAX er ingen teknologi, og Web 2.0 er ingen ny versjon av verken WWW eller internett.

AJAX

AJAX er en teknikk (altså ingen teknologi) for å utvikle utvidet funksjonalitet for nettsteder, ved å benytte eksisterende teknologier eller standarder, herunder JavaScript, XML og DOM-scripting. Det er ingenting nytt i dette, annet enn måten man nå kombinerer disse for å oppnå funksjonalitet man tidligere ikke har kunnet levere i en tradisjonell nettløsning. Kort eksemplifisert kan man si at en XHTML-side inneholder et JavaScript som kommuniserer med webtjeneren uten å laste XHTML-siden på nytt, og eventuelt også gjør endringer i DOM.

Web 2.0

Web 2.0 er heller ingen ny versjon av WWW eller internett, til tross for at IT-pressen ofte skriver som om det var tilfelle. Personlig mener jeg det er viktig å ikke forvirre sluttbrukere til å tro at de må sette seg inn i noe nytt, eller at de trenger nye produkter eller tjenester.

Web 2.0 markerer et generasjonsskifte for nettløsninger, og settes ofte i sammenheng med AJAX, uten at det nødvendigvis er verken rett eller galt.

Ytterligere informasjon

For ytterligere informasjon om AJAX og Web 2.0 kan jeg anbefale Wikipedias artikler om emnet:

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt