Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Trendy søkemotoroptimalisering

17.03.06

Søkemotoroptimalisering

Jeg har notert meg at søkemotoroptimalisering plutselig har blitt veldig trendy. Den siste tiden har jeg fått mange henvendelser fra folk som ønsker bistand til optimalisering av deres nettsted, og det er jo veldig hyggelig.

På den andre siden ser jeg at det plutselig tilbys søkemotoroptimalisering av nesten hvem som helst. Enten man er en faglig bransjeperson, eller en gutteromsutvikler skal man tilby søkemotoroptimalisering til de som måtte ønske det. Konsekvensen for de som måtte velge en faglig inkompetent aktør kan være at kunden sitter igjen med et dårlig resultat, hvilket fører til misnøye overfor bransjeaktører, søkemotoroptimalisering som begrep og kanskje sågar webutviklingsbedrifter generelt. Det er ikke uten grunn at søkemotoroptimalisering ofte blir ansett som webutviklingsbransjens slangeolje.

For å bøte på dette opprettet jeg for en tid tilbake et eget domene, sokemotoroptimalisering.no, hvor jeg med god hjelp fra Lasse G. Dahl beskriver de foretrukne teknikker for å søkemotoroptimalisere et nettsted. I tillegg vil jeg i denne artikkelen sette fokus på hvilke kriterier du som kunde bør vektlegge, dersom du skal leie inn ekstern kompetanse for å få utført søkemotoroptimalisering av ditt nettsted.

Av tekniske årsaker er det naturligvis vanskelig å vurdere hvorvidt en aktør er kapabel til å gjennomføre søkemotoroptimalisering av ditt nettsted. Det er imidlertid noen håndfaste punkter man bør se etter på aktørens eget nettsted:

 • Separasjon av design og innhold: Benytter aktøren utelukkende CSS til design på sitt nettsted? Hvis ikke, styr unna! Tabeller og feilstrukturerte nettsider indekseres dårligere enn korrekt strukturerte nettsteder i søkemotorer.
 • Semantisk korrekte nettsider: Har aktøren bygget opp innholdet på en måte som er enkel og logisk å forstå? Hvis ikke, styr unna! Søkemotorer vektlegger semantikken på et nettside, det vil si hvordan det er formatert med tanke på overskrifter, avsnitt, osv.
 • Proprietært innhold: Benytter aktøren proprietært innhold? Hvis ja, styr unna! Menyer basert på Macromedia Flash, JavaScript, Java-applets, etc, indekseres dårlig eller ikke i det hele tatt av søkemotorene, til tross for at din nettleser støtter de proprietære formatene.
 • Webstandarder: Har aktøren forstått verdien av webstandarder? Hvis ikke, styr unna! Organisasjonen World Wide Web Consortium (W3C) utvilker de til enhver tid gjeldene webstandardene. For å sikre best mulig kompabilitet mellom nettlesere, samt i søkemotorer, er det viktig at man benytter webstandardene korrekt. Benytt W3Cs Markup Validation Service eller CSS Validation Service for å kontrollere aktørens nettsted. Få feil kan man leve med, men flere titalls bør anses som uakseptabelt.
 • Sjekk koden: Har aktøren skjult tekst og / eller pekere? Hvis ja, styr unna! Har du forutsetning for å sjekke ut koden på aktørens nettsted bør du gjøre det. Se etter tekst og pekere som er skjult når siden vises i en tradisjonell nettleser.

Skulle du ha ytterligere tips, spørsmål eller kommentarer til artikkelen kan du poste en kommentar. Eventuelt kan du kontakte meg via mitt kontaktskjema. :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt