Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Salting

28.02.06

Nordmenn er født på beina. Vi tror i hvert fall det selv. Etter å ha observert OL i min strategisk korrekte plass i venstre sofakrok, er jeg jammen ikke sikker lenger. Mye tyder på at Statens Vegvesen har innsett dette for lenge siden, og kjører en føre-var-strategi ved å saltlegge våre veier som om det skulle være fisk.

Jeg har nemlig observert at salting har blitt trendy blant brøytebilsjåførene. Foran har de en plog, men den er de tydeligvis ikke spesielt opptatt av. (Noe brøytingen bærer tydelig preg av.) Nei, de konsentrerer seg tydeligvis mer om saltbøssa som henger bak og kaster ut tonnevis av salt.

Saltet har nemlig en fiffig egenskap som gjør at vann holder seg flytende til lavere temperaturer enn 0°C, noe Saltvesenet… uh, Vegvesenet mener er en god substitutt for brøyting. Argumentet som benyttes er «trafikksikkerhet». Jeg imponeres over hvor mye som kan kamufleres bak dette ene ordet. Det har en nærmest hellig klang over seg.

Saltet har som nevnt en fiffig egenskap som skaper bare (men våte) veier i området rundt og rett under 0°C. Dette er tilsynelatende flott, i hvert fall om du ikke er født med ski på beina, og langt mindre er sikker på hvordan bilen din oppfører seg på vått og glatt føre. Dessverre går dette ut over alle oss andre som liker å tro at vi behersker et godt, gammeldags vinterføre med hardpakket snø og hvite brøytekanter.

Saltet har nemlig en annen egenskap, nemlig at det tærer hardt på din dyrt innkjøpte bil i form av rust. Det skal ikke rare tankevirksomheten til for å forestille seg at en vinter med et nærmest konstant saltskjold rundt bilen koster norske bileiere flerfoldige kroner hvert år.

Som om ikke det er nok forskes det nå på en ny saltblanding som gjør at vannet holder seg flytende enda lenger. At dette nå gjør at både biler med aluminiumkarosseri ruster, og at bilene sannsynligvis aldri vil tørke helt opp i perioden mellom oktober og april plager ikke Salt… uh, Vegvesenet, de slipper jo unna kostnaden uansett.

På bildet under ser man en stakkar som bodde litt for nær testområdet, og fant sin Audi A8 opprustet da han kom hjem fra påskeferien i fjor:

Rusten Audi A8

Og argumentet: «Trafikksikkerhet», som alltid. Sikkert et reelt argument, men hvorfor kan vi ikke ha litt mer enn et tre-timers glattkjøringskurs under kjøreopplæringen. Noe som er vinter-Norge verdig.

Som om ikke det er nok, salt er heller ikke spesielt gunstig for miljøet, eller byggverk langs veien, men det driter man i. Trafikksikkerhet for pokker! Miljøvern hiver vi på båten. Pisser i buksa. For trafikksikkerheten.

Jadda!

For mer informasjon, se http://www.stoppveisaltingen.org/.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt