Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Salting

28.02.06

Nordmenn er født på beina. Vi tror i hvert fall det selv. Etter å ha observert OL i min strategisk korrekte plass i venstre sofakrok, er jeg jammen ikke sikker lenger. Mye tyder på at Statens Vegvesen har innsett dette for lenge siden, og kjører en føre-var-strategi ved å saltlegge våre veier som om det skulle være fisk.

Jeg har nemlig observert at salting har blitt trendy blant brøytebilsjåførene. Foran har de en plog, men den er de tydeligvis ikke spesielt opptatt av. (Noe brøytingen bærer tydelig preg av.) Nei, de konsentrerer seg tydeligvis mer om saltbøssa som henger bak og kaster ut tonnevis av salt.

Saltet har nemlig en fiffig egenskap som gjør at vann holder seg flytende til lavere temperaturer enn 0°C, noe Saltvesenet… uh, Vegvesenet mener er en god substitutt for brøyting. Argumentet som benyttes er “trafikksikkerhet”. Jeg imponeres over hvor mye som kan kamufleres bak dette ene ordet. Det har en nærmest hellig klang over seg.

Saltet har som nevnt en fiffig egenskap som skaper bare (men våte) veier i området rundt og rett under 0°C. Dette er tilsynelatende flott, i hvert fall om du ikke er født med ski på beina, og langt mindre er sikker på hvordan bilen din oppfører seg på vått og glatt føre. Dessverre går dette ut over alle oss andre som liker å tro at vi behersker et godt, gammeldags vinterføre med hardpakket snø og hvite brøytekanter.

Saltet har nemlig en annen egenskap, nemlig at det tærer hardt på din dyrt innkjøpte bil i form av rust. Det skal ikke rare tankevirksomheten til for å forestille seg at en vinter med et nærmest konstant saltskjold rundt bilen koster norske bileiere flerfoldige kroner hvert år.

Som om ikke det er nok forskes det nå på en ny saltblanding som gjør at vannet holder seg flytende enda lenger. At dette nå gjør at både biler med aluminiumkarosseri ruster, og at bilene sannsynligvis aldri vil tørke helt opp i perioden mellom oktober og april plager ikke Salt… uh, Vegvesenet, de slipper jo unna kostnaden uansett.

På bildet under ser man en stakkar som bodde litt for nær testområdet, og fant sin Audi A8 opprustet da han kom hjem fra påskeferien i fjor:

Rusten Audi A8

Og argumentet: “Trafikksikkerhet”, som alltid. Sikkert et reelt argument, men hvorfor kan vi ikke ha litt mer enn et tre-timers glattkjøringskurs under kjøreopplæringen. Noe som er vinter-Norge verdig.

Som om ikke det er nok, salt er heller ikke spesielt gunstig for miljøet, eller byggverk langs veien, men det driter man i. Trafikksikkerhet for pokker! Miljøvern hiver vi på båten. Pisser i buksa. For trafikksikkerheten.

Jadda!

For mer informasjon, se http://www.stoppveisaltingen.org/.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Miljø

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler