Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Presentasjonsteknikk

26.06.06

Jeg holder mye kurs eller foredrag om ymse emner. Tilbakemeldingene fra kunder og deltakere er utelukkende svært positive (om jeg må få skryte av meg selv), så jeg tenkte her å presentere noen enkle tips i hvordan jeg gjennomfører en (god?) presentasjon.

Presenter deg

Folk vil vite hvem du er og hvorfor du er der. Fortell hva du heter, hvor du arbeider, hva du arbeider med og hva du skal snakke om.

Unngå gestikulering

Mange forelesere gestikulerer, det vil si vifter mye med armene når de snakker. Dette skaper ofte forvirring hos deltakerne, samt at de mister fokus hvis du gestikulerer mye. Løsningen er enkel: putt henda i lommene! Da fremstår du som selvsikker, avslappet og viser at du har kontroll.

Snakk høyt (nok)

Hvis man ikke har anlegg for å snakke i store forsamlinger blir ofte lydnivået på stemmen et problem, selv om innholdet er glimrende. Snakk høyt nok til at alle hører deg. Sørg også for at du ikke har en monoton og trøttsom stemme, men at du varierer tonefallet.

Snakk tydelig

Presenterer du på et annet språk enn ditt eget, eller har du deltakere som ikke behersker presentasjonsspråket like godt som deg selv, er det viktig at du i tillegg til å snakke høyt også snakker tydelig.

Det er også veldig viktig at du ikke nøler og mumler med som for eksempel “Øøøhh… skal vi seee…”. Si det du skal si, ellers er du stille. Bruk heller noen sekunder i stillhet på å reflektere over hva du skal si, eller som svar på spørsmål.

Gjenta viktige poeng

En god ting kan ikke sies for ofte, heter det. Gjenta viktige poeng som du mener det er viktig at deltakerne får med seg.

God holdning

Rak rygg, oppreist hode og et skarpt blikk viser at du er selvsikker og har kontroll. Få blikkontakt med deltakerne og bytt fokus mellom forskjellige deltakere, både foran og bak i salen. Sørg for at du ikke fremstår som arrogant eller belærende.

Be om spørsmål

Det er viktig at du inviterer deltakerne til å stille spørsmål eller komme med kommentarer underveis i foredraget. Hvis du får et spørsmål er det viktig at du ikke stanser midt i en setning for å la deltakeren stille spørsmålet, men at du tydelig tilkjennegir at du ser deltakerens ønske om et spørsmål eller kommentar og slipper inn denne når du har snakket ferdig setningen.

Tilkjennegi også at det aldri finnes dumme spørsmål!

Tenk gjerne igjennom hvilke spørsmål du kan få underveis, slik at du kan forberede svar.

Bruk humor

Forelesere som er (for) seriøse innbyr ikke til diskusjon og spørsmål. Ikke fordi foreleseren ikke vil, men fordi deltakerne ofte kvier seg for å stille dumme spørsmål i en alvorlig forsamling. Ha en avslappet atmosfære, da slapper også deltakerne bedre av og føler seg mer komfortable med å stille spørsmål og diskutere. Bruk av mengde og type humor tilpasser du også målgruppen du presenterer for. Se mer om målgruppe lengre ned.

Bruk enkle presentasjoner

Hvis du er dyktig til å formidle ditt budskap trenger du ikke å notere ned alt i din presentasjon. Noter de viktigste stikkord på noen få sider og inviter deltakerne til å gjøre egne notater. Bruk et sted mellom tre og åtte punkter per side, selv om punktlister er kjedelige. Selv benytter jeg FreeMind til notater fra foredrag og seminarer.

Gjør presentasjonen tilgjengelig for deltakerne etter foredraget eller kurset, fortrinnsvis med din e-postadresse til slutt, slik at de som eventuelt ikke tør stille spørsmål i forsamlingen kan kontakte deg. Sørg for at presentasjonen tilgjengeliggjøres i et format som kan leses av alle, for eksempel PDF eller (X)HTML. Personlig foretrekker jeg å ikke tilgjengeliggjøre presentasjonen før foredraget, men at deltakerne selv noterer og prosesserer innholdet i eget hode.

Benytt ikke presentasjoner med dårlig kontrast, feil skriftstørrelse eller som på annen måte ødelegger lesbarheten og forringer kvaliteten på ditt budskap. Har du noen gang vært på et Microsoft-seminar? I så fall vet du hva jeg snakker om, da Microsoft ofte bruker hvit tekst på farget bakgrunn, gjerne bakgrunnsbilder. Jeg har i hvert fall problemer med kontrastene.

Vær bevisst på støy

Ikke alle finner alle tema like spennende. Selv har jeg kastet ut kursdeltakere på gangen fordi de støyet og forstyrret de andre deltakerne.

Hold tiden, ta pauser

Det er viktig at du holder deg til den tilmålte tiden du har fått tildelt, verken mer eller mindre. Ta også hyppige pauser, spesielt hvis temaet du presenterer er kjedelig. Ti minutter pause per time er en fin regel. Vær nøye med at pausene ikke blir lengre enn nødvendig.

Underbygg med fakta

Om nødvendig kan du underbygge eventuelle påstander med faktahenvisninger. Det gir deg troverdighet.

Planlegg rekkefølgen

Hvis du skal formidle et budskap som avhenger av en gitt rekkefølge, er det viktig at du planlegger rekkefølgen på presentasjonssidene dine, slik at kunnskapsnivået hos deltakerne bygges riktig opp.

Kjenn din målgruppe

Vit hvem du snakker for, og tilpass deg deretter. Det kreves helt andre teknikker når man presenterer for skoleelever konta en forsamling full av direktører. Jeg har snakket for begge. Det kan også være et tips å tenke igjennom hvilke klær du tar på deg.

Jeg er ingen fagperson innen presentasjonsteknikk, men får gode tilbakemeldinger på det jeg presenterer. Har du synspunkter, kommentarer eller innspill til punkter jeg ikke har omtalt er du hjertelig velkommen til å poste en kommentar!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler