Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Synaptic pakkebehandler

20.03.06

Synaptic Pakkebehandler

Fra tid til annen får jeg spørsmål om hvordan man laster ned og installerer programmer under Linux. Spørsmålet er betimelig nok, ettersom det tilsynelatende ikke er like rett frem som med Windows’ exe-filer. Jeg gir i denne artikkelen en kort beskrivelse av hvordan du kan bruke Synaptic pakkebehandler til å administrere programvare på Ubuntu.

Hva er pakker?

Ubuntu er basert på Debian, en Linux-distribusjon anerkjent for sin stabilitet og driftssikkerhet. Debian benytter såkalte pakker for all programvare. Det vil si at all programvare du ønsker å installere på Ubuntu er tilgjengelig i pakker, enten det er f.eks. OpenOffice, Firefox eller Thunderbird.

Hva er Synaptic?

Synaptic er et genialt lite program som følger med Ubuntu. Du finner det under «System –> Administrasjon –> Synaptic Pakkebehandler». Med Synaptic kan du installere, oppgradere og avinstallere programvare på maskinen din. Det geniale er at du kun trenger å søke etter programvare i Synaptic, forutsatt at du vet omtrent hva du trenger. Du behøver altså ikke å besøke programvareprodusentens nettsted for deretter å laste ned programvaren og installere den for å ta den i bruk, men kun installere den via Synaptic.

For de med nerdenykker benytter Synaptic såkalte repositories i /etc/apt/sources.list for å liste tilgjengelige applikasjoner, det vil si en liste over programvarekilder. Skulle du ha behov for flere applikasjoner (gudene vet hvorfor når standard Ubuntu har tilgang til nær 16 000 pakker) kan du utvide denne fila, enten via et terminalvindu eller Synaptic.

Ønsker du å lese mer om Synaptic for Ubuntu kan du lese Ubuntu-dokumentasjonen om Synaptic.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt