Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Har du to minutter, Martin?

13.07.06

Jeg lever av å selge min kunnskap til andre mennesker. En veldig vanlig jobb.

Du går f.eks. til Kiwi (uten sammenligning for øvrig). Der kjøper du mat og det husholdningen trenger. Ved utgangen sitter det en Kiwi-ansatt og tar betalt for varene du vil ta med deg hjem. Dette lever de av. Et enkelt og helt elementært eksempel alle klarer å relatere seg til og forstå.

I min hverdag får jeg mange telefoner, gjerne lydende: «Er du opptatt, Martin? Kan jeg stille deg et spørsmål?». I motsetning til Kiwi-eksempelet er «varen» jeg selger helt usynlig og særdeles lite håndfast. Du har fått svar på ditt spørsmål, altså har du blitt litt mer kunnskapsrik, men hva annet har du fått? Ingenting! Ingen friske epler, ingen frossenpizza, ingen toalettruller, ingen bleier, ingen melk og ingen brød. Derimot har du fått bittelitt mer informasjon inn i hodet ditt, men det er jo ikke like håndfast. Hvordan stiller du deg imidlertid til at jeg allikevel skal ha betalt for svaret?

Løsningen ligger i utfordringen i å bevisstgjøre kunden på at det er din tid og kompetanse man betaler for. Gjør det klart at du bedriver rådgivning og at rådgivning tar man betalt for. Det er viktig å være overenstemt om akkurat dette, slik at det ikke blir rom for uenighet når fakturaen dumper ned i kundens postkasse. Det viktige er å bevisstgjøre kunden på den merverdien han får ved å kontakte akkurat deg med sitt spørsmål.

Størsteparten av mitt liv er tilrettelagt og skapt for å kunne svare på ditt spørsmål. Jeg har gått en evighet på skole og arbeidet iherdig for å tilegne meg nødvendig kunnskap, slik at jeg kan svare på akkurat ditt spørsmål. Det tar kanskje ti sekunder å stille spørsmålet, og kanskje ti til for å besvare det. Selvfølgelig skal man ta betalt for det!

Det høres kanskje merkelig ut, men enkelte ganger føler jeg ikke at mine tjenester verdsettes på samme måte som varene på Kiwi.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt